De mooiste bezienswaardigheden van Peru
Een reis door Peru zal menig reiziger imponeren. Van de verborgen heksenmarkt in Lima en de onbekende zoutmijnen van Maras tot de rieteilanden in het Titicacameer. Laat je inspireren door de mooiste bezienswaardigheden van Peru.
Peru, gelegen aan de westkust van Zuid-Amerika, was in de 15e eeuw het hart van het Incarijk. Een beschaving die zijn tijd ver vooruit was en waarvan overblijfselen te bewonderen zijn bij het mysterieuze Machu Picchu. Bezoek dit nieuwe wereldwonder via de Inca Trail, een van de bekendste wandelroutes door het Andesgebergte. De besneeuwde bergtoppen vormen de scheidslijn van enerzijds de droogste woestijn ter aarde, anderzijds de vochtige jungle van het Amazoneregenwoud. Raas door de zandduinen van de woestijnoase Huacachina of bewonder de andescondor, de grootste vogelsoort ter wereld, in de duizelingwekkend diepe Cotahuasi Canyon. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Peru.
1. De legende van de woestijnoase Huacachina
Op nog geen half uur rijden van de stad Ica ligt het dorp Huacachina. Tot 10 meter hoge zandduinen en palmbomen omringen de smaragdgroene waterbron, die volgens de legende van Huaccha China (het meisje dat huilt) is ontstaan uit spiegelscherven. Op een dag liep de Inca-prinses Huaccha China al zingend rond met haar spiegel. Haar stem was zo zuiver, dat mensen ervan moesten huilen. Plots merkte zij een gluurder op in de spiegel. Het meisje schrok zo, dat zij haar spiegel liet vallen en de jurk van haar lichaam gleed. Het verhaal gaat dat de glasscherven veranderden in de Huacachina-waterbron terwijl de plooien van haar jurk de zandduinen vormden.
Huacachina is de enige woestijnoase in Zuid-Amerika en staat bekend om de sandboard- en buggy-excursies. Raas in een buggy met hoge snelheid naar de top van de duin, om vervolgens plat op een sandboard weer van de heuvel af te roetsjen.
2. Inca Trail: een van de mooiste hikes ter wereld
De Inca Trail is de oorspronkelijke weg die de Inca’s tussen Cusco en Machu Picchu aflegden. Deze route loopt dwars door de Inca-vallei en slingert langs archeologische opgravingen als de Inca-ruïne Chachabamba waar stoïcijns kijkende lama’s op de achtergrond grazen. Over de 42 kilometer lange route doe je lopend vier dagen, waarbij je stijgt tot een hoogte van 4200 meter in het Andesgebergte.
Boven 3000 meter hoogte heb je kans op hoogteziekte. Om het risico hierop te verkleinen en om uitdroging tegen te gaan tijdens de route, is het belangrijk goed te drinken. Peruanen drinken daarom veel cocathee, dat is gemaakt van cocabladeren en rijk is aan vitamines, mineralen en ijzer. De thee bevat zelfs meer calcium dan melk! Deze voedingsstoffen helpen bij het voorkomen van hoogteziektesymptomen als hoofdpijn en misselijkheid. De bladeren, die tevens de basis vormen voor het maken van cocaïne, werden 8000 jaar geleden al door de Inca’s gebruikt om stress en vermoeidheid te verminderen.
3. Cotahuasi Canyon: de diepste kloof van Peru
De Colca-kloof mag dan een van de populairste bezienswaardigheden van Peru zijn, de minder bekende Cotahuasi-kloof is net zo imponerend. Met het diepste punt op 3500 meter is deze kloof ruim twee keer zo diep als de Grand Canyon. Het natuurgebied dat de kloof omringt, bevat maar liefst twaalf ecologische zones. Van vruchtbare wijngaarden vol druiventrossen tot grijze rotsplateaus met kuddes lama’s en alpaca’s.
In de ruige rotswanden van de kloof leeft de gigantische andescondor. Met een spanwijdte tot wel 3 meter en een gewicht van 15 kilo is dit een van de grootste vogels ter wereld. Deze enorme vogel kan urenlang blijven zweven en zoeken naar kadavers, zonder zijn vleugels te gebruiken. Warme opstijgende lucht (thermiek) vanuit het dal houdt de andescondor namelijk net als een vliegtuig in de lucht.
4. De verloren stad van de Inca’s: Machu Picchu
Was het een fort, een buitenverblijf voor de koningen of een opslagplaats voor cocabladeren? De functie van de Incastad Machu Picchu blijft een mysterie. Dichtbegroeid tropisch regenwoud en de ontoegankelijkheid van het Andesgebergte hebben deze Incastad sinds de 16e eeuw verborgen weten te houden, waardoor het pas in 1911 door onderzoeker Hiram Bingham werd ontdekt.
Alles aan Machu Picchu is indrukwekkend. Van de ligging op 2430 meter hoogte met de bekende berg Huayna Picchu aan de noordzijde, tot het gecompliceerde irrigatiesysteem dat de terrasvormige landbouwgronden van water voorzag. Opmerkelijk zijn de precies in elkaar passende stenen waar de muren van de stad uit bestaan. De stenen zijn zodanig geslepen dat er geen cement nodig was bij de bouw. Vermoedelijk was dat om verwoestingen van aardbevingen te voorkomen, aangezien Machu Picchu op een breuklijn in de aardkorst staat. Op deze manier bewogen de rotsblokken onafhankelijk van elkaar, zonder dat de muur instort.