Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Beijing tijdens je rondreis China

Bij een rondreis door China is Beijing absoluut een must-see. Een wereldstad met zoveel pareltjes. Denk aan de Chinese Muur, dé topattractie van Beijing. Bezoek het plein van de Hemelse vrede, het Zomerpaleis, de Verboden Stad en ga zo maar door. Vind hier de 15 hoogtepunten van Beijing! 

Voel de geschiedenis op het Plein van de Hemelse Vrede en de Grote Muur in de Chinese hoofdstad Beijing. Laat je verrassen door een vreemde mengeling van bezienswaardigheden uit de keizertijd, communistische prestigeobjecten en de producten van een snelle modernisering.

1. Plein van de Hemelse Vrede

Keizerlijke en socialistische architectuur omlijsten het uitgestrekte symbool van de roep om democratie en mensenrechten. Op het Plein van de Hemelse Vrede (Tian’anmen Guangchang) verzamelden zich op 19 mei 1919 ruim drieduizend protesterende studenten. Mao Zedong riep hier op 1 oktober 1949 de stichting van de Volksrepubliek China uit.

2. Wangfujing

De Wangfujing is een wereldstadwaardige boulevard met een uitgelaten sfeer. De straat veranderde door de jaren heen van socialistisch-provinciaal in de jaren ’80, via grote bouwputten die het lelijke gezicht vormden van corruptie en speculatie in de jaren ’90, tot de tegenwoordige kosmopolitische boulevard met zijn ontspannen sfeer.

3. Kolenheuvel en Beihai Park

De klassieke lusthoven van de keizer zijn zowel driedimensionale kunstwerken als rust- en ontmoetingsplaatsen voor de inwoners van Beijing. Er wordt Tai Chi beoefend, gezongen, gedanst en gewoon gezellig samen tijd doorgebracht.

4. Van Lama- tot Confuciustempel

Gebouwen vol boeddhistische mystiek en Confucianistische deugdzaamheid zijn belangrijke bezienswaardigheden in Beijing. Een van de indrukwekkendste religieuze monumenten in Beijing is de Lamatempel, centrum van het Tibetaans boeddhisme in de stad. Maar ook de Confuciustempel met aangrenzende keizerlijke academie is zeer de moeite waard.

5. Hou Hai

Voormalige prinsenresidenties, oude tempels, schilderachtige steegjes en een van de mooiste uitgaanswijken omzomen de oevers van beide meren. Aan de oever van de Hou Hai woonden ooit de keizerlijke prinsen en bouwden de hoge ambtenaren en adellijken hun paleizen en zomerverblijven.

6. Fuchengmennei Dajie

Langs de levendige Tempelstraat staan de Tempel van de Witte Pagode, de Tempel van de Universele Naastenliefde en de enorme Tempel van de Keizers van Opeenvolgende Dynastieën. Tussen de oude monumenten door pulseert het dagelijkse leven van Beijing.

7. De Verboden Stad

Bijna drieduizend jaar Chinees denken, kosmologie, filosofie en technologie liggen hier verankerd in steen. De zalen van overweldigende paleizen en musea staan vol belangrijke Chinese kunst en maken de verboden stad tot een bezienswaardigheid die niet gemist mag worden.

8. Qianmen Dajie en Liulichang

Traditionele winkeltjes, volop bedrijvigheid en een oud kunstcentrum. Qianmen Dajie is een aantrekkelijk gebied voor voetgangers waar heerlijk rond kunt dwalen. De Liulichang is een centrum voor handel in boeken en klassieke kunst.

9. Tempel van de Hemel

De Chinese keizers noemden zich ‘zonen van de hemel’: hier hielden zij hun conversaties met de hemel voor een zegenrijk verloop van het jaar. Voor de inwoners van Beijing is het bijbehorende park vooral een van de gezelligste ontmoetingsplaatsen van de stad.

10. Central Business District

Het moderne gezicht van de stad: parken in de schaduw van imposante hoogbouw en tempels naast hectische winkelcentra en kledingmarkten. Niet te missen bezienswaardigheden in het zakendistrict: het pittoreske Ritan Park, de taoïstische Tempel van de Oostelijke Berg en de reusachtige CCTV Tower van de Nederlandse architect Rem Koolhaas.

11. Het 798 Art District

Tour de Force door China’s hedendaagse kunstscene met honderden galerieën in doorleefde fabrieksgebouwen in Bauhaus-stijl. Het licht vervallen terrein van Fabriek 798 geeft een blik in de artistieke wereld van China.

12. Olympisch Park

De Olympische spelen van 2008 zijn allang voorbij, gebleven zijn het gigantische ‘vogelnest’, de ‘Waterkubus’ en een gloednieuw stadsdeel met het Park van de Minderheden en de zoetste attractie van de wijk: het World Chocolate Dream Park.

13. Het Zomerpaleis

De beroemdste klassieke tuin van China was een ruimhartige geschenk van keizer Qianlong voor de zestigste verjaardag van zijn moeder. Hier domineert indrukwekkende architectuur in een door Fengshui beïnvloed tuinontwerp.

14. Xiangshan Park

Beboste bergen, slapende Boeddha’s, stupa’s van filigraanwerk en de grote botanische tuin zorgen voor goede fengshui en prachtige bezienswaardigheden in de hoofdstad. Het park van de Geurige Heuvels vormt nu samen met de Tempel van de Azuurblauwe wolken en de Tempel van de slapende Boeddha een van de mooiste parken van Beijing.

15. De Grote Muur

Uiteraard is de indrukwekkende passage van de Muur eentje die je niet mag missen. De eerste keizer van China, Qin Shi Huang bouwde als eerste aan een inmiddels 10.000 kilometer lange muur die het gehele rijk moest beschermen. De imposante delen Jinshanling en Simatai, ongeveer 120 kilometer ten noordoosten van Beijing, zijn ideaal voor een mooie wandeling.

Op zoek naar wat anders?

De leukste bezienswaardigheden van Beijing 
Bezoek de Verboden Stad en de Chinese Muur, maak kennis met het dagelijks leven van de oudere inwoners van Beijing in het Beihai Park en bewonder de ondergrondse ruimten van de Ming Graven.

Speciaal voor jou geselecteerd

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.