7 tips voor vakantie met een elektrische auto

Als niet alleen een elektrische auto, maar ook de vakantie voor de deur staat, dan is het handig enige voorbereidingen te treffen. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar dat valt wel mee. Met een klein beetje voorwerk weet je wat je te wachten staat, ben je goed voorbereid en kun je zonder laadstress op pad. Laat de vakantie beginnen!

1. Vraag op tijd laadpas(sen) voor buitenland aan 

Niet elke Nederlandse laadpas kun je in het buitenland gebruiken. Vraag ruim van tevoren enkele laadpassen aan die werken met de laadpalen in het gebied waar je op reis gaat. Vaak kun je kiezen tussen kaarten met een abonnement of gratis kaarten waarbij de laadsessies zelf iets duurder zijn. Die laatste kaarten zijn vooral handig voor vakanties, aangezien ze je niks kosten zolang je ze niet nodig hebt. Vergeet de passen na ontvangst niet te activeren!

2. Reserveer een laadpaal bij je vakantiebestemming 

Op Booking.com kun je bij het zoeken naar een accommodatie filteren op locaties met oplaadmogelijkheden voor elektrische auto’s. Wanneer je zo’n accommodatie gaat reserveren, probeer dan ook direct een laadpaal te reserveren. Zeker in vakantieperiodes kan het voorkomen dat er meer vraag dan aanbod aan laadpalen is.

3. Installeer mobiele apps met laadpaalinformatie

Op de Google Maps-app op je telefoon kun je zoeken naar laadpalen in de buurt. Je kunt ook van tevoren een app op je telefoon installeren van een grote aanbieder van laadpalen in het gebied van je bestemming. Dan kun je vaak niet alleen de locatie, maar ook de status (vrij/bezet/buiten gebruik) van nabijgelegen laadpalen achterhalen. NewMotion heeft een behoorlijke dekking in Europa en via hun eigen app kun je de palen zoeken, er naartoe navigeren en de status van de laadpaal bekijken. Om de app te gebruiken heb je echter wel een laadpas van NewMotion nodig.

Bekijk oplaadpunten in het buitenland

4. Houd rekening met verminderde actieradius in warme en koude gebieden 

Houd er met je routeplanning rekening mee dat rijden in de bergen en rijden in kou of hitte nadelig is voor je actieradius en je wellicht dus een extra stop moet inplannen.

5. Maak gebruik van regeneratief remmen

Gebruik in de bergen de maximale recuperatie, zo belast je tijdens een afdaling je remmen het minst én win je zo veel mogelijk energie terug. Bij de meeste elektrische auto's kun je dit met flippers achter het stuur instellen, kies voor de Eco-stand als jouw auto geen specifieke instelmogelijkheden heeft.

6. Neem een 230V/Type 3-laadkabel mee

Neem voor de zekerheid het 230V-laadsnoer mee. Mocht er onverhoopt iets misgaan en je de volgende laadpaal niet meer kunt bereiken, dan kun je – zij het zeer langzaam – bijladen aan een normaal stopcontact. Met name in Frankrijk en Italië kan het voorkomen dat een laadpaal alleen een type 3-aansluiting heeft. Voor die landen kan een extra Type 3-laadkabel voor je auto handig zijn.

7. Denk ook aan gebruikelijke reisbenodigdheden

Een elektrische auto is net een 'gewone' auto, vergeet dus ook niet aan de gebruikelijke zaken te denken, zoals millieustickers, de per land verschillende verplichte uitrusting, handige vakantie-spullen en eventueel winterbanden.

Lees meer: met een elektrische auto op vakantie