Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Duurzaam op reis met de trein

Kilometers spoor glijden onder je door tijdens jouw droomreis per trein.

Bekijk treinreizen 

Treinreizen in Europa: beleef een avontuur per spoor

Treinreizen zijn meer en meer in trek. Voor velen is het duurzame aspect een belangrijke reden om te kiezen voor een treinvakantie, maar ook het comfort aan boord weegt mee. Je hebt alle gelegenheid om uit het raam te staren en het veranderende landschap op je in te laten werken. Ben je tot nu toe met de auto op vakantie geweest? Ook wie normaal gesproken de chauffeur is, heeft tijdens een trein rondreis écht vakantie. Of je nu aan Zwitserland, Spanje, Noorwegen, Oostenrijk of Schotland denkt: kies voor comfort en avontuur en ontdek per trein de plekken in Europa die je nog af wilt vinken.

Tips, inspiratie en informatie voor jouw treinreis

10 schitterende treinreizen in Europa 
Tien treinreizen, lang en kort, steeds in een ander land en altijd over een bijzondere spoorlijn. Een garantie voor voorpret, een top-ervaring en onvergetelijke herinneringen.
De mooiste treinreizen ter wereld 
Ah, de trein! Je hoeft niet op het verkeer te letten en je komt op plekken die anders onbereikbaar zouden zijn. Dit zijn treinreizen om van te dromen. Rail away!
14 stedentrips per trein, van Londen tot Milaan 
Bezienswaardige steden in Europa, goed bereikbaar met de trein. Oftewel: geen files en veel minder CO2-uitstoot. Laten we gaan.

Speciaal voor jou geselecteerd

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Treinreizen naar Zwitserland of Oostenrijk

Wintersportliefhebbers en wandelfanaten pakken maar wat graag de trein naar Zwitserland of Oostenrijk, maar naast pistes en uitgestrekte natuur hebben deze landen meer te bieden. Zo zijn het ook leuke bestemmingen voor stedentrips. Reis bijvoorbeeld naar historisch Bern in Zwitserland, met de beroemde middeleeuwse astronomische klok (Zytglogge) en het Einsteinhaus. Maak ook kennis met de lokale keuken: van rösti en raclette tot ambachtelijk vervaardigde chocoladespecialiteiten. Reizend per trein door Zwitserland vergaap je je tevens aan de adembenemend mooie natuur. Knalblauwe meren, ruige bergtoppen en een enorme biodiversiteit. Die houdt niet op in Oostenrijk, dat zich net zo goed leent voor een avontuur per trein. Pak bijvoorbeeld de trein naar hoofdstad Wenen en bezoek de Stephansdom, de Spaanse rijschool, Schloss Schönbrunn en de bijbehorende dierentuin.

Ontdek de steden en ruige natuur van Noorwegen en Schotland per trein

Stad en natuur in één vakantie combineren? Hei Norge of Hello Scotland! Noorwegen staat vooral bekend om de fjorden, het noorderlicht en de ongerepte natuur, maar ook de Schotse hooglanden – toch relatief dichtbij – vormen een wereld van verschil met het Nederlandse landschap. Niet verrassend dus dat treinreizen naar deze bestemmingen populair zijn.

In Schotland maak je een trein rondreis van Glasgow naar de kust met de West Highland Line, die je onder andere over het beroemde Glenfinnan Viaduct uit de Harry Potterfilms voert. In Noorwegen kijk je je ogen uit op de steile Flåmsbanen en vanaf Flåm is het ook mogelijk om een rondvaart te maken langs de fabelachtige Naerøyfjord, watervallen en pittoreske bergdorpjes.

Naar de zon in Spanje

Spanje is weer een totaal ander soort bestemming, maar ook hier geldt: de trein is je reisgezel die je veilig en comfortabel naar al dat moois brengt. Andalusië bijvoorbeeld, waar bijzondere steden lonken. Fotografeer de sierlijke kathedraal van Sevilla en pak een voetbalwedstrijd van Betis of Sevilla FC mee. Bezoek de vele musea in Málaga (onder andere dat van Picasso) en boek ruim van tevoren tickets voor Alhambra. De Zuid-Spaanse streek kent het hele jaar door een zonnig klimaat, zodat een trein rondreis als winterbreak een prettig vooruitzicht is.