Bezienswaardigheden Lissabon

Behalve Torre de Belém, landmark van Lissabon, telt de stad een groot aantal andere bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. Kijk, proef en beleef...! De Portugese hoofdstad Lissabon in negen hoogtepunten.

Vanuit Belém voeren ooit de zeevaarders uit om de wereld te ontdekken. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht op de baai. Overigens lag de toren oorspronkelijk midden in de Taag, maar door de aardbeving in 1755 veranderde de loop van de rivier, waardoor de toren nu tegen de oever aan staat. De toren is het symbool van Lissabon geworden. 

Torre Belém in Manuelstijl

In 1515 gaf koning Dom Manuel I de opdracht tot de bouw aan architect Francisco de Arruda en in 1521 was de toren klaar. Het bouwwerk bestaat uit een vierkante toren en een zeshoekige vesting. De toren is versierd met motieven van de Manuelstijl, vernoemd naar de koning. De Manuelstijl is typisch Portugees. Speels en rijk gedecoreerd. De steendecoraties van de Toren van Belém zijn ontleend aan de ontdekkingsreizen, zoals scheepstouwen, zeesterren, koralen en vissen. Het gedeelte van de toren dat uitkijkt op de rivier is het meest uitvoerig versierd. Torre Belém geldt als een van de best geslaagde voorbeelden van Manuelstijl.

Torre Belém is werelderfgoed

De verdedigingstoren werd opgericht om de ontdekkingsreizen van Vasco da Gama en de grandeur van de Portugese macht in het tijdperk van de grote ontdekkingen te herdenken. Het is nog altijd een van de voornaamste bezienswaardigheden van Lissabon. De Toren van Belém werd in 1910 uitgeroepen tot nationaal monument, en in 1983 werd hij door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. 

Komt de brug je bekend voor? Dat is niet zo gek. De Ponte 25 de Abril is een regelrechte kloon van San Fransisco's Golden Gate bridge en is gebouwd door dezelfde Amerikaanse architect.

In 1966 was de Ponte 25 de Abril klaar, toen nog Ponte Salazar geheten, naar de dictator die de brug in 1962 liet bouwen. De indrukwekkende brug is 3 kilometer lang en 70 meter hoog. In 1974 is de brug omgedoopt tot Ponte 25 de Abril naar de dag van de Anjerrevolutie.

Tot 6 augustus 1966 kon men vanuit het zuiden alleen per boot naar Lissabon, totdat deze enorme brug met een totale lengte van 3222 meter en vier rijbanen werd geopend. De 70 meter hoge Ponte 25 de Abril verbindt Lissabon met Almada. De brug kon na verloop van tijd het drukke verkeer niet meer verwerken, zodat er twee extra rijbanen en een spoorbaan onder de rijweg zijn toegevoegd.

Christusbeeld bij de Ponte 25 de Abril

Het Momumento Cristo Rei staat zeer opvallend bij de toegang tot de brug. Het beeld is geïnspireerd op het Christusbeeld van Rio de Janeiro en werd hier in 1959 neergezet als teken van dank voor het feit dat Portugal niet bij de Tweede Wereldoorlog betrokken was. De sokkel is 82 meter hoog, het beeld zelf nog een 28 meter. Je kunt met een lift naar boven, waar je vanaf een terras een prachtig uitzicht hebt op Lissabon.

Mooiste uitzicht op de Ponte 25 de Abril

Het mooiste uitzicht op de Ponte 25 de Abril heb je op het terras van restaurante Ponto Final (aan de overkant van de Taag, te bereiken met de veerboot). Bij aankomst in Cacilhas loop je gelijk naar rechts, langs de ietwat shabby kade. Na ongeveer 10 minuten kom je uit bij een geweldig terras met gele parasols en een prachtig uitzicht op Ponte de 25 Abril.

Gebouwd op zeven heuvels is er altijd wel ergens een plek te vinden die uitkijkt over de stad. Miradouros worden ze genoemd, uitkijkpunten. Vaak prachtig betegeld met azulejos, de bekende Portugese tegels. De miradouros zijn niet alleen populair bij toeristen, maar ook bij de locals zelf, in het bijzonder bij verliefde stelletjes. De drie mooiste Miradouros vind je hieronder.

Miradouro de Graça

Miradouro de Graca bevindt zich bij de gelijknamige kerk en vlakbij het kasteel. Je kijkt uit op de vele rode daken, die je doen afvragen waarom Lissabon ooit 'de witte stad' werd genoemd. Verderop zie je de traag voorbij varende cruiseschepen op de Taag en het imposante 110 meter hoge Christusbeeld aan de overkant van de rivier, dat een kopie is van het Christusbeeld in Rio de Janeiro. Bij Miradouro de Graca is een kiosk en een klein café. Ook staat er een mooi bronzen beeld van de Portugese dichteres Sophia de Mello Breyner Andresen (1919 - 2004).

Miradouro de S. Pedro de Alcantâra

In de populaire uitgaansbuurt Bairro Alto bevindt zich op het uitzichtpunt Miradouro de S. Pedro de Alcantara een terras. Hier kun je genieten van een panoramisch uitzicht over de Castelo de São Jorge en het historisch centrum van Lissabon. Op dit terras kunnen typische Portugese hapjes genuttigd worden: de bekende roomgebakjes ‘pastel de nata’, kwarktaarten van Sintra ‘queijadas’ en de kabeljauw hapjes ‘pasteis de bacalhau’. Voeg hierbij de typische Portugese drankjes zoals de populaire Beirão likeur, de zoete kersenlikeur Ginjinha en de Portugese amandel likeur ‘Amêndoa amarga’ aan toe en het uitzicht wordt met elke slok mooier.

Miradouro Santa Luzia

Het mooiste uitzicht op de oude wijk Alfama heb je vanaf de Miradouro Santa Luzia. Pal ervoor bevindt zich een halte van de beroemde tram 28. Het uitzicht op de oude huizen met rode dakpannen aan de Taag en de overzijde van de rivier is adembenemend. Het uitkijkpunt zelf is prachtig betegeld met mooie azulejos (Portugese tegels). Op de tableaus is het oude Lissabon afgebeeld. Dé ontmoetingsplek voor verliefde stelletjes. 

Het kasteel Castelo São Jorge vormt door zijn ligging letterlijk een hoogtepunt van de stad. Het torent hoog boven de stad uit en biedt een spectaculair uitzicht over Lissabon en haar vele bezienswaardigheden.  

Onder de schaduwrijke bomen ligt een spannende geschiedenis verborgen want de burchtheuvel was het middelpunt van de stadsontwikkeling van Lissabon. Hier bevindt zich de oudste kern van de stad.

Castelo São Jorge in de Romeinse tijd

De burcht vormt het startpunt voor de meeste toeristen. Niet verwonderlijk, gezien de ligging. Vanaf de burcht heb je geen kaart van de stad nodig, Lissabon ligt aan je voeten. Castelo São Jorge zelf heeft een lange geschiedenis. In de Romeinse tijd stond er al een kasteel. De burcht wordt omringd door een middeleeuwse muur met tien torens. Zowel de burcht als de heuvel ondervonden veel schade van de aardbevingen van 1531 en 1755. Castelo São Jorge is pas in de jaren dertig van de vorige eeuw gerestaureerd.

14e Eeuwse laatgotische kerk, waarvan het dak tijdens de aardbeving van 1755 is ingestort. Het Convento do Carmo is een oase van rust midden in de stad. Het is bereikbaar via de beroemde lift Elevador de Santa Justa. 's Zomers worden hier concerten gegeven. 

Archeologisch museum bij Convento do Carmo

Bij de kerk hoorde een karmelietenklooster. Beide dateren uit de veertiende eeuw. De voorgevel met het mooie portaal is vanaf het Largo do Carmo te zien. Pas vanaf de Elevador de Santa Justa (lift) zie je hoe groot de kloosterkerk werkelijk is. Tegenwoordig is hier het archeologisch museum gehuisvest.

Elevador de Santa Justa

Een bezoek aan het klooster wordt extra leuk omdat je het bereikt via de beroemde lift van Lissabon, de Elevador de Santa Justa, die in 1902 is gebouwd en door zijn staalconstructie aan het werk van de beroemde architect Gustave Eiffel herinnert. De lift verbindt de benedenstad met de bovenstad en is van binnen prachtig bekleed met houten panelen.

Een rit met de historische tram 28, een bezienswaardigheid van iconische waarde, is een van de hoogtepunten van een bezoek aan Lissabon.

Gemoedelijk schommelen de wagons van tram 28 door de straatjes van Lissabon en geven de passagier een kijkje op het leven in de wijk. Van de nauwe stegen en bochten van Campo de Ourique tot de oude stadswijken Alfama en Graça.

Door smalle straatjes in Lissabon met tram 28

Wat een feest. In een krakend geel trammetje uit 1910 kronkel je door de steegjes van  de oude volkswijk Alfama. Opstaan voor oude mensen hoeft niet, iedereen blijft staan. Je kronkelt door de smalle steegjes van Bairro Alto en het beroemde Alfama, waar je als  wandelende argeloze toerist altijd bedacht moet zijn op de tram. Sommige straatjes zijn zo smal dat wanneer je de tram aan hoort komen, je onmiddellijk met je rug tegen de muur moet gaan staan, de armen gespreid.

Better be safe than sorry. 

Langzaam keert de verloren schoonheid van de langste straat van Lissabon weer terug. De Avenida da Liberdade is 1,5 kilometer lang en vol van dure autozaken en elegante modewinkels. De toenmalige burgemeester Rosa Araujo liet de 90 meter brede boulevard in 1882 aanleggen.

Anjerrevolutie in Lissabon

Op 25 april vormt de Avenida da Liberdade een 'rode loper' wanneer de Anjerrevolutie van 1974 wordt herdacht. Een vreedzame staatsgreep maakte op 25 april 1974 een einde aan veertig jaar dictatuur. Doe op die dag als de 'locals' en loop met een rode anjer in je hand de Avenida da Liberdade af, verstrikt in een zee van rode vlaggen en minibusjes met speakers waaruit de 'Internationale' klinkt, afgewisseld door anti-fascitische leuzen. Een unieke belevenis!

Madrid huisvest De Tuin der Lusten, Lissabon De bekoring van Sint-Antonius, beide geschilderd door de beroemde Nederlandse schilder Hieronymus Bosch. Behalve oude kunst grossiert Lissabon in modern werk. 

Museu Nacional de Arte Antiga - Hieronymus Bosch

Je blijft in dit museum minstens een half uur zitten voor Hieronymus Bosch’s drieluik De Bekoring van Sint-Antonius. Ook is hier werk van Holbein en Dürer te zien. Ben je uitgekeken op de vele heiligen, drieluiken en zalen vol internationaal aardewerk, ga dan bijvoorbeeld loungen op het dakterras van café Le Chat, gevestigd in de museumtuin. De glazen wanden bieden een spectaculair uitzicht op de bedrijvigheid beneden in de haven. 

Berardo Collection – Rothko, Bacon, Hockney

De Berardo Collection is gevestigd in het Centro Cultural de Belém, Praca do Imperio (vlakbij de Torre de Belém) met werk van o.a. Rothko, Bacon en Hockney. Het Stedelijk van Lissabon... maar veel groter en uitgebreider. Joost Zwagerman zou er verdrinken in superlatieven. 

Een avondje fado luisteren mag niet ontbreken aan je stedentrip naar Lissabon!

Fado is de ziel van Portugal

Fado is het Portugese levenslied, die vroeger uitsluitend in armoedige kroegen werd gezongen. In de loop van de twintigste eeuw werd fado een erkende zangkunst die vaak uitgevoerd wordt in de betere uitgaansgelegenheden. Fado neemt een bijzondere plek in in het leven van vele Portugezen, die de neiging hebben tot melancholie en hartstochtelijk verlangen. Er is voor die gemoedstoestand zelfs een speciaal woord: saudade. Het geeft stem aan de saudade. Fado is afgeleid van het Latijnse fatum en betekent lot, of beter gezegd: noodlot. Het genre is geboren rond 1830 in de oude wijken Alfama en Bairro Alto.

Fado museum Lissabon

In het Casa do Fado e da guitarra Portuguesa zijn permanente en tijdelijke tentoonstellingen over de geschiedenis van de fado te zien, de verschillende soorten fado en beroemde fadistas, onder wie de wereldberoemde Amalia Rodrigues. Het museum is gelegen aan de voet van de oude wijk Alfama. 

Een stedentrip naar Lissabon boeken

Wil je Lissabon met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de tien allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk top 10 stedentrips Lissabon

Speciaal voor jou geselecteerd