BKR toetsing

Tijdens een aanvraag voor een creditcard wordt onder andere een BKR-toetsing gedaan. Dit houdt in dat bij Stichting Bureau Krediet Registratie getoetst wordt of je al leningen hebt afgesloten en of je deze netjes terugbetaalt. Zo kan beter worden ingeschat hoe je er financieel voor staat.

BKR-toetsing bij aanvragen creditcard

Een creditcard is een betaalpas met een bestedingslimiet, wat inhoudt dat je er aankopen mee kunt doen die je later pas betaalt. De maximale betaaltermijn is 21 dagen, wie later betaalt moet ook een boete betalen; een aantal procent rente over het openstaande bedrag. 

Creditcard-aanbieders zijn verplicht om eerst navraag bij BKR te doen over het aflossingsgedrag van de aanvrager, voordat zij een creditcard mogen verstrekken. Andersom zijn de geregistreerde kredietverstrekkers ook verplicht om bij BKR te melden als er zich problemen voordoen bij betalingen, zoals achterstanden. Op basis van die informatie kunnen aanbieders bepalen of zij de aanvrager kredietwaardig vinden.

Negatieve registratie? Prepaid Creditcard!

Als je een negatieve registratie hebt in het BKR-register, bijvoorbeeld omdat je niet op tijd je lening hebt afbetaald, dan kan het lastig zijn om een creditcard aan te vragen. Maar, het is niet onmogelijk: met een negatieve BKR-registratie kun je wel een Prepaid Creditcard aanvragen. Aanvragers van deze card worden niet getoetst bij het BKR, omdat je met deze kaart niet achteraf kunt betalen; je moet zelf eerst geld op de kaart storten voordat je de kaart kunt gebruiken.