Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Betalen met je creditcard

Op steeds meer plekken kun je betalen met een creditcard. Dat is handig én veilig. Maar hoe gaat dat met precies in z’n werk?

Hoe werkt een creditcard

Allereerst een korte uitleg over hoe een creditcard precies werkt. Met een creditcard sluit je als het ware een tijdelijke lening af bij de creditcardverstrekker. Het geld wordt niet zoals bij een pinpas direct afgeschreven, maar aankopen worden op één moment per maand gefactureerd of afgeschreven van de gekoppelde bankrekening. Betaal je die rekening binnen de afgesproken betalingstermijn, dan betaal je geen rente. Betaal je te laat of heb je een Gespreid Betalen Faciliteit, dan betaal je extra kosten aan de creditcardaanbieder: een bepaald percentage rente over het aankoopbedrag. 

Online betalen met een creditcard

Voer je een betaling online uit met je creditcard, dan vul je verschillende gegevens in. In ieder geval wordt er altijd gevraagd naar je eigen naam zoals deze op de creditcard staat, evenals het creditcardnummer, de vervaldatum en de driecijferige verificatiecode, ook wel bekend als Card Verification Code (CVC). Deze code vind je achterop de creditcard. Een pincode zal je online nooit hoeven invullen, maar sommige bedrijven kunnen wel vragen om het bij de creditcard behorende adres of een extra wachtwoord.

Online betaling goedkeuren

Creditcardmaatschappijen voeren constant nieuwe maatregelen door om het betalingsverkeer zo veilig mogelijk te houden. Een voorbeeld van zo’n extra maatregel is een extra stap in je online betalingen. Doe je online een betaling dan kan er gevraagd worden om de betaling via de ANWB Creditcard App of een SMS code te bevestigen. Gebruik je de app dan doe je dit door te kiezen voor de optie: ‘Opdracht goedkeuren’. Gebruik je de app niet dan ontvang je via ICS een automatische SMS met de hiervoor benodigde code. Ontvang je deze niet? Neem dan contact op met de ANWB Creditcard Desk op 020 - 66 00 660.

In de winkel betalen met je creditcard

Reken je in een restaurant, winkel of hotel af met je creditcard, dan geef je eenvoudig je creditcard af aan een medewerker. Die haalt de creditcard door de pinautomaat, waar vervolgens een bonnetje uitkomt. Het kan zijn dat de medewerker vraagt of je een handtekening wilt zetten op die pinbon, als bewijs dat jij akkoord bent gegaan met de transactie. Om fraude tegen te gaan, vragen wel steeds meer bedrijven om een pincode bij een creditcardbetaling. Een extra wachtwoord zal je nooit af hoeven geven in een restaurant, winkel of hotel. Soms wordt bij een betaling om een legitimatiebewijs gevraagd.

Geld pinnen met een creditcard

Dit werkt in principe hetzelfde als met geld pinnen met een bankpas, het enige verschil is dat het geld dat je pint niet direct maar later wordt afgeschreven van je bankrekening: het bedrag wordt samen met al je andere creditcard-betalingen in één keer afgeschreven (bijvoorbeeld aan het einde van de maand). Je kunt bij alle banken geld pinnen met je creditcard. Zo kun je dus betalingen voorschieten. Let wel op: er kunnen kosten verbonden zijn aan het pinnen met je creditcard. Informeer daarvoor goed bij jouw bank. Heb je een ANWB-creditcard? Kijk dan hier welke kosten er aan jouw creditcard verbonden zijn.

Veilig en verzekerd betalen met een ANWB Creditcard

Met een ANWB-creditcard kun je veilig online en offline aankopen doen. Door de bijbehorende Aankoopverzekering zijn vrijwel al je aankopen minimaal 180 dagen verzekerd tegen diefstal, verlies en beschadiging. Heb je een product besteld en wordt dit niet geleverd? Dan geldt de Aflevergarantie. Hierdoor krijg je gewoon je geld terug. 

Heb je andere vragen over het gebruik van een ANWB Creditcard? Dan vind je hier antwoord op de meest gestelde vragen. Hier vind je een overzicht van alle algemene voorwaarden die betrekking hebben op de ANWB Creditcards.

Betalen in het buitenland 

Ga je op vakantie in het buitenland? Neem dan een ANWB Creditcard mee. Overal gemakkelijk en veilig betalen.

Aankoopverzekering 

Met de Aankoopverzekering bij jouw ANWB Creditcard, zijn vrijwel alle aankopen 180 of 365 dagen verzekerd tegen diefstal, verlies en schade.

Creditcard: handig op vakantie 

Reizen met een creditcard is zo gek nog niet, en soms zelfs noodzakelijk. 8x waarom een creditcard handig is op vakantie.