10 tips voor een vakantie in Italië

Op rondreis of vakantie in Italië? Doe dan je voordeel met onderstaande tips – die in heel Italië gelden. Zo ga je goed voorbereid op pad en voorkom je eventuele teleurstelling tijdens je vakantie.

1. Het dagritme van de Italianen

Het ritme van een Italiaanse dag loopt anders dan dat van een dag in Nederland of België. Veel winkels, zeker in kleine stadjes en dorpjes en in het zuiden van de laars sluiten tussen de middag de deuren, waarbij de lunchpauze langer dan een uurtje duurt. Veel winkels zijn gesloten tussen grofweg 12.30 en 15.30 uur, maar dit kan per plaats of zelfs per winkel variëren. In deze tijd kun je dus het beste net als de Italianen zelf de tijd nemen voor een lekker lange lunch of voor een siësta.

De meeste winkels zijn overigens wel tot 19.30 uur open, soms zelfs nog iets langer. Ook veel musea en kerken houden bovengenoemde tijden aan en zijn in de vroege middag dus gesloten. Bovendien kent Italië veel musea die alleen ’s ochtends open zijn. Check dus voor je een museum wil bezoeken of je niet voor niets gaat.

2. Musea op feestdagen gesloten

Op 1 en 6 januari, Eerste en Tweede Paasdag, 25 april, 1 mei, 15 augustus, 1 november, 8 december en Eerste Kerstdag zijn de meeste musea en winkels ook gesloten, al zie je steeds meer dat de grote musea in bijvoorbeeld Rome, Milaan en Florence ook tijdens deze feestdagen open blijven.

Na 15 augustus komt het dagelijks leven in Italië grotendeels tot stilstand. De Italianen gaan dan zelf met vakantie en trekken massaal naar de bergen of naar zee. In veel plaatsen is het dan uitgestorven en zijn ook restaurantjes, supermarkten en cafeetjes gesloten.

3. Respecteer de kledingregels

Bezoek je een kerk, zorg dan dat je de kledingregels naleeft. Zo mag je in de meeste kerken niet naar binnen met blote schouders en benen die nog boven de knie bloot zijn. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Wil je de rest van de dag wel luchtig gekleed op pad, neem dan bijvoorbeeld een dun vestje of een sjaal mee die als omslagdoek of lange rok kan fungeren.

4. Zwembad in, badmuts op

Wil je na een dagje cultuur snuiven lekker zwemmen, weet dan dat in veel Italiaanse zwembaden een badmuts verplicht is. Bij een aantal accommodaties geldt dit (nog) niet, maar bij bijvoorbeeld openbare zwembaden en waterparken is dit echt een vereiste.

Overigens: veel zwembaden gaan pas eind mei open. Eerder vinden Italianen het nog echt te koud om te zwemmen… Ook worden de zwembaden half oktober vaak weer geleegd, ook al kan het dan nog makkelijk zwemweer zijn. Italianen zwemmen nu eenmaal alleen als het echt heet is. En niet direct na het eten; een Italiaan zal na een uitgebreide lunch zeker twee uur lang op het droge blijven.

5. Vermijd toeristenmenu’s

Ga, om teleurstelling te voorkomen, niet eten in een restaurant waar je de gerechten kan aanwijzen omdat ze als foto’s op de menukaart worden gepresenteerd. Ook restaurants met een toeristenmenu die om 18.00 uur al vol zitten, sla je beter over. Italianen eten zelf pas laat, zo tegen 20.30 uur op z’n vroegst. Doe net als zij en ga laat op pad, zoek een eetgelegenheid waar ze in plaats van een toeristenmenu een wisselend dagmenu hebben en waar je Italianen ziet zitten. Kies bijvoorbeeld eerder voor een osteria, een trattoria of een pizzeria in plaats van een ristorante, zodat je voor niet al te veel geld kunt genieten van regionale of lokale specialiteiten.

6. Let op waar je eet

Over eten gesproken, let in de grote steden goed op waar je eventueel een broodje uit het vuistje wil eten of een flesje water wil drinken. Dat mag sinds 1 januari 2013 niet meer in de omgeving van toeristische trekpleisters in Rome, Venetië, Verona en Florence. Even een pizzapunt eten bij de fontein voor het Pantheon of een slokje water drinken op de trappen van de Duomo in Florence kan je op z’n minst een reprimande opleveren van surveillerende agenten, met zelfs de kans op een flinke bekeuring, die kan oplopen tot 500 euro… De regel vloeit voort uit een nieuw aangenomen wet ter bescherming van de historische centra. Sinds 1 januari 2013 mogen zowel lokale bewoners als toeristen niet meer met eten en drank rondhangen in gebieden met een historische waarde.

7. Gratis water

Wat gelukkig wel nog mag, ook in de nabijheid van grote monumenten, is een slok lekker fris water nemen. In veel Italiaanse steden vind je drinkfonteintjes die op elk moment van de dag lekker vers en koel water leveren. Dit water is gewoon drinkbaar. Alleen als er bij hoge uitzondering een bordje bij hangt met daarop Acqua non potabile, kun je het water niet drinken.

In Rome hebben deze fonteintjes zelfs een aparte naam. Daar heten ze nasoni, vanwege de ‘haakneus’ waardoor je makkelijk kunt drinken. Houd je hand onder de neus en door het gaatje in de bovenkant kun je zoveel drinken als je maar wil – of even lekker je handen wassen, je waterflesje vullen of wat koud water in je gezicht plenzen.

8. Eerst afrekenen, dan bestelling ophalen

Ook in een koffiebarretje kun je in principe altijd om een glas water vragen. Bij een kopje koffie krijg je dat vaak nog gratis ook. Houd wel de regels in acht als je netjes behandeld wil worden door de barman. Dat betekent in veel gevallen dat je eerst aan de kassa je bestelling doorgeeft en betaalt, waarna je een bonnetje krijgt. Met dit bonnetje kun je aan de bar je bestelling ophalen.

9. Parkeer je auto buiten de stad

Bezoek je Italiaanse steden en dorpjes met de auto, wees dan bedacht op de Zona Traffico Limitato (ZTL), een gebied waarin slechts beperkt verkeer is toegestaan. Je vindt deze zones in de grote steden zoals Rome, Florence, Milaan, Turijn, Pisa en Verona maar ook in talloze kleinere plaatsjes in heel Italië. Meestal hangen ze bij de ingang van de historische stadscentra om ‘ongewenste’ motorische gasten te weren.

10. Wel of geen fooi?

Het geven van fooi zorgt soms voor wat hoofdbrekens in de vakantie. Weet in elk geval dat dit niet verplicht is en dat een ober je niet nors nakijkt als je hem geen fooi geeft. Uiteraard wordt het op prijs gesteld als je de rekening naar boven afrondt of een echte fooi geeft als je dik tevreden bent, maar een must is dit niet. Beschouw het dan ook niet als iets wat hoort, maar echt als een extra compliment.

Dit artikel is geschreven door Saskia Balmaekers van Ciao Tutti

Rondreizen Italië boeken bij ANWB ledenreizen

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Italië met eigen ogen te zien? Boek je rondreis bij de ANWB, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! Je boekt je reis direct bij ANWB ledenreizen. Benieuwd naar ons aanbod?

Bekijk alle rondreizen naar Italië

Bekijk ook de rondreizen door Italië van onze reispartner Pharos