Vakantie in de Belgische Ardennen

Kampioen maart 2017

Perfect voor families

Met de familie op vakantie in de Belgische Ardennen? Met onze tips weet je waar je moet zijn!

Van klimmen tot kajakken

De Belgische Ardennen zijn een walhalla voor sportieve familie-activiteiten. De keuze is onuitputtelijk: van wandelen en fietsen (via het knooppuntensysteem) tot kajakken en raften, van mountainbiken, abseilen, paintball en tokkelen tot kanoën, boomklimmen en survivallen.

Attracties en evenementen in de Belgische Ardennen

De Grotten van Han

Menig Nederlander bezocht op vakantie of schoolreisje de beroemde Grotten van Han. Zoniet? Alsnog doen! De zalen zijn groot als kathedralen, de grottencomplexen (die 14 km beslaan) hebben steile wanden en steengordijnen met duistere ruimtes vol vleermuizen. Trek wel een vestje aan: het is daar rond de 13 C°. Ook leuk: de Grot van Lorette, even boven Han.

Stad van de leisteen

Bertrix is een van die bijzondere Ardense dorpen waar je nog nooit van hoorde. Bekend is de unieke leisteenmijn, waar je op 25 meter diepte het keiharde mijnwerkersleven van weleer ervaart. De omgeving van Bertrix is bezaaid met authentieke leistenen dorpjes.

De burcht van Bouillon

De middeleeuwse burcht van Bouillon, pal aan de Semois, is een topattractie. De struise kruisridder Godfried van Bouillon woonde ooit in het oudste feodale kasteel van België. ’s Zomers is hier dagelijks een spectaculaire roofvogelshow.

Doe de Moonwalk!

‘Hoe gaat een astronaut naar de wc?’ Het Euro Space Center in Transinne geeft antwoord. Op 25 km van Bertrix onderga je de emoties van een ruimtevaarder aan boord van de Space Shuttle. Tijdens een ‘echte’ Moonwalk word je zes keer lichter.

Naar de markt

Elke dag is er in de Ardennen wel ergens een marktje te pikken op korte afstand van hotel of camping. Wekelijks in Bertrix en Bouillon en twee keer per maand in Saint-Hubert, La Roche en Bastogne. ’s Zomers komen daar talloze rommelmarktjes bij.

Redu: tjokvol boeken

Redu is het bekendste boekendorp van het Europese vasteland, met een twintigtal boekhandels en 2 km boeken in winkels, verlaten schuren, stallen en kraampjes. Ook voor stripfanaten!

Wist je dat...

...Rochehaut (op 20 km van Bertrix) tot de mooiste dorpjes van België behoort? Vanaf de ‘Hoge Rots’ heb je een adembenemend uitzicht op de rivier de Semois en het Ardense landschap.

3x niet vergeten

1. Eten of meenemen: de beroemde Ardennerham, het product van handmatige droogzouting en héél véél rust.
2. Bastogne Historical Center: boeiend voor oudere kinderen, met uniformen, wapens, authentiek oorlogstuig en een film van de Slag om Bastogne.
3. Bij CapNature kun je je te buiten gaan aan boogschieten, mountainbiken en kayakken.

Kastelen en vestingwerken

De Ardennen herbergen enkele opvallende kastelen en vestingwerken. Het fraaist is het 11e-eeuwse kasteel van Bouillon. Namen en Huy hebben bezienswaardige citadels. De Franse vestingbouwer Vauban bouwde in deze streek fortificaties waarvan vooral aan de zuidflank restanten zijn terug te vinden. Ardenner kerken zijn aan de buitenkant meestal sober, maar het interieur is vaak rijk versierd. In de bezienswaardige abdij van Orval maken de monniken zelf kaas en bier. De menhirs rond Weris spreken tot de verbeelding.

Eten en drinken in Belgische Ardennen

Op gastronomisch gebied staan de inwoners van de Ardennen hun mannetje. Dat komt tot uiting in zowel restaurants als winkels. De bekendste specialiteit is de Ardenner ham, op de voet gevolgd door allerlei worsten. In het jachtseizoen kunnen wildliefhebbers zich royaal te goed doen aan everzwijn, ree en hert. Verder komen zo´n 200 kazen uit de streek, waarvan de sterk geurende uit Herve het bekendst is. Restaurants zijn er in overvloed, waaronder enkele zeer goede.

Water en trappist

Gewoon helder water is de bekendste drank uit de Ardennen. Het bronwater van Spa en Chaudfontaine vindt zijn weg door heel Europa. Maar het hoeft niet altijd water te zijn. Uit de Ardennen komt een rijk scala aan trappistensoorten. Trappist is een vrij zwaar, bruin bier, gebrouwen in de abdijen van o.a. Orval, Chimay en Leffe. Geen drank is zo sterk met deze streek verbonden. Verrassend is de witte wijn uit de wijngaarden van Torgny, het zuidelijkste puntje van België.

Kunst en cultuur in Belgische Ardennen

De volkscultuur in dit deel van België is levendig. Plaatsen als Houffalize, Stavelot en Binche vieren uitgebreid carnaval. Op het gebied van de muziek hebben de Ardennen enkele beroemde namen voortgebracht. Zoals Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon, en de componist Grétry. In de schilderkunst zijn Paul Delvaux en Rene Magritte toonaangevend in het surrealisme. Hun schilderijen zijn te zien in musea in Luik en Charleroi.

Natuur in de Belgische Ardennen

Het landschap in de Ardennen is nogal divers. Bossen overheersen. Maar er zijn ook open vlakten, moerassen, venen en rivieren. De streek kende vroeger vrijwel alleen loofbossen. Een groot deel daarvan is gekapt voor de industrie. Op de braakliggende terreinen zijn vervolgens de voor de Ardennen zo typische sparren geplant. Wilde dieren als reeën en zwijnen voelen zich hier bijzonder in thuis. De zuidelijke Ardennen zijn minder dichtbegroeid en ogen daardoor wat minder donker dan de noordelijker delen.

Overnachten in de Belgische Ardennen

Het aanbod aan overnachtingsmogelijkheden bestaat in de Ardennen vooral uit kleinere hotels en campings. Het comfort wil nog wel eens verschillen. De kleinere hotels stralen vaak weinig luxe uit en zijn vrij sober van inrichting en voorzieningen. Luxueuzere logementen zijn spaarzaam en vaak prijzig. Kamerverhuur is in de Ardennen niet erg gebruikelijk. Wel is er een royaal aanbod aan vakantiehuizen die voor een weekeinde of week te huur zijn. Enkele Nederlandse reisorganisaties hebben zich toegelegd op het verhuren ervan. Met meer dan 300 terreinen zijn de Ardennen rijk gezegend met campings. Ze zijn ingedeeld volgens een sterrensysteem van eenvoudig tot comfortabel met goede voorzieningen. De grotere campings zijn in het seizoen snel volgeboekt en reserveren is dan aan te raden. Wildkamperen is niet toegestaan.

Op zoek naar een camping? Kijk eens op de website van ANWB Camping.

Uitgaan in Belgische Ardennen

De Ardennen kennen geen bruisend uitgaansleven. In de dorpen zijn wel veel kroegen te vinden waar het gezellig toeven is aan de bar. Wie wat steviger wil stappen of nachtbraken, kan hiervoor het best naar Luik. Daar zijn ook de meeste bioscopen, theaters en concerten te vinden.

Winkelen in Belgische Ardennen

De belangrijkste winkelsteden in de Ardennen zijn Luik en Namen. De middenstand is in de stadjes en dorpen nog rijk vertegenwoordigd met slagerijen, bakkers en kleine supermarken. In het zomerseizoen zijn de openingstijden royaal en zijn veel winkels ´s avonds en in het weekeinde geopend. Veel plaatsen hebben ook een eigen markt, vaak met boerenproducten.

Wintersport in Belgische Ardennen

De reputatie van de Ardennen als nabijgelegen wintersportgebied moet gerelativeerd worden. Er gaan jaren voorbij dat hier geen of niet genoeg sneeuw valt. Is dat wel het geval, dan is het erg druk. De belangrijkste pistes voor afdalers liggen in de Ostkantons. De langste banen zijn te vinden op de pistes van Ferme Libert en Ovifat. Voor langlaufen zijn de Ardennen beter geschikt en bij sneeuw wordt een royaal aantal loipes uitgezet. Bij de wintersportcentra is het huren van skimateriaal mogelijk.

Zon, water en strand

Tips

Raften
Ontdek de Belgische Ardennen vanuit een rubberboot. Tijdens deze tocht van enkele dagen kampeer je langs de waterkant. Je hoeft zelf alleen voor een rugzak en een tent te zorgen.

Kluisbos te Kluisbergen
Maar liefst drie verwarmde openluchtbaden kent dit sport- en recreatieoord, waarin je heerlijk kunt ontspannen en 'zonnekloppen', Vlaams voor zonnebaden.

Meer van Bütgenbach
Dit meer, gelegen in de Hoge Venen, bevat tientallen inhammen en verborgen plekjes. Ook een prima plek voor het observeren van vogels.

Boottocht over de Semois
Laat de veerman je door het prachtige groen tussen Chiny en Lacuisine leiden. Al varende ontdek je de verhalen over de rotsen en de hoge oevers.

Maboge Plage
Vlak bij het stadje La Roche is een stukje van de rivier de Ourthe omgetoverd in een zwemplek waar ook de kleintjes naar hartelust kunnen poedelen.