Verkeersboete uit Zwitserland

Als je in Zwitserland te hard rijdt, dan liggen de boetes in vergelijking met Nederland een stuk hoger. Krijg je een boete uit Zwitserland, dan kan het zijn dat je een brief in het Nederlands ontvangt. In dat geval mag je ook in het Nederlands reageren.

Ernstige verkeersovertredingen

Een aantal ernstige overtredingen wordt streng aangepakt. Het gaat hierbij om aanzienlijke snelheidsovertredingen en het overtreden van verkeersregels, waardoor een hoger risico op een ongeval met als gevolg zwaar letsel of overlijden ontstaat, met name gevaarlijk/roekeloos inhalen. Er kan een gevangenisstraf van 1 tot 4 jaar worden opgelegd en hoge boetes.

Aanzienlijke snelheidsovertredingen zijn:

 • vanaf 40 km/h in een 30 km/h-zone
 • vanaf 50 km/h binnen de bebouwde kom (50 km/h)
 • vanaf 60 km/h buiten de bebouwde kom (80 km/h)
 • vanaf 80 km/h op autowegen (120 km/u)
 • Daarnaast wordt een ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd. Voor buitenlanders is dit een ontzegging van de rijbevoegdheid in Zwitserland van ten minste 2 jaar. Tot slot kan de rechtbank het motorvoertuig verbeurd verklaren en kan je het voertuig kwijt raken.

  Administratiefrechtelijke afhandeling

  Lichte verkeersovertredingen worden in Zwitserland administratiefrechtelijk afgedaan. Ben je het niet eens met de boete of rijontzegging, dan kan bezwaar maken binnen 10 dagen bij de rechtbank. Het boetebedrag bij administratiefrechtelijke afhandeling is maximaal CHF 300.

  Tagessätze

  Zwitserland heeft voor lichte verkeersovertredingen een lijst met vaste boetebedragen. Bij zware snelheidsovertredingen van bijvoorbeeld 35 km/h op de snelweg werkt het boetesysteem anders dan in Nederland.

  Voor een snelheidsovertreding van bijvoorbeeld 35 km/h is de straf 10 "Tagessätze". Één Tagessatz staat voor een bepaald percentage van je inkomen, dit percentage wordt vermenigvuldigd met tien en het totaal is het boetebedrag. Staat er 20 Tagessätze voor een overtreding, dan wordt het percentage van het inkomen vermenigvuldigd met twintig, etc. Één Tagessatz kan staan voor een bedrag van CHF 1 tot CHF 3000.

  Rijontzegging

  Naast een geldboete kunnen zware verkeersovertredingen ook een rijontzegging opleveren. Deze geldt alleen voor Zwitserland en dus niet voor Nederland of andere landen buiten Zwitserland. Om de periode in te laten gaan hoef je niet je rijbewijs naar Zwitserland op te sturen. In de beschikking staat voor welke periode het rijverbod geldt.

  Bijkomende kosten

  Bij de afhandeling van een zware verkeersovertreding wordt over het algemeen een gerechtelijk onderzoek uitgevoerd. De kosten hiervan zijn voor eigen rekening. Dit onderzoek voert de Zwitserse overheid ook uit als je geen bezwaar maakt. Naast de kosten voor gerechtelijk onderzoek komen ook de administratiekosten voor eigen rekening.

  Rekeningnummer buiten Zwitserland

  Zwitserse boetes kun je meestal betalen via een rekeningnummer van een bank buiten Zwitserland. Bijvoorbeeld Duitsland ( UBS in Frankfurt), Frankrijk en Italië. Hier is voor gekozen om je bankkosten te besparen en de betaling van de boete te vergemakkelijken.