Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De leukste bezienswaardigheden van Beijing

Bezoek de Verboden Stad en de Chinese Muur, maak kennis met het dagelijks leven van de oudere inwoners van Beijing in het Beihai Park en bewonder de ondergrondse ruimten van de Ming Graven. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Beijing.

Wat te doen in Beijing?

Een miljoenenstad met grote uitdagingen op het gebied van verkeersdrukte, industrie en smog. Maar ook een stad met een ongelofelijke rijkdom aan antieke bouwwerken en bijzondere bezienswaardigheden: dat is Beijing, de imposante hoofdstad van China. Oude volkswijken en moderne architectuur zorgen voor fraaie contrasten. Neem een kijkje bij het beroemde Vogelnest en de Waterkubus op de Olympic Green en kom op adem bij de Lama-tempel. Probeer de lokale lekkernijen op de Wangfujing-avondmarkt en ga op zoek naar de kunstuitingen in het 798 Art District. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Beijing.

1. Het Zomerpaleis: buitenverblijf van de keizers

De tuinen en paviljoenen van het 18e-eeuwse Zomerpaleis behoren tot de mooiste voorbeelden van Chinese landschapsarchitectuur, symbool van deze beschaving: perfecte harmonie tussen architectuur, hovenierskunst en waterpartijen. Dit 3 vierkante kilometer grote terrein aan het Kunming-meer was het zomerverblijf van de keizers van de Qing-dynastie (1644-1912).

Loop door de 728 meter lange houten zuilengalerij met veertienduizend schilderingen over allerlei onderwerpen, waaronder berglandschappen, lotusbloemen en vogels. Stap op een drakenboot – overkapt met pagodedak en versierd met drakenkop aan de boeg – en vaar naar de overkant van het Kunming-meer. Vervolgens loop je langs de oever weer terug en zie je de Brug met de Zeventien Bogen. In de zomer zijn de bloeiende lotusbloemen een extra bonus en in de winter zorgt de schaatsende bevolking voor een idyllisch plaatje.

2. Plein van de Hemelse Vrede: het grootste plein ter wereld

Het centrale Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmen-plein) is met een lengte van 880 meter en een breedte van 550 meter het grootste plein ter wereld. Sinds 1989 ook een van de meest beruchte, vanwege de studentenopstanden – voor vrijheid van meningsuiting – die met grof geweld van militaire tanks in de kiem werden gesmoord en eindigden in een bloedbad.

Het plein dateert uit begin 15e eeuw toen de aangrenzende Verboden Stad werd gebouwd. Het is een overweldigende plek met ruimte voor een miljoen mensen. Eens in de 5 jaar is er op de nationale feestdag 1 oktober een parade met vijtienduizend militairen. De enorme gebouwen, waaronder de Grote Hal van het Volk, zijn aangepast aan de immense afmetingen en de felrode nationale vlag wappert er fier boven.

3. Grote Hal van het Volk: communistisch vertoon

De Grote Hal van het Volk staat aan het Tiananmen-plein en is in 1959 in stalinistische stijl gebouwd. Statige rijen pijnbomen en cipressen flankeren de Grote Hal en een zuilengalerij met koperen deuren vormt de hoofdingang. Het 310 meter brede gebouw staat symbool voor de grootsheid van het communistische gedachtengoed.

Bekijk tijdens een rondleiding landschapsschilderingen als van de Yangtse-rivierkloof. Je kunt overigens waarschijnlijk alleen je ogen de kost geven, want de gids spreekt uitsluitend Chinees. Het meest indrukwekkend is de immense Congreshal van het Volk met een kleine tienduizend zitplaatsen. Die zijn nodig voor het eens in de 5 jaar gehouden Nationale Volkscongres. Op het plafond zijn kleine sterren aangebracht met een grote in het midden die symbool staat voor de Chinese Communistische Partij.

4. Antieke stukken in het Chinees Nationaal Museum

Tegenover de Grote Hal van het Volk staat het Chinees Nationaal Museum. Beide zijn gelijktijdig in 1959 gebouwd als onderdeel van het project van tien grote bouwwerken die in deze periode werden opgetrokken ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van de Volksrepubliek China.

Het museum heeft 48 expositiezalen en is gewijd aan de geschiedenis van China: vanaf de 1,7 miljoen jaar oude Yuanmou-mens tot aan het eind van de laatste keizerlijk Qing-dynastie in 1912. Bekijk topstukken van de collectie zoals de 75 kilo wegende Simuwu Ding (een 3000 jaar oude rechthoekige bronzen kookpot uit de Shang-dynastie) en het 2000 jaar oude en met goud geregen jade begrafenispak uit de Han-dynastie.

5. Het keizerlijke paleis van de Verboden Stad

In de Verboden Stad bevindt zich het 15e-eeuwse keizerlijk paleis, gebouwd voor het hof dat met familie, harems en eunuchen uit een paar duizend mensen bestond. Zij leefden in de 980 paviljoenen met negentig binnenplaatsen. Tussen 1406 en 1911 regeerden de keizers vanachter een 10 meter hoge muur, afgesloten van het volk.

De rode deuren met negen rijen van negen goudgele knoppen verlenen toegang vanaf het Tiananmen-plein: negen is het keizerlijk getal, rood staat voor voorspoed en geel is de kleur van de keizer. Op- en neergaande trappentreden en binnenplaatsen verbinden rode paviljoenen met goudgele daken waar je kunstwerken als zijden zeefdrukken en jade bestekken ziet. Sla een sereen steegje naar de zijkant in en bedenk hoe het moet zijn geweest toen de Verboden Stad nog verboden was.

6. Tempel van de Hemel: groter dan de Verboden Stad

Met een oppervlakte van 2,7 vierkante kilometer is het complex van de Tempel van de Hemel groter dan de Verboden Stad. Geen toeval: de keizer, ‘zoon van de hemel’, mocht zijn aardse paleis niet groter bouwen dan deze tempel uit 1420. Wandelend door het park zie je diverse bouwwerken, waarvan Qiniandian de bekendste is: een 38 meter hoge ronde tempel waar de keizer bad voor een overvloedige oogst.

De blauwe, gele en groene geglazuurde tegels in het interieur van deze houten tempel staan symbool voor respectievelijk hemel, aarde en schepping. Bekijk de 28 pilaren die de constructie ondersteunen: vier voor de seizoenen in de binnenste cirkel, twaalf voor de maanden in de middelste en twaalf voor de shichen (perioden van twee uur) in een dag in de buitenste.

7. Hutongs: de oude volkswijken van Beijing

Hutongs zijn smalle stegen in een volkswijk, ontstaan tussen pleinen rondom de Verboden Stad. Inmiddels is het woord synoniem met de oude wijken zelf. De laatste decennia is het overgrote deel van de hutongs door nieuwbouw vervangen, maar er is een groeiend besef om de nog resterende te beschermen en het authentieke Beijing van weleer te bewaren. Het is een van de leukste bezienswaardigheden van Beijing.

Ontdek de hutongs per fiets of riksja met een lokale gids die je feilloos kan leiden door het doolhof van kronkelende straatjes, soms maar een meter breed. De huizen staan dicht op elkaar en buren wisselen de laatste nieuwtjes uit. Kleine winkels verkopen hun waar en locals wagen een gokje met krekelgevechten. Alsof je een kijkje neemt achter de schermen van de stad.

8. Beihai Park: recreatiegebied van de keizers

Het 70 hectare grote Beihai Park strekt zich uit rondom het Behai-meer ten noordwesten van de Verboden Stad en was het recreatiegebied van de keizers. Het is een ruim 1000 jaar oude klassieke Chinese tuin waar beplanting, bebouwing en wandelpaden op elkaar zijn afgestemd. Op het Jade-eiland in het meer staat een 36 meter hoge witte stoepa, in ere van de Dalai Lama gebouwd in 1651.

Bij een bezoek aan het park in het begin van de ochtend zie je op de grasvelden de wat oudere lokale bevolking gecontroleerde bewegingen van tai chi beoefenen. In de loop van de dag speelt men onder de bomen graag een potje schaak of mahjong en ’s avonds is (stijl)dansen op met speakers versterkte muziek en niet te vergeten uiteenlopende koorzang populair.

9. De Drum Tower en Bell Tower letten op de tijd

Van de 13e tot begin 20e eeuw waren de 50 meter hoge Drum Tower en Bell Tower de klokken van de stad. Bij zonsopgang luidde de klok in de Bell Tower en bij zonsondergang werd op de 25 drums van de Drum Tower geslagen. In veel Chinese steden bestaat een dergelijk koppel als antieke referentie van tijd.

Via de trap in de grijze stenen Bell Tower bereik je op de tweede verdieping de grootste koperen klok van China: 7 meter hoog en 63.000 kilo zwaar. Voor het luiden zijn 2 meter lange balken nodig. Op de tweede verdieping van de rode houten Drum Tower zie je de enig overgebleven grote nachtwachtersdrum van 1,5 meter doorsnee, omspannen met ossenhuid. Vanaf beide torens kijk je uit over de hutongs eromheen.

10. Lama-tempel: een oase van rust

In het noordoosten van Beijing staat de 17e-eeuwse Lama-tempel, een 480 meter lang complex. Het was oorspronkelijk de verblijfplaats voor eunuchen van de Verboden Stad en vervolgens van prins Yongzheng voordat hij keizer werd. Een kleine eeuw later kreeg het de functie van tempel en klooster van het Tibetaans boeddhisme, nu de grootste buiten Tibet.

De tempel bestaat uit diverse rood met goudgele paviljoenen met opkrullende dakranden. Monniken draaien aan de gebedsmolens en gekleurde gebedsvlaggetjes wapperen overal. Het is een oase van rust, waar de drukte van de stad naar de achtergrond is verdwenen. Loop over de zeven binnenplaatsen en werp een blik in de met brandende wierook gevulde gebouwen waar je boeddhabeelden, houtsnijwerk en Tibetaanse muurschilderingen ziet. Let op: binnen mag niet worden gefotografeerd.

11. In de leer bij de Confucius-tempel

Op 10 minuten loopafstand vanaf de Lama-tempel vind je de 14e-eeuwse Confucius-tempel. Een levensgroot standbeeld van Confucius, wijsgeer uit de 6e eeuw v. Chr., staat je op te wachten. Op het door cipressen omgeven terrein heerst een serene sfeer, waarbij je zelfs de vogels hoort fluiten. Op de binnenplaats zie je 198 stenen tabletten van 3 meter hoog met inscripties van ruim 51 duizend namen van geleerden in het Confucianisme door de eeuwen heen.

Aan het eind loop je door de poort die de verbinding vormt met de Keizerlijke Academie, centrum van het onderwijs in de leer van Confucius. Het hoofdgebouw is het Biyong-paviljoen waar de keizers lezingen gaven over het Confucianisme. Bewonder hier de keizerlijke rood met goud versierde troon op een plateau, omgeven door blauwe keramieken vazen.

12. Architectonische hoogstandjes op de Olympic Green

Het Olympic Green-sportcomplex is gebouwd voor de Olympische Zomerspelen van 2008 en bestaat uit acht stadions, waarvan het ronde Vogelnest en de vierkante Waterkubus het meest in het oog springen. In China is – misschien tegen de verwachting in – een ronde vorm symbolisch voor de hemel en een vierkante voor de aarde. Deze twee gebouwen staan naast elkaar als symbool van de onlosmakelijke verbinding van beide.

Het Vogelnest heeft een betonnen basis met een opengewerkte stalen constructie erbovenop die lijkt op een nest gemaakt van twijgen. Dit is het grootste stadion met plaats voor 80.000 toeschouwers. De stalen basisconstructie van de Waterkubus (het zwemstadion) is bekleed met ETFE, een hoogwaardig folie dat zonlicht doorlaat en het geheel het uiterlijk geeft van zeepbellen die schitteren in de zon.

13. Exotische specialiteiten op de Wangfujing-avondmarkt

In de Chinese eetcultuur is er een ruime keuze: er is weinig dat niet als eetbaar wordt gezien. Dat komt vooral tot uiting op de avondmarkten waar een enorme variatie aan streetfood verkrijgbaar is. De bekendste is die aan de Wangfujing Snack Street, een zijstraat van de Wangfujing Street, de grootste winkelstraat van de stad.

Ruiken en kijken geeft al een goede indruk als je langs de eetstalletjes loopt. Proeven geeft natuurlijk nog een extra dimensie. Wat denk je van een zeester op een stokje, gefrituurde sprinkhaan of slang van de grill? Voor een wat conservatiever smaakpalet is er echter ook genoeg te vinden, zoals zoete gestoomde rijstcakes of met groente en vlees gevulde pannenkoekjes.

14. Verstopte kunst in 798 Art District

Bij aankomst in het 798 Art District in de noordoostelijke Dashanzi-wijk, vraag je je af of dit wel de juiste locatie is: de grauwe loodsen, hoge schoorstenen en oude fabriekshallen zijn niet echt aantrekkelijk. Als je even verder kijkt, zie je echter dat hier allerlei moois schuilgaat achter de coulissen van de industriële erfenis.

Sinds 2002 openen beeldhouwers, schilders en andere kunstenaars hier de deuren van hun werkplaats voor het publiek. Op straat vind je diverse sculpturen zoals Big Head, een meters groot hoofd van kunststof, liggend op een oor. Trendy cafés en kleurige graffiti op blinde muren maken het plaatje compleet. Neus rond in de avant-garde gallerieën, loodsen en ateliers en wellicht vind je hier een uniek aandenken.

15. De Chinese Muur: als een draak door het landschap

Dat de Chinese Muur zichtbaar zou zijn vanaf de maan is een mythe, maar groot is hij zeker: ruim 21.000 kilometer lang. De muur bestaat uit verschillende, deels vertakte, stukken en slingert als een draak door het groene bergachtige landschap in het noorden. Op 65 kilometer vanaf Beijing ligt Mutianyu waar een gerenoveerd stuk van 2,2 kilometer muur is om te bewandelen.

De meest gevarieerde tocht is met de kabelbaan omhoog naar de veertiende wachttoren, dan een wandeling oostwaarts over de muur: op en neer, over hellend vlak en onregelmatige stenen trappen. Zover als je kunt kijken, strekt de muur zich voor en achter je uit. Na de zesde wachttoren rodel je over een metalen rodelbaan weer naar beneden. Een ervaring om nooit te vergeten!

16. De Pekingmens van Zhoukoudian

In 1921 deden archeologen 45 kilometer ten zuidwesten van Beijing de eerste opgravingen in en bij kalksteengrotten van Dragon Bone Hill bij Zhoukoudian. Men vond hier overblijfselen van veertig incomplete skeletten van de uitgestorven Homo Erectus. Deze later genoemde ‘Pekingmens’ dateert uit het Midden-Pleistoceen, tot 700.000 jaar geleden. Een deel van de originele opgravingen is verloren gegaan tijdens een poging deze juist in veiligheid te brengen in de Tweede Wereldoorlog toen het betreffende schip werd getorpedeerd.

Bekijk de vier locaties van de opgravingen, waarvan een de plek is waar een ver familielid 500.000 jaar geleden voor het eerst vuur maakte. In het museum zie je onder andere de gereconstrueerde Pekingmens en een 4D-film waarbij je met behulp van je zintuigen een inkijkje krijgt in het dagelijks leven van de Pekingmens.

17. De rijkdom van de Ming Graven

De Ming Graven, ten noorden van de stad, staan op de Unesco-werelderfgoedlijst en behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Beijing. In dit 120 vierkante kilometer grote gebied zijn graftombes van dertien keizers van de Ming-dynastie (1368-1644) te vinden. De 7 kilometer lange marmeren Heilige Weg leidt naar de graven. Hierlangs staan beelden van hoge functionarissen en dieren, waaronder leeuwen (symbool voor rijkdom en kracht) en olifanten (teken van Boeddhisme).

Neem een kijkje bij de Dingling-graftombe, als een van de weinige opengesteld. Vooral het ondergrondse deel, dat je via een 40 meter lange tunnel bereikt, is imposant. Vijf gewelfde ruimtes met ingangen van bewerkte jade, vergulden stenen op de vloer en marmeren tombes van de keizer en zijn vrouwen tekenen de rijkdom van het keizerlijke hof.

18. Authentiek Chinees entertainment: Beijng Opera

Een avondje authentiek Chinees entertainment? Koop dan een kaartje voor de Beijing Opera. De Chinese opera lijkt in praktisch niets op wat wij onder opera verstaan. Deze kunstvorm uit de 19e eeuw combineert zang, dans, acteerspel en vechtsport. En dat alles muzikaal omlijst door snerpende strijk- en percussieklanken en extreem hoge zang die bij westers publiek vaak door merg en been gaat. Zeker een bijzondere culturele ervaring!

De spelers zijn geschminkt in felle kleuren en de kostuums zijn uitbundig. De kleuren van de make-up staan symbool voor de karakters. Zo staat groen bijvoorbeeld voor instabiliteit, zwart voor kracht en blauw voor arrogantie. Bekijk niet alleen de show op het toneel maar ook het lokale publiek, dat volop van de voorstelling geniet en luidruchtig meeleeft.

Inspiratie voor een onvergetelijke verre reis

De 15 mooiste verre bestemmingen 
Bewonder de rijstterrassen van Bali, het vulkanische geweld van Nieuw-Zeeland of de tropische wateren van Belize.
De mooiste treinreizen ter wereld 
Ah, de trein! Je hoeft niet op het verkeer te letten en je komt op plekken die anders onbereikbaar zouden zijn. Dit zijn treinreizen om van te dromen. Rail away!
De mooiste stranden ter wereld 
Wandel over de woeste, zwarte stranden van IJsland, maak kennis met duizenden pinguïns op Boulders Beach in Zuid-Afrika of zwem met tropische vissen bij de koraalriffen van Honduras.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.