Informatie over ANWB Creditcards

Met een creditcard kun je overal ter wereld gemakkelijk en veilig betalen. Ze zijn een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel en bieden daarbij veel extra zekerheden. Je kunt online en offline aankopen doen of pas achteraf betalen. Maar hoe gaat dit in zijn werk?

Hoe werkt een creditcard?

Als je betaalt met een creditcard wordt het geld niet direct van je bankrekening afgeschreven, maar ontvang je een keer per maand de rekening over alle bedragen. Wanneer je binnen de betalingstermijn betaalt, hoef je geen rente te betalen. Bij de ANWB Creditcards is deze termijn 21 dagen. Je kunt kiezen voor Gespreid Betalen, dan betaal je later terug, maar wel met rente.

Hoe werkt betalen met een creditcard?

Betalen met een creditcard is heel makkelijk. In een winkel, hotel of restaurant haal je je creditcard door de betaalautomaat en toets je je pincode in. Bedragen tot € 25,- kun je ook contactloos betalen. In het buitenland wordt in sommige gevallen gevraagd een handtekening op het bonnetje zetten. Online betaal je door een aantal gegevens, zoals je naam, creditcardnummer, de vervaldatum en de driecijferige verificatiecode die achterop de creditcard staat, in te vullen. De online en offline betalingen die je dan met je creditcard hebt gedaan, zie je vervolgens gespecificeerd terug op jouw maandelijkse rekeningoverzicht. Deze krijg je via e-mail of post en is vaak ook in te zien in een speciale app.

Openstaand saldo

Heb je een openstaand saldo? Dit kun je betalen via een automatische incasso. Maak je gebruik van een ANWB Creditcard dan kun je het openstaande saldo ook overmaken naar International Card Services (ICS).

Wat is het verschil tussen een creditcard en een pinpas?

Het grootste verschil tussen een creditcard en een pinpas is dat uitgaven niet direct worden afgeschreven. Daarnaast worden creditcards op meer plaatsen in het buitenland geaccepteerd dan je pinpas. De ANWB Creditcards worden in ruim 200 landen geaccepteerd. Een ander verschil is dat er kosten verbonden zijn aan geld opnames met een creditcard in zowel binnen- als buitenland. Voor een bankpas geldt dat er alleen kosten verbonden zitten aan pinnen in niet-Europese landen. Verder geeft een creditcard standaard extra zekerheid, met bijvoorbeeld de Aankoopverzekering en Aflevergarantie.

Heb je een debitcard? Dan moet je die vooraf opladen. Je kunt het zien als een prepaid of oplaadbare creditcard.

Aankopen verzekerd

Vrijwel iedere aankoop die je doet met je creditcard is automatisch minimaal 180 dagen verzekerd is tegen diefstal, verlies en beschadiging, dit is de Aankoopverzekering. Wordt je camera gestolen of stoot je per ongeluk een dure vaas om, dan kun je een schadeclaim indienen. ICS controleert of de gebeurtenis onder de Aankoopverzekering valt en vervolgens gaat je claim naar Unigarant, de verzekeringsmaatschappij die je claim in behandeling neemt.

Wordt je bestelde aankoop niet geleverd? Dan kun je nog gebruik maken van de Aflevergarantie

Rente, kosten en sparen

Je kunt de bestedingsruimte op je creditcard uitbreiden door er geld op te storten. Stel je creditcard heeft een bestedingslimiet van € 2.500,- en je stort er € 1.000,- op, dan is je totale bestedingsruimte € 3.500,-. Bij ANWB Creditcards ontvang je 0,15% rente als er meer dan € 500,- spaartegoed op je creditcard staat.

De kosten van een creditcard lopen zeer uiteen. Dat is afhankelijk van de aanbieder en variant creditcard die je hebt. Bij ANWB Creditcards geldt dat wanneer je je openstaande bedrag binnen 21 dagen terugbetaalt, dan is dit kosteloos. Betaal je niet terug, dan wordt na een maand je creditcard geblokkeerd. Je komt dus niet onverwachts voor extra kosten te staan.  Voor sommige extra diensten gelden bijkomende kosten, zoals voor contant geld opnemen, betalen in een andere valuta dan de euro, papieren rekeningoverzicht en Gespreid Betalen Faciliteit.