Stedentrip Brugge

Dat heerlijke Brugge toch, met z’n middeleeuwse steegjes, gezellige terrassen en kanaaltjes waar je een romantische boottocht kunt maken. In dit Venetië van het Noorden beleef je in één weekend een minivakantie! Dít zijn de tips en bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een stedentrip in deze Vlaamse stad. 

Top 10 bezienswaardigheden Brugge

1. Rozenhoedkaai

Elke avond tegen zonsondergang strijkt een bataljon fotografen met statieven neer op de Rozenhoedkaai. Niet gek, want het uitzicht vanaf deze kade is eeuwenlang niet wezenlijk veranderd. Het Belfort, torens, glas-in-loodramen, trapgevels, treurwilgen, brug en kaaien… Alles klopt, en wordt met een beetje geluk ook nog weerspiegeld in de Dijver.

2. Musea in Brugge

Het Historium is geen stoffig museum, maar een 'belevenis'. Je ruikt, hoort, ziet en voelt het Brugge van 1435. Onderwijl volg je een flinterdun verhaaltje via kunstig gemaakte filmpjes. Voor de trots van de Brugse beeldende kunst ga je naar het Groeningemuseum. Hier hangt het wereldberoemde werk van de Vlaamse Primitieven, o.a. Jan van Eyck en van Hollandse meesters, maar ook surrealist René Magritte. Pal ernaast zit het Gruuthusemuseum, een weelderig stadspaleis van de Heren van Gruuthuse. Ook niet missen.

3. Dubbelkapel van het Heilig Bloed

Aan de Burg vind je de dubbelkapel van het Heilig Bloed, een stemmige plek waar een bijzondere relikwie wordt bewaard, namelijk een ampul met daarin een stuk stof waarop – naar verluidt – het bloed van Jezus zit. Aanbidden van de ampul kan vrijwel dagelijks.

4. Stadhuis

De andere parels aan de Burg zijn het Stadhuis (sinds 1376!) en de Brugse Vrije, te bezoeken met één combinatiekaart. Eerstgenoemde bezit een overdadig versierde Gotische Zaal, terwijl het klapstuk van de Brugse Vrije een renaissancezaal met pronkschouw is. Daar hangt ook een schilderij uit 1659 ván diezelfde zaal. Wat is er sindsdien veranderd? Niets!

5. Gouden Handrei

Loop over de Gouden Handrei langs een van de mooiste reien (kanalen) van Brugge. Vooral geliefd om de hangende tuinen, Babylon is er niets bij. Loop vervolgens naar Café Vlissinghe, slechts enkele stappen verderop, een herberg waar je al sinds 1515 terecht kunt voor een straffe pint.

6. L’Estaminet

Strategisch aan het Koningin Astridpark zit L’Estaminet, een restaurant in de vorm van een bruine kroeg. Zowel locals als toeristen zitten hier gebroederlijk aan toog of tafel en genieten er van goed eten en drinken tegen schappelijke tarieven. Wie wil dat nu niet? Inclusief serre & terras.

7. Godshuizen

Op vele plaatsen in Brugge stuit je op godshuizen. Groene hofjes omringd door rijen spierwitte huisjes. Oorspronkelijk gebouwd voor armlastige ouderen en ook nu nog wonen er overwegend Bruggenaren op leeftijd. Binnenlopen mag, mits je de bewoners – en hun regels, vaak te lezen bij de entree – respecteert.

8. Onze Lieve Vrouwe Kerk

Het vakmanschap van de Brugse bouwvakkers is de Onze Lieve Vrouwe Kerk (uit de 13e tot 15e eeuw). Niet te missen want de OLV-toren steekt met haar 122 meter overal bovenuit. Bezichtig binnen ‘Madonna met kind’ van Michelangelo en vele andere kunstwerken.

9. Het Belfort

Een van de meest markante bouwwerken in het centrum is het Belfort op de Grote Markt. In deze uit proportie getrokken toren vind je het beroemde klokkenspel, dat bij het openen en sluiten van de poorten en bij speciale gebeurtenissen werd geluid. Handig in een tijd dat horloges nog niet bestonden! Vanaf de top (366 treden!) heb je een schitterend uitzicht op Brugge en omgeving.

10. Het Begijnhof

In het Begijnhof, vroeger een afgesloten halfreligieus woonoord voor de Begijntjes (alleenstaande vrouwen), wonen nu alleen nog Zusters. Als je de toeristen wegdenkt, staat hier de tijd even stil. Aan het Begijnhof ligt het Minnewater, dat vroeger deel uitmaakte van de waterverbinding tussen Brugge en Gent. Nu is het een meer, waarvan alleen de naam en de witte zwanen die er statig op rondzwemmen al doen vermoeden dat hier meer dan één huwelijksaanzoek is gedaan.

De leukste activiteiten in Brugge

Naast de vele mooie bezienswaardigheden zetten we onze tips op een rijtje wat leuk is om te doen in Brugge:

 1. Maak een rondvaart
  Brugge is water. De reien zijn de aderen van de stad en voeren langs het karakter van Brugge. Pluspunt: de tocht duurt slechts een half uur. Stap op langs De Dijver, het Oud Sint-Janshospitaal, Bruggemuseum Gruuthuse, de Wollestraat of het Huidenvettersplein.
 2. Bekijk een voorstelling in het Concertgebouw
  Het is een eigentijds gebouw en een duidelijk signaal van de makers: Brugge is niet alleen een conservator van vergane tijden, maar gaat mee met haar tijd. Al vanaf tien euro zit je op een van de 1300 plaatsen naar een voorstelling in het Concertgebouw te kijken.
 3. Smullen in het Chocolademuseum
  Een van de grootste, meest onweerstaanbare verleidingen van Brugge: al die chocoladewinkels. En dan is er ook nog een chocolademuseum, waar zeker is dat je aan het eind van de rondleiding je tanden in een smakelijk tablet mag zetten.
 4. Bezoek Huisbrouwerij de Halve Maan
  Voor als de chocolade je dorstig heeft gemaakt, of gewoon om een dagje Brugge goed af te sluiten, is Huisbrouwerij De Halve Maan aan het Walplein een aanrader. Hier kun je kiezen voor een rondleiding in de brouwerij, zien wat het eeuwenoude recept is van de Brugse Zot en natuurlijk het Belgische biertje proeven.
 5. Aanschouw een Middeleeuws spektakel
  Narren, minstrelen, ridders, dansers, een valkenier, heksen en vuurspuwers…Dit bonte gezelschap zorgt voor een levensecht middeleeuws sfeertje tijdens een spektakeldiner in een voormalige jezuïetenkerk. Past natuurlijk prima bij de 9de-eeuwse stad. Meer informatie over dit Middeleeuws diner.
 6. Eet bij Gran Café De Passage
  Zo Vlaams kom je ze zelden tegen: Gran Café De Passage ademt helemaal de sfeer van onze zuiderburen. Dat ligt niet alleen aan het prachtige fin-de-siecle interieur, maar ook aan typisch Vlaamse gerechten zoals stoofpot van konijn en paling in het groen. Hoop op een zonnige dag, want De Passage heeft een klein, maar gezellig terrasje.
 7. Ga naar een frietkot
  Je bent niet in Brugge geweest als je geen frietje hebt gegeten onder het Belfort. Want daar staan sinds 1897 twee frietkotten. 

Belgisch Speciaalbier in Brugge

Belgen zijn echte bourgondiërs. Voor een kleine stad heeft Brugge dan ook opvallend veel leuke horecagelegenheden. We geven 3 tips waar je terecht kunt voor onder andere een heerlijk biertje:

 1. 't Brugs Beertje
  Geen goed adres voor twijfelaars met weinig tijd: hier is de keuze uit driehonderd soorten bier (waarvan vijf van het vat). Voor de rest van de bezoekers: uitstekend, gezellig biercafé tussen de Markt en ’t Zand zoals je ‘m graag in België aantreft. 

 2. Café Vlissinghe
  Drink in Café Vlissinghe een Straffe Hendrik of een Brugse Tripel. Het café stamt uit 1515, dat daarmee gerust tot het oudste van Brugge kan worden gerekend. Ook snacks en pannenkoeken staan op de kaart. 

 3. Den Dyver
  No-nonsense familierestaurant aan De Dijver waar goed Belgisch eten gecombineerd wordt met een glas schuimend streekbier. 

Stedentrip Brugge boeken

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om Brugge met eigen ogen te zien? Boek je stedentrip Brugge bij ANWB Ledenreizen, veilig, vertrouwd en met veel extra's voor leden! 

Bekijk onze aanbieding naar Brugge

Aanrader: reisgidsen Brugge

Haal alle overige tips uit een reisgids van Brugge. In onze webwinkel vind je er twee:

Speciaal voor jou geselecteerd