Dit zijn de leukste uitjes van Nederland

Op zoek naar een gezellige dag weg met het gezin? Er is genoeg te beleven in eigen land. Van cultuur tot natuur, en van relaxen tot actie en spanning. Met hulp van onze 50.000 leden hebben we onze favorieten verzameld: dit zijn de 12 tips per provincie inclusief een landelijke favoriet - mét het commentaar van onze leden waarom juist deze de leukste zijn.  

Klik hier snel door naar de uitjes:

1. Diergaarde Blijdorp
2. DoeZOO Insektenwereld
3. Verkeers- & attractiepark Duinen Zathe
4. Joytime Outdoor Klimpark
5. De Flierefluiter
6. Nederlands Bakkerijmuseum Hattem
7. Kasteeltuinen Arcen
8. Museum Klok & Peel
9. Berkenhof Tropical Zoo
10. Avonturenboerderij Molenwaard
11. Nationaal Militair Museum
12. Junglepark Orchideeën Hoeve
13. Dierenpark Hoenderdaell

1. Diergaarde Blijdorp: 'Veel aandacht voor educatie'

Foto: Diergaarde Blijdorp in Rotterdam (Zuid-Holland)
 
Vorig jaar nog zilver, dit jaar goud. Diergaarde Blijdorp is hét leukste uitje van Nederland. Een van de stemmers schreef over Blijdorp: 'Zeer vriendelijke en toegankelijke stadsdierentuin. De dieren, hun leefomgeving en de planten staan centraal.' Een ander heeft 'bewondering voor de verzorgers voor de toewijding voor de dieren'.

Naast de A13, in het westen van Rotterdam, wordt het geraas van de auto’s overstemd door dierengeluiden. In december van dit jaar is het 82 jaar geleden dat de dierentuin officieel werd geopend. In het ontwerp van de dierentuin speelden de dieren gek genoeg niet de hoofdrol, maar lag de focus op de architectuur. Er liggen dan ook 21 rijksmonumenten in Blijdorp.

Maar kinderen willen dieren zien! Voor kraamvisite is het wat laat, maar in 2021 zijn er drie jonkies geboren: Krissy (een Maleisische tapir), Mayala (een okapi) en Radjik (een Aziatische olifant). En ook dit jaar zijn er jongen ter wereld gekomen. Zo werd, compleet onverwacht voor de verzorgers, de beroemde gorilla Bokito voor de tiende keer vader.

De dierentuin is zo groot dat er een treintje rijdt tussen de beide ingangen. Er zijn zeven themagebieden, grotendeels opgedeeld naar werelddeel: Europa, Azië, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Australië en het overdekte Oceanium. Daar zwemmen haaien en zeeschildpadden, waggelen de pinguïns, spelen de zeeleeuwen en is het Great Barrier Reef nagemaakt. En natuurlijk trekken ook de speeltuinen binnen en buiten.

Foto: DoeZOO Insektenwereld in Leens (Groningen)
 

2. DoeZOO Insektenwereld: 'Een echte aanrader'

Horen, zien, proeven, ruiken en voelen. In de insectenwereld van DoeZOO staan je zintuigen centraal en spelen ze allemaal een rol. Daar is bewust voor gekozen, zodat het kleinschalige park toegankelijk is voor echt iedereen, dus ook voor kinderen en volwassenen met een beperking. Milieu, diervriendelijkheid en duurzaamheid staan er hoog in het vaandel. Een stemmer roemt het park: 'Een fantastische plek. En wat een gastvrijheid, kennis en toewijding.'

De dieren en insecten die er te zien zijn, zijn grotendeels ‘kriebelbeestjes’; sommigen vinden dat reuze interessant, anderen vinden het doodeng. Wat DoeZOO je wil bijbrengen, is dat het nuttige beestjes zijn die rotzooi opruimen, stuifmeel helpen verspreiden en ook een belangrijk onderdeel vormen van de voedselketen. Vogels en reptielen eten er hun buik vol mee.

Je kunt meedoen met een rondleiding, waarbij je de kans krijgt dieren en insecten aan te raken, vast te houden en te voeren. Je kunt er ook je eigen plan trekken en op je eigen tempo en van een afstandje de dieren bekijken. Er zijn – onder andere – een uilenpad met (levende) kerkuilen en oehoes, een bijen- en hommelinformatiehut, een wildebloementuin, een rariteitenkabinet en een dinobos. Tijdens schoolvakanties zijn er allerlei extra dingen te doen: insectenkoekjes bakken, kaarsen maken van bijenwas, een dode sprinkhaan prepareren.

Het Groningse park kent echte diehardfans: 'Gezellig en gemoedelijk. Sfeervol aangekleed en educatief op een leuke, leerzame manier. Meerdere malen bezocht en het blijft leuk en verrassend.'

Foto: Verkeers- & attractiepark Duinen Zathe in Appelscha (Friesland)
 

3. Verkeers- & attractiepark Duinen Zathe: 'Superattracties en goede sfeer'

De nummer 1 en 2 van Friesland wisselen dit jaar van plek en het voormalig Verkeerspark Assen trekt aan het langste eind. Hier is het klimmen, klauteren, springen en vliegen geblazen. En racen op de snelweg, soort van, want het gaat om trapauto’s. Kinderen doen hier een eerste poging te parkeren, voorrang te verlenen en in te voegen.

Maar het is niet alleen verkeer wat de klok slaat. Er zijn – onder andere – luchtkussens, een zweefmolen, minihelikopters die de lucht ingaan en de attractie Super Nova. Die scoort qua spanning vijf van de vijf sterren. Ongeschikt voor mensen die last hebben van hoogtevrees en niet tegen een golfbeweging kunnen. Een stemmer zegt: 'Wat een fantastisch park! Ontzettend schoon, vriendelijk en netjes personeel. Goed bedacht concept. Veel variatie van attracties.'

Duinen Zathe heeft een vrij unieke all-inclusiveformule. Voor één prijs krijg je een toegangskaartje, mag je alle attracties in en kun je je onbeperkt storten op friet, snacks, broodjes, soep, waterijs, koffie, thee en limonade.

'Wij zijn er geweest met mooi en slecht weer. Beide keren hebben we een topdag ervaren met een hoop gezelligheid.'

Meer informatie over Verkeers- & attractiepark Duinen Zathe

Foto: Joytime Outdoor Klimpark in Grolloo (Drenthe)
 

4. Joytime Outdoor Klimpark: 'Perfect outdoorvermaak'

Ook in 2018 was dit het leukste ANWB-uitje in Drenthe. Iedereen die op dit klimpark heeft gestemd, is het erover eens: het is 'fantastisch mooi opgezet' rond de plas De Kleine Moere,  'diep in de bossen verstopt' en 'volledig afgestemd op de natuur'. En alle gezinsleden kunnen er terecht. Zelfs kinderen vanaf 4 jaar, die op veel andere klimparken niet mee kunnen doen. Voor hen is er het Kleintje Klimpark, met vergelijkbare hindernissen als die in het ‘echte’ klimpark, maar dan lager bij de grond.

De rest van het gezelschap begint met een veiligheidsinstructie en kiest dan waar hij of zij wil beginnen. Op het Oefenparcours bijvoorbeeld, met het uitproberen van technieken en oversteken. Ideaal voor degenen die rustig in willen komen of hun hoogtevrees willen overwinnen. Dan zijn er nog zes parcours: de Ontdekking, het Familieparcours, het Avontuur, de Beleving, de Uitdaging en de Sensatie. Dat is echt sensationeel: op 10 meter hoogte, via een kabelbaan van 200 meter over het water. En over spannend gesproken: in de Beleving zit een vrije val vanaf 12 meter hoogte.

Wat opvalt aan de opmerkingen van alle mensen die hebben gestemd, is dat bijna iedereen de begeleiding noemt: 'Vriendelijk, zeer serieus en professioneel.'

Degenen die zich bedenken en toch niet willen klimmen, kunnen suppen op het meer, of mountainbiken door het bos.

Meer informatie over het Joytime Outdoor Klimpark

Foto: speeltuin De Flierefluiter in Raalte (Overijssel)
 

5. De Flierefluiter: 'Super voor een jong gezin'

Voor het tweede jaar op rij wint deze overdekte speeltuin met luchtkussens, ultralange glijbanen en trampolines het goud. Misschien wel omdat de kinderen het er zo naar hun zin hebben terwijl ouders worden verleid met goede wifi en rustige ruimtes waar gewerkt kan worden. Heel veel van degenen die stemden op de Flierefluiter noemden dat het ook voor volwassenen 'een relaxed dagje tegen een prima prijs' is. 'Genoeg ruimte om te zitten, te eten, of een wandeling te maken.' Dat eten kan bestaan uit een horecaspecial van het menu, maar mag ook je zelf meegebrachte boterham met kaas zijn.

Overigens is het bij elk type weer het leukste uitje van Overijssel, want er is ook een kinderboerderij, een zwembad, een doolhof en een speeltuin buiten. Er staan skelters en pony’s om op te rijden. Iemand schreef: 'De verbinding met het boerderijleven is sterk en boeiend.'

We willen ook nog noemen dat De Flierefluiter een minicamping heeft. Van een uitje maak je dus in een handomdraai een minivakantie. En kampeerders mogen buiten de reguliere openingstijden de speeltuin in.

Meer informatie over De Flierefluiter

Foto: het Nederlands Bakkerijmuseum Hattem in Hattem (Gelderland)
 

6. Nederlands Bakkerijmuseum Hattem: 'Leren van vroeger en proeven van nu'

Op een steenworp afstand van het water van de IJssel ligt het leukste uitje van de provincie Gelderland: een leerzaam belevingsmuseum waar je letterlijk een kijkje in de keuken krijgt en kennismaakt met alle facetten van de (oude en huidige) bakkerswereld. Een stemmer schrijft: 'Het bewijst heel goed dat de Nederlandse cultuur veel verder gaat dan de grote musea in de Randstad.' Een speurtocht leidt door de historische panden waarin het Nederlands Bakkerijmuseum is gevestigd en via de ondergrondse tunnel die de gebouwen met elkaar verbindt.

Volgens oud gebruik is zaterdag klusjesdag, maar in Hattem is zaterdag kinderbakdag. In het Bakkerijmuseum staan bakkers klaar om samen met kinderen aan de slag te gaan met koekemannetjes.

Bakker Fred en zijn vermakelijke en leerzame broodshow zijn hier misschien wel dé publiekstrekker: ruim 45 minuten humor, inspiratie en bakplezier in het museumtheater. 'Ik kan me niet herinneren dat ik een uur lang zo veel heb gelachen. Echt: complimenten!' Een ander schrijft: 'De bakker doet het geweldig.'

Bezoekers komen ook graag in de bakwinkel, met brood en banket uit eigen bakkerij, en in de museumshop, waar je naast souvenirs ook bakproducten en kookboeken kunt kopen om zelf weer vol inspiratie aan de slag te gaan. De jongste bezoekers zullen en moeten uiteraard naar de poffertjessalon.

Foto: Kasteeltuinen Arcen in Arcen (Limburg)
 

7. Kasteeltuinen Arcen: 'Een vakantie in het klein'

Weer stemden jullie de Kasteeltuinen Arcen naar de nummer 1 van leukste uitjes in Limburg. Voor degenen die het nog niet kennen: het gaat niet om zomaar een heel mooi aangelegde tuin. Via een poortgebouw kom je het historische kasteelhof en de tuinen binnen. In dat poortgebouw bevindt zich (onder andere) het Wapenarsenaal waar 14de- en 15de-eeuwse wapens tentoongesteld zijn, zoals haakbussen, hellebaarden, kanonnen en geweren.

En dan de Kasteeltuinen. Vijftien stuks. Met vijvers, historische bomen, geurende bloemen, rozenkamers, een bamboebos, een subtropische kas met palmen en vijgenbomen … Al het groen verandert met de seizoenen mee. En: 'Prachtig, goed onderhouden, zelfs de tuinmannen waren uiterst vriendelijk en namen de tijd om uitleg te geven.' Het nodigt uit tot rustig wandelen, zitten op een bankje, om je heen kijken. Iemand schrijft: 'Je komt echt tot rust in deze omgeving.'

Voor wie alleen het natuurschoon niet genoeg is, is er avontuurlijk minigolf en een speur- en ontdektocht. Wie meer wil weten over het groen volgt een rondleiding en wie groene vingers heeft, of wil krijgen, gaat bloemwerken in het kasteel. In het najaar vindt er een lichtkunstfestival plaats: Enchanted Gardens. Internationale kunstenaars creëren bijzondere lichtinstallaties en via een sfeervol uitgelichte route krijg je de mooiste plekken van de tuinen te zien.

Meer informatie over de Kasteeltuinen Arcen

Foto: Museum Klok & Peel in Asten (Noord-Brabant)
 

8. Museum Klok & Peel: 'Creatief, interactief en interessant'

Vorig jaar zilver, dit jaar toch echt goud. Museum Klok & Peel leunt op twee pilaren. Enerzijds leer je er over de geschiedenis en functie van uurwerken, klokken en beiaarden. De collectie in het Brabantse dorp Asten is van wereldbelang. Een van de stemmers schrijft: 'Heel bijzonder hoe zoiets ogenschijnlijk saais als een klok uitgebouwd is tot een reuze interessant voorwerp vol geschiedenis en culturele achtergrond.' Wat voor sommigen nog wel het allerleukst is, is dat je zelf klokken mag luiden en een beiaard bespelen.

Anderzijds vind je in het museum de natuurhistorische collectie De Peel, die zijn licht schijnt op de natuur en cultuur van het gelijknamige natuurgebied. Dit hoogveengebied is uniek voor Nederland.

Hoewel er dus in beide collecties veel nadruk ligt op de geschiedenis, heeft het museum volgens zijn bezoekers een moderne uitstraling. Ook is de combinatie van natuur en klok 'leuk en afwisselend neergezet'. Er zijn wisselende thema’s en exposities, waardoor de terugkerende bezoeker steeds weer op iets nieuws stuit. De boel wordt interactief gemaakt door middel van QR-codes: 'Er is geluid bij de verschillende bezienswaardigheden.'

Voor de kinderen begint het bezoek al online, met spelletjes en te downloaden kleurplaten. In het museum zijn er speurtochten in beide collecties. Met placemats met plaatjes voor de allerkleinsten en met een geïllustreerde routebeschrijving voor de kinderen die al kunnen lezen. In het museum geven bevlogen vrijwilligers verschillende rondleidingen.

Foto: Berkenhof Tropical Zoo in Kwadendamme (Zeeland)
 

9. Berkenhof Tropical Zoo: 'Verrassend leuk en verrassend mooi'

In winderig Zeeland schopt een tropische dierentuin het naar nummer 1 in de lijst met leukste uitjes. Spelen, dieren kijken en ook nog wat leren; hoewel deze kleinschalige dierentuin voor jong en oud is bedoeld, vinden jullie Berkenhof Tropical Zoo vooral voor kinderen tot en met 9 jaar een topuitje. Iemand schrijft: 'Leerzaam. En leuk dat de kinderen daarna hun energie kwijt kunnen in de jungle.'

Het leerzame zit ’m bijvoorbeeld in de Natuurklas. Daar geven de dierenverzorgers uitleg over steeds weer een ander dier, zoals een hagedis, een slang of een spin. Soms mag je het dier vasthouden – maar het hoeft niet. In de fossielenmijn is er van alles te ontdekken over mammoeten, sabeltandtijgers en dinosauriërs. In de Dino Expo liggen fossielen van reusachtige dino’s.

En die jungle waar ze hun energie kwijt kunnen? Dat is de overdekte kidsjungle, of het Buitenspeelbos waar gekliederd wordt met zand en water, waar wordt geklommen en geklauterd en van de kabelbaan geroetsjt. Op warme zomerdagen is de spettertuin favoriet. 'Leuke attracties voor de kinderen.' En ook: 'Mooie beplanting, ook avontuurlijk. Erg mooie jungletuin met heel veel mooie vlinders.'

Meer informatie over Berkenhof Tropical Zoo

Foto: Avonturenboerderij Molenwaard in Groot-Ammers (Zuid-Holland), © Wim Lanser
 

10. Avonturenboerderij Molenwaard: 'Tot in de puntjes georganiseerd'

Het Hollandse landleven is blijvend in trek. Net als vorig jaar is de Avonturenboerderij Molenwaard verkozen tot leukste uitje van Zuid-Holland. Hoe is dat nou, het boerenleven? Om daarachter te komen, is er ontzettend veel te zien, te beleven en te spelen: 'Kinderen worden als boeren en boerinnen verwelkomd. Spelenderwijs leren ze ook nog wat!' Allereerst natuurlijk over de dieren, want wat is een boerderij zonder geknor en gekakel? Zo zijn er geiten om te voeren, pauwen om te bewonderen, konijnen en cavia’s om te aaien, varkens, een ezel en schapen.

Bij de bijenkasten kun je de bijen aan het werk zien en leer je hoe dat nou zit, met stuifmeel en honing en zo. En ook over kaas valt van alles te weten te komen: van het melken van de koe, tot de wrongel, de wei en uiteindelijk het stuk kaas. In de moestuin zijn er lessen over aardappels en sla en andere groente uit eigen tuin. Iemand schrijft: 'Terug naar de natuur staat centraal. Dit alles op een speelse manier, waarbij het entertainment een enorme aanvulling en ondersteuning is.'

Te beleven is er bijvoorbeeld het blotevoetenpad en – voor wie z’n sokken en schoenen liever aanhoudt – het voelbord. Een ritje op een pony, of weer heel anders, het oude molenaarsvak. In de echte, oude molen op de boerderij vertelt de molenaar alles wat je wilt weten. Op de trekkerbaan rijden elektrische tractors, met je kinderen als chauffeur. En er is ook een glijtrekker, in plaats van een glijbaan. Het is écht te veel om op te noemen.

Tot slot dan nog een tip van een stemmer: 'Picknicken aan de waterkant. Mand met lunch mee én een kleedje van Fien en Teun dat je mag houden.'

Foto: Nationaal Militair Museum in Soest (Utrecht)
 

11. Nationaal Militair Museum: 'Een overrompelende collectie'

Het leukste uitje van de provincie Utrecht is er een met een streng uiterlijk. Maar wat meteen opviel onder de stemmers is dat er een heleboel vaste bezoekers zijn die eens in de zoveel tijd naar Soest afreizen om het Nationaal Militair Museum (NMM) te bezoeken. Een bezoeker vat de veelgenoemde redenen daarachter goed samen: 'Wisselende bezienswaardigheden, wisselende tentoonstellingen. Heel goede koffie. Kinderen mogen overal rondlopen. Vrijwilligers vertellen alles wanneer je daar behoefte aan hebt. Buiten veel voorzieningen voor de kinderen en veel om te bekijken. Altijd vriendelijke mensen.'

Het moet gezegd: het NMM heeft een prachtige vaste collectie die een volledige indruk geeft van de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht. Van pijlpunten tot straaljagers. De interactieve attracties, zoals tactische games, en persoonlijke verhalen van militairen maken het interessant en leerzaam voor jong en oud. Buiten is er ook van alles te ontdekken. Tijdens schoolvakanties kun je meerijden op een amfibisch rupsvoertuig of zelf een minitank besturen.

Ook roemen vele bezoekers de omgeving van het museum. Het NMM ligt in de natuur van park Vliegbasis Soesterberg.

Een stemmer: 'Wat een geweldig museum op een geweldige locatie. Ongedacht. Bovendien verrijkt met zeer leuke interactieve onderdelen en mooie audiovisuele producties.'

Foto: Junglepark Orchideeën Hoeve in Luttelgeest (Flevoland)
 

12. Junglepark Orchideeën Hoeve: 'Meer dan alleen een plantentuin'

Junglepark Orchideeën Hoeve in Luttelgeest krijgt het steeds weer voor elkaar om tot het leukste uitje van de provincie Flevoland benoemd te worden. Als je niks met bloemen hebt, zou je ’m misschien zo links laten liggen, maar deze hoeve verdient wat uitleg.

Ja, er zijn een orchideeënkwekerij en een orchideeëntuin. Maar er is bijvoorbeeld ook een Amazone Regenwoud waar je avontuurlijke routes kunt volgen. Je wiebelt dan over een gammele touwbrug over een vijver waarin meterslange roodstaartmeervallen zwemmen. Je klautert over rotsachtige paden en bereikt het einde van de beek springend van steen naar steen. Als je tussendoor rustig rondkijkt, zie je verschillende kleine soorten aapjes van de ene naar de andere boomtak zoeven. Een stemmer schrijft: 'Wij vonden de Orchideeën Hoeve een verrassend uitje.'

Dat snappen wij dus wel. In het volledig overdekte park is een grote speeltuin, die volgens de bezoekers vooral leuk is voor de wat jongere kinderen. Maar er is voor jong en oud vermaak. De verscheidenheid aan planten is groot en ook ouders en grootouders vinden het spannend om papegaaien te voeren. Dat kan dus in de Lorituin: 'Geweldig om de vogels en de vissen te voeren.'

Er zijn workshops, er zijn twee speurtochten uitgezet, er is een vlindertuin, er zijn kleine jungledieren, alpaca’s en mini-ezels, flamingo’s en stokstaartjes. En overal lees je interessante weetjes.

Foto: Dierenpark Hoenderdaell in Anna Paulowna (Noord-Holland)
 

13. Dierenpark Hoenderdaell: 'Altijd het welzijn van de dieren voorop'

Ook Dierenpark Hoenderdaell is een oude bekende in de leukste-uitjes-verkiezing en wéér het leukste uitje van Noord-Holland. Het is een bijzonder dierenpark – en dus geen dierentuin. Hier leven bijvoorbeeld gepensioneerde leeuwen en bruine beren uit Oost-Europa en er springen wallaby’s rond. De dieren en hun welzijn staan hier centraal en hun natuurlijke leefomgeving wordt zo goed mogelijk nagebootst. Dieren in nood krijgen hier een tijdelijk thuis, tot ze worden teruggeplaatst in de natuur.

Een stemmer schrijft: 'De aankleding van het park is prachtig en geeft je het gevoel dat je in het bos of de jungle loopt. De leefruimtes van de dieren zijn groot en door de natuurlijke hekken bij de leeuwen kun je deze van dichtbij zien.'

Een publiekstrekker is het voedermoment van de nieuwsgierige ringstaartmaki’s op hun apeneiland. De aanwezige bezoekers krijgen stukjes appel uitgedeeld waarop de aapjes komen aansnellen om te kunnen snacken. En: 'Voor de kids veel om te doen en te kijken. Een prachtige, grote speeltuin.'

Het dierenpark ligt op het Landgoed Hoenderdaell, dat midden in een natuurgebied ligt dat ooit deel uitmaakte van het Waddengebied. Flora en fauna kan hier hun gang gaan, Schotse hooglanders en nandoes lopen er vrij rond. We willen toch ook even benoemen dat je in dit stiltegebied prachtig kunt wandelen.

Meer informatie over Dierenpark Hoenderdaell

Speciaal voor jou geselecteerd