Top 10 verrassende (schier)eilanden

Zee opsnuiven, zon tanken & het eilandgevoel!

Bali en Kreta zijn bekende vakantie-eilanden, maar er bestaan ook minder bekende oceaanparels die een bezoek waard zijn. Onze top tien van meest verrassende (schier)eilanden, van Penang tot Madeira.   

1. Bay of Islands (Nieuw-Zeeland)

De Bay of Islands is een schitterende archipel voor de kust van het Noordereiland. De ongeveer honderdvijftig eilandjes 'dobberen' in turquoise water en hebben witte zandstranden en sprookjesachtige baaien. Varend van eiland naar eiland kun je pinguïns, dolfijnen en walvissen spotten. Liever zelf het warme water in? Ga kajakken, snorkelen of duiken tussen het koraal. Door de bossen en over de stranden kun je bovendien prachtig wandelen. Enkele leuke plaatsjes zijn Kerikeri, Paihia, Waitangi en Russell.

2. Spitsbergen (Noorwegen)

Deze eilandengroep in de Noordelijke IJszee bestaat uit drie grotere en zo'n tachtig kleine eilanden. 's Zomers is het onafgebroken licht en kunnen de temperaturen oplopen tot 10° C. Het noorderlicht, aurora borealis, is te zien in herfst, winter en voorjaar. Het landschap bestaat uit gletsjers (60%), diepe fjorden, spitse bergtoppen, drassige toendra’s en enorme ijskappen. Spitsbergen is het domein van walrussen, robben, poolvossen, rendieren, beluga’s, blauwe vinvissen, enorme kolonies zeevogels en circa 2500 ijsberen, ongeveer evenveel als inwoners in de hoofdstad Longyearbyen. 

Spitsbergen zelf ontdekken? Ga met ons mee op de 9-daags expeditie.

3. Madeira (Portugal)

Deze vulkanische eilandengroep ligt in de Atlantische oceaan voor de kust van Afrika. Door de fraaie gebouwen in Portugese stijl ademen veel dorpjes en steden nog een koloniale sfeer. Madeira is hét wandeleiland van Europa. Beroemd zijn de levadas, kilometerslange, smalle irrigatiekanaaltjes die de Portugezen in de bergwanden hebben uitgehakt. Madeira telt honderden soorten exotische bloemen, planten en vogels. Watervallen kletteren vanaf hoog langs de rotsen, steile kliffen bieden overweldigend uitzicht over de oceaan en je kunt dwalen door prachtige botanische tuinen en tropische bossen.

Klaar om zelf de wandelschoenen aan te trekken? Bekijk onze 8-daagse groepswandelreis op Madeira.

4. Hydra (Griekenland)

De (Argo-)Saronische Eilanden tussen het Griekse vasteland en de Peloponnesos zijn populaire weekendbestemmingen voor de Atheners. Zo ook Hydra. Het autovrije eiland telt zo'n 2000 inwoners, 55 kilometer kustlijn, 150 kapelletjes en tientallen oude wandelpaden waarover muilezels het transport verzorgen. Het gelijknamige stadje Hydra ligt als een amfitheater tegen de helling. Opvallend zijn de stenen huizen met rode daken en blauwe deuren en ramen en de vele terrasjes waar het prima ouzo drinken is. 

Bekijk onze 8-daagse groepswandelreis naar de Saronische eilanden.

5. Schiermonnikoog (Nederland)

De natuur is er groots - duinen, bossen, wad, polders, kwelders, zoetwatermeren, duinblauwgraslanden, een heel breed strand - en zodoende werd in 1989 bijna heel Schiermonnikoog aangewezen als Nationaal Park. Wie zoekt vindt planten als lamsoor, zeekraal en orchidee. Of spot vogels als tjiftjaf, tapuit, nachtegaal, grasmus of gekraagde roodstraat. De oerbewoners, monniken in grijze gewaden (schiere pijen), hebben het eiland (oog) verlaten, maar de grijze zeehonden zijn bijna niet te missen, evenmin als de rode vuurtoren en de eiders, bergeenden, steenlopers, bontbekplevieren, bonte strandlopers en lepelaars die op het wad scharrelen.

Zin gekregen? Bekijk onze aanbieding voor 3 dagen Schiermonnikoog.

6. Krk (Kroatië)

Voor de kust van Kroatië, in de azuurblauwe Kvarnerbaai, ligt Krk. Een eiland met prachtige kiezelstranden (Stara Baska!), met brem begroeide berghellingen, velden vol olijfboomgaarden en wijngaarden. Vanaf de heuveltoppen kijk je uit op vissersdorpen in intieme baaitjes, de ruige pieken van het Velebit-gebergte aan de horizon. Het charmante stadje Krk is gebouwd op een vijftig meter hoge klif. Smalle marmeren steegjes voeren naar fraaie kerken maar langs de haven ligt een heuse boulevard. Flaneren met in je hand een knots van een 'Italiaans' ijsje, iedereen doet het hier.

7. Capri (Italië)

In de Golf van Napels, met de Vesuvius als decor, ligt bloemeneiland Capri. De klifkusten en uitzichten waren al geliefd bij Romeinse keizers, getuige de fraaie villa's die zij er bouwden. De zuidkust van Capri is beroemd om de Arco Naturale, een grote, natuurlijke boog van geërodeerd kalksteen. Andere trekpleister zijn de Tuinen van Augustus (met standbeeld van Lenin), die werden aangelegd door de Duitse industrialist Krupp. Vanaf de terrastuinen zie je Capri, Mount Solaro, de baai van Marina Piccola en de rotsformaties van Faraglioni liggen. 

8. Penang (Maleisië)

Het toeristische Penang is een traditioneel eiland met een mix van Chinese, Indiase en Islamitische invloeden. Je vindt er koloniale gebouwen, prachtige tempels (o.a. Slangentempel en Kek Lok Si tempel, de grootste boeddhistische tempel van Maleisië), paradijselijke stranden als Batu Ferringhi en 'jetties', drijvende vissersdorpen. In het Penang National Park voeren wandelroutes over touwbruggen door de jungle naar zee. De bruisende hoofdstad, Georgetown, wordt druk bezocht om de street art en de talloze kraampjes met street food.

Bekijk onze 14-daagse groepsrondreis naar Maleisië (inclusief Penang).

9. Gili-eilanden (Indonesië)

Ten noordwesten van Lombok liggen de tropische Gili-eilanden Air, Meno en Trawangan. Er is geen gemotoriseerd vervoer, je reist te voet, per fiets, elektrische scooter of cidomo, een paardenkoetsje. De eilanden worden vooral bevolkt door Sasak, vissers, en staan bekend om de onderwaterwereld. Het heldere water waarin ook haaien, vissen en schildpadden leven staat vol kleurig koraal. Populaire activiteiten zijn duiken, snorkelen, vissen, surfen, kanovaren en wandelen naar romantische plekken om van de zonsondergang te genieten.

10. Ile d'Ouessant (Frankrijk)

Het Bretonse eiland Ouessant is vaak omgeven door dichte mist, die je als witte muur waarneemt vanaf het zonovergoten (!) eiland. Buiten de paar dorpjes om is het eiland grotendeels overgelaten aan de natuur. Rust, wandelen, fietsen of zeldzame vogels spotten, dat doe je hier. Eén poot van het krabvormige eiland bestaat uit golvend land met bloemen en resten bunkers, de andere ligt vol rotsblokken en witte stenen. Rondom Ouessant groeien allerlei soorten eetbaar zeewier. Een van de vuurtorens, Créac’h, is omgetoverd tot vuurtorenmuseum.

Enthousiast geworden? Misschien vind je dit ook interessant: