Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Finland

Bewonder het magische noorderlicht in Fins Lapland en bezoek de Domkerk in de hoofdstad Helsinki. Voel de winterse kou in het sneeuwkasteel van Kemi en maak kennis met het Sami-volk in de plaats Inari. Dit zijn de meest bijzondere bezienswaardigheden van Finland.

Wat te doen in Finland?

Het dunbevolkte Finland ligt in Noord-Europa en grenst aan Rusland, Noorwegen en Zweden. Ontdek in de zomer de eilanden van het Archipelago National Park in het zuiden en maak de midzomerfeesten mee boven de poolcirkel. In de winter ga je op bezoek bij de kerstman in Rovaniemi en warm je op in een Finse sauna in wintersportplaats Levi. Dit zijn de meest bpijzondere bezienswaardigheden van Finland.

1. Eilandhoppen in het Archipelago National Park

Het Archipelago National Park ligt in het zuidwesten van Finland, op 60 kilometer van de stad Turku. De archipel bestaat uit meer dan twintigduizend eilanden en is daarmee de grootste ter wereld. De meeste eilanden zijn niet meer dan kleine rotsen en zijn als een mozaïek over de zee uitgespreid.

Veel van de eilanden zijn onbewoond en lastig te bereiken, maar via de 250 kilometer lange Archipelago Trail zijn er negen met elkaar verbonden. Vaar met de auto of de fiets mee met de veerboten en rijd over bruggen, door ongerepte bossen en langs ruige kusten. Speur onderweg naar walvissen en geniet van het uitzicht op de zeilboten en de rode houten huizen langs de oevers. Bezoek zeker het eiland Korppoo waar de 13e eeuwse St. Michaels-kerk staat met het gewelfde plafond en relax op een van de stille strandjes van het eiland Iniö. Let op: de veerdiensten voor de hele ronde zijn van begin juni tot eind augustus in gebruik.

2. Aurora Borealis: het indrukwekkende noorderlicht

Een bijzondere bezienswaardigheid van Finland is de Aurora Borealis, beter bekend als het noorderlicht. Een indrukwekkend natuurverschijnsel van felgroen en blauwpaars licht dat zelfs de Finnen nooit verveelt. De dansende flarden van gekleurd licht ontstaan door zonlicht dat in de atmosfeer blijft hangen na botsing tegen een sterk magnetisch veld. En zo’n veld is boven het noorden van Finland in de lucht aanwezig.

De grootste kans op het zien van het noorderlicht heb je bij een onbewolkte hemel in de wintermaanden (van september tot april), omdat het dan het donkerst is. Staar midden in een uitgestrekt sneeuwlandschap naar de sterrenhemel en wacht op dit spectaculaire natuurfenomeen. Heb je geluk? Dan aanschouw je een ongeëvenaarde lichtshow waarbij het lijkt of de hemel in vuur en vlam staat. Een van de beste plekken om het noorderlicht waar te nemen is aan de oever van de Ounasjoki-rivier achter het Arktikum Museum in de stad Rovaniemi.

3. Architectonische blikvangers in Helsinki

Helsinki, de hoofdstad van Finland, is rijk bedeeld met architectonische hoogstandjes. Het bekendste historische bouwwerk is de ivoorwitte neoclassicistische Domkerk, ontworpen in 1818 door Carl Ludvig Engel. Op het dak staan beelden van de twaalf apostelen en in het midden is een 62 meter hoge groene koepel. Neem de vijftig treden naar de ingang met de korinthische zuilen en bewonder het interieur: een Griekse kruiskerk met een gouden kroonluchter en een schilderij van de begrafenis van Jezus.

Een voorbeeld van moderne architectuur is de Oodi Central Library. Deze bibliotheek is in 2018 gebouwd door ALA Architects om de honderdjarige Finse onafhankelijkheid van Rusland te vieren en heeft een symbolische lengte van 100 meter. Het is een gewelfd langwerpig gebouw dat aan een kant uitloopt in een punt. De onderste twee verdiepingen hebben een houten exterieur en de bovenste is helemaal van glas: een laag ijs op drijfhout verbeeldend. Kijk vanaf de glazen derde verdieping uit over het aangrenzende Kansalaistori-plein.

4. Afkoelen in het Snow Castle van Kemi

In Fins Lapland, 92 kilometer ten zuiden van de poolcirkel, ligt de plaats Kemi. Hier wordt sinds 1996 jaarlijks in vijf weken door vijftig mensen een sneeuwkasteel gebouwd, dat van januari tot april geopend is. Het thema en design van dit Snow Castle wisselt elk jaar. Wat niet wijzigt is de temperatuur binnen: een constante -5 graden. Het kasteel wordt gemaakt van twintig miljoen kilo sneeuw en 350.000 kilo kristalhelder natuurijs, rechtstreeks uit de Botnische Golf.

Ontdek een unieke wereld tussen de 5 meter dikke ijsmuren. In de ijsbar zijn zelfs de glazen gemaakt van ijs, dus ijsklontjes zijn overbodig. Dik ingepakt bezoek je de verschillende kasteeltorens en de kunstgalerij met ijssculpturen. Blijf een nachtje slapen in het ijshotel dat onderdeel uitmaakt van het kasteel. Zelfs je bed is van ijs. Toch kun je er warm slapen onder een dikke vacht. Het enige dat niet van ijs is, is de deur naar je kamer: die is van hout.

5. Vier de midzomerfeesten onder de middernachtzon

Finland zit vol bijzondere bezienswaardigheden, waarvan de middernachtzon er een is. Boven de poolcirkel in Fins Lapland gaat de zon van begin juni tot begin juli net niet helemaal onder. Dit natuurverschijnsel zorgt ‘s nachts voor een oranjerode gekleurde lucht die continu verandert van tint en intensiteit. Neem deel aan een van de georganiseerde wandeltochten of ga kajakken over doodstille meertjes met de middernachtzon als achtergrond.

Dompel je onder in het feestgedruis van de midzomerfeesten die in deze periode worden gevierd. Dans op Finse muziek onder de bontgekleurde lucht en rond de vele vreugdevuren. Dit biedt volgens oud volksgebruik bescherming tegen duistere krachten die anders met het korter worden van de dagen vrij spel hebben. Zie hoe de Finnen de traditionele ‘meibomen’ versieren. Deze staan symbool voor een goede oogst en worden uitbundig versierd met bloemenkransen en kleurige linten.

6. Ontmoet de Sami: het inheemse Lapse volk in Inari

Lapland en ongerepte natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zo ook in het dorp Inari. De bergen en dalen rondom het Inarimeer zijn in de zomer het domein van wandelliefhebbers, maar ook in de winter kom je niets tekort. Van langlaufen tot sneeuwscootertochten en van het noorderlicht spotten tot een avontuurlijke rit met sleehonden.

Maak in Inari kennis met het Lapse Sami-volk, een bijzondere ervaring als je je bedenkt dat dit het oudste inheemse volk van Europa is. Zij leven hier al duizenden jaren. Dit nomadische volk van jagers/verzamelaars heeft een eigen taal, cultuur en parlement en leeft voor een deel nog van het hoeden van rendieren. Bezoek het Siida-museum, dat gewijd is aan de Sami. Neem een kijkje in de houten hutten en bekijk de rendiersleden en de vallen die ze voor de jacht gebruiken. Doe een poging in het uitspreken van de ingewikkelde Sami-taal. Leuk weetje: het Sami heeft tweehonderd verschillende woorden voor sneeuw.

7. Bezoek drie landen in drie minuten bij Kilpisjärvi

Kilpisjärvi is het enige bergdorp van Finland en ligt, op een hoogte van bijna 500 meter, in het uiterste noordwesten van het land, 350 kilometer ten noorden van de poolcirkel. Het hoogste punt van Finland, de Halti-berg, ligt hier in de buurt en reikt tot ruim 1300 meter boven zeeniveau. Ongerepte wildernis, meren met helder water en rondlopende rendierherders; je komt het hier allemaal tegen. De omgeving is populair bij wandelaars in de zomer en sneeuwliefhebbers in de winter.

Kilpisjärvi staat bekend om het drielandenpunt, The Three Nations. Hier komen Noorwegen, Zweden en Finland bij elkaar. Neem de boot in een half uur naar Koltalahti en loop daarna 3 kilometer naar het drielandenpunt door de open vlaktes van het Malla Strict Nature Reserve. In de winter kun je het met de sneeuwscooter bereiken, over het bevroren meer. Drie stenen vertegenwoordigen de drie landen. In een paar minuten door drie landen lopen is een leuke ervaring.

8. Rovaniemi: Lapse hoofdstad aan de poolcirkel

De 55.000 inwoners van Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland, leven op de poolcirkel. Zij worden in de zomer vier weken getrakteerd op 24 uur daglicht en doen het in de winter net zo lang met maximaal 2 uur schemerig daglicht per etmaal. Als bonus woont de kerstman (‘Joulupukki’) in hun midden, in zijn eigen ‘Santa Claus Village’ dat het hele jaar is geopend.

Bezoek het imposante Arktikum, een museum over het arctische gebied. Het grootste deel van het gebouw bestaat uit een 172 meter lange glazen buis die aan de oever van de Ounasjoli-rivier de grond in lijkt te gaan. Dit is symbolisch voor de winterslaap van de dieren in Fins Lapland. De buis is gericht op het noorden om zo het noorderlicht goed te kunnen zien als dit zich voordoet. Kijk recht in de ogen van een opgezette ijsbeer, zie de 3D-film over het noorderlicht en ervaar de ‘cold room’ waar de arctische winterkou is nagebootst.

9. Levi: skigebied in Fins Lapland

Het skigebied Levi ligt in het noordwesten van Finland, ten noorden van de poolcirkel. De 39 kilometer aan pistes, 29 skiliften en een loipe-netwerk van 250 kilometer bieden diverse mogelijkheden voor een wintersportvakantie. Het is een van de weinige skigebieden in Finland waar ook de après-ski niet wordt vergeten en is daarom bij zowel de Finnen zelf als bij buitenlandse toeristen een geliefde bestemming.

Geef je wintersportvakantie een Laps tintje en laat je betoveren door de blauwe ogen van de husky’s die je met ontembaar enthousiasme per slee door de sneeuw trekken. Rijd op je sneeuwscooter over de eindeloze vlaktes. Het landschap lijkt in potloodlijntjes op wit canvas te zijn uitgetekend. Drink onderweg hete bessensap en gril een worstje boven een open vuur. Probeer het ijsvissen uit: languit op je buik liggend op het ijs, boor je er een gaatje in en laat je je lijntje zakken. Wie weet bijt er een forel, snoek of baars. Aan het eind van de dag warm je op in een Finse sauna.

10. Per kano door het Merengebied

Finland wordt ‘het land van duizend meren’ genoemd, maar deze bijnaam doet het land geen recht aan. Het aantal meren loopt namelijk tegen de 200.000 en de meeste hiervan liggen in het Merengebied in het oosten van het land. De oppervlakte van dit gebied is zo groot als Nederland en België samen.

Het grootste meer is het Saimaameer dat een kustlijn heeft van 14.500 kilometer, de langste ter wereld. In het meer liggen bijna veertienduizend eilanden die als groene edelstenen in het heldere water lijken te drijven. Huur een kano, bijvoorbeeld in het plaatsje Puumala, en geniet van de stilte van dit ongerepte natuurgebied. Spot de Saimaa-ringelrob, een kleine zeehondensoort die alleen in dit meer voorkomt en met nog maar driehonderd exemplaren een bedreigde diersoort is. Leg aan op een van de eilanden om bessen en wilde paddenstoelen te plukken en proef in een van de restaurants de kleine marene, de vis die in dit meer gevangen wordt.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.