Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is een creditcard?

Qua uiterlijk lijkt een creditcard veel op een gewone bankpas of debitcard. Toch zijn er duidelijke verschillen. We geven antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Hoe werkt een creditcard?

Met een creditcard betaal je zonder dat het geld direct van je rekening wordt afgeschreven. Je leent als het ware tijdelijk geld van de creditcardverstrekker. Koppel je de creditcard aan je betaalrekening, dan wordt dit bedrag één keer per maand van die betaalrekening afgeschreven. De meeste banken geven een creditcard uit in samenwerking met bekende netwerken als MasterCard, Visa of American Express. Daarnaast bestaan er bankonafhankelijke creditcards. Ook geven diverse andere instanties, zoals ANWB, in samenwerking met een creditcardspecialist creditcards uit.

Wat kun je met een creditcard?

Een creditcard is vandaag de dag het veiligste betaalmiddel voor online aankopen. Je vult eenvoudig je creditcardgegevens in en de betaling is voltooid. Maar ook in restaurants, winkels, hotels, bij tolwegen en benzinestations kun je wereldwijd snel en veilig betalen met een creditcard. Kleine bedragen tot en met €50,- kun je zelfs contactloos betalen met een ANWB Creditcard. Lees hier meer over online en offline betalen met een creditcard. Ook kun je geld sparen op je creditcardrekening. Bij een ANWB Creditcard krijg je rente over een positief saldo boven de € 500,-.

Wat is het verschil tussen betalen met een creditcard en bankpas?

Het grootste verschil is dat een bankpas niet in alle landen geaccepteerd wordt, terwijl de meeste creditcards wereldwijd gebruikt kunnen worden. Zeker in minder toeristische plaatsen is het daarom erg handig om een creditcard op zak te hebben. Dat betekent niet dat je oneindig kunt betalen met een creditcard: aan elke kaart zit een bestedingslimiet verbonden, het maximale bedrag dat je maandelijks kunt lenen. Stel dat jouw bestedingslimiet €2500 is, dan kun jij dus maximaal dat bedrag per maand uitgeven. Een ander verschil met een bankpas is dat er kosten verbonden zitten aan contant geld opnemen met een creditcard in zowel binnen- als buitenland. Voor een bankpas geldt dat er alleen kosten verbonden zitten aan pinnen in niet-Europese landen. Verder biedt de creditcard nog een aantal andere betaalmogelijkheden, zo wordt het bedrag niet direct van je bankrekening afgeschreven, kun je ervoor kiezen om je 'schuld' in termijnen af te lossen, en bieden sommige creditcardaanbieders verzekeringen op gekochte producten.

Wat is het verschil tussen een creditcard en debitcard?

Dan is er ook nog zoiets als een debitcard. Dit kun je zien als een prepaid of oplaadbare creditcard, waarbij je vooraf geld op de kaart zet. Dat bedrag is dan je bestedingslimiet. Verder kun je een debitcard op dezelfde manier gebruiken als een creditcard. Waar je met een creditcard geld tijdelijk leent moet je een debitcard vooraf opladen, waardoor je een ontoereikend saldo kunt hebben in onvoorziene of noodsituaties. De debitcard wordt meestal gebruikt door mensen die een negatieve registratie hebben in het BKR-register, maar wel graag gebruik willen maken van het betaalgemak van een creditcard.

Ook de ANWB biedt verschillende creditcards aan. Wil je weten welke creditcard het best bij jou past?

Betalen in het buitenland 

Ga je op vakantie in het buitenland? Neem dan een ANWB Creditcard mee. Overal gemakkelijk en veilig betalen.

Aankoopverzekering 

Met de Aankoopverzekering bij jouw ANWB Creditcard, zijn vrijwel alle aankopen 180 of 365 dagen verzekerd tegen diefstal, verlies en schade.

Creditcard: handig op vakantie 

Reizen met een creditcard is zo gek nog niet, en soms zelfs noodzakelijk. 8x waarom een creditcard handig is op vakantie.