Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Buitenlandse boete of naheffing

Als je in het buitenland een verkeersovertreding begaat, dan kun je hiervoor een boete krijgen. Soms ontvang je een naheffing omdat je bijvoorbeeld tol of parkeergeld niet hebt betaald. Dit lijkt op een boete maar dit is het niet.

Verschil boete en naheffing

Een boete krijg je bijvoorbeeld voor een verkeersovertreding. Een naheffing is geen (verkeers)boete, maar een vordering die je kunt krijgen van o.a. een tolmaatschappij of parkeerinstantie, omdat je niet of te weinig tol of parkeergeld hebt betaald. Fout parkeren is wél een verkeersovertreding, daar kun je een boete voor krijgen.

Verkeersregels in het buitenland en informatie over boetebedragen vind je in onze Reiswijzer.

Boete

Als je in het buitenland een verkeersovertreding begaat, dan kun je een ter plekke bekeurd worden of de boete later thuis op de mat ontvangen. Ter plekke moet er vaak direct betaald worden. Dit is in veel gevallen een waarborgsom. De uiteindelijke boete wordt later vastgesteld en ontvang je meestal per post thuis.

Naheffing

Naheffingen ontvang je soms rechtstreeks van de tolmaatschappijen en parkeerinstanties, maar kunnen ook worden uitbesteed aan incassobureau's, zoals het Nivi en EPC. 

Bezwaar maken tegen naheffing

Als je het niet eens bent met de naheffing, omdat je bijvoorbeeld niet op die plek was, of het bedrag niet juist is, dan kun je bezwaar maken. Zorg daarbij wel voor bewijs. Hoe je bezwaar kunt maken, staat op de brief. Zo niet, neem dan contact op met de instantie die de brief heeft gestuurd. 

Incasso naheffing in Nederland

Een tolmaatschappij, parkeerinstantie of incassobureau kan betaling in Nederland niet zonder rechterlijke tussenkomst afdwingen. De naheffing valt namelijk niet onder het Kaderbesluit dat onderlinge inning van boetes tussen landen regelt. Inning wordt dan ook niet overgenomen door het CJIB.

Betaal je niet, of later, dan kunnen de kosten wel oplopen. In het land waar je de naheffing van hebt ontvangen, kan betaling mogelijk wel worden afgedwongen.

Wegenwacht Service uitbreiden 

Al Wegenwacht lid? Breid je Wegenwacht pakket eenvoudig uit voor nog meer gemoedsrust en dekking.

Je auto verzekeren Autoverzekering

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Trouwe-Ledenvoordeel 

Hoe langer je lid bent, hoe meer voordeel en gratis extra's je krijgt.

Shop alles voor je auto 

Van veiligheidshesje tot fietsendrager en nog veel meer! Shop alles voor in en op je auto!