Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veilig online winkelen doe je zo

Online shoppen is handig, makkelijk en snel; vanuit je eigen huis bestel je zo dat ene nieuwe boek of die mooie schoenen. Het is wel belangrijk om te weten hoe je veilig kunt betalen en nep-webshops kunt herkennen. Hier zijn een paar simpele tips.

Veilig online betalen

Check de betaalmethoden

Kies altijd voor veilige betaalmethoden, zoals betalen met je creditcard, iDeal of bijvoorbeeld Paypal. Als je met je ANWB creditcard betaalt heb je aankoopbescherming en aflevergarantie, waardoor je geld terug kunt krijgen als er iets misgaat.

Check of je website veilig is

Voordat je betaalt, check je of de website een beveiligde verbinding heeft. Dit zie je aan 'https' en het slotjesymbool in de adresbalk.

Zorg voor een veilige verbinding

Betaal nooit via onbeveiligde WIFI-verbindingen! Bijvoorbeeld in een café of hotel.

Update je apparaten en software

Zorg ervoor dat je computer, smartphone en browser up-to-date zijn met de nieuwste beveiligingsupdates. Dit helpt bij het beschermen van persoonlijke gegevens tijdens het betalingsproces.

Bewaar je transactiegegevens

Bewaar altijd een kopie van je transactiegegevens en ontvangstbewijs, meestal krijg je een bevestiging in je mail en via bijvoorbeeld de ANWB Creditcard app kun je ook je betaling terug zien. Dit is handig mocht er later een probleem ontstaan.

Nep-webshops herkennen

Controleer het webadres

Let op spelfouten in het webadres. Echte websites hebben meestal een eenvoudige en professionele URL.

Check de contactgegevens en retourbeleid

Bekijk het retourbeleid én de contactgegevens van de webshop. Een betrouwbare webshop heeft altijd een helder retourbeleid en vermeldt duidelijk de contactgegevens en het KVK nummer.

Kijk goed hoe de website er uit ziet

Nep-webshops hebben vaak slordig ontworpen websites. Als het eruitziet alsof het snel in elkaar is gezet, als er linkjes niet werken, wees dan voorzichtig.

Check de reviews

Zoek naar beoordelingen van de verkoper op andere websites. Als er weinig tot geen informatie beschikbaar is, of alleen maar overdreven goede of juist vooral negatieve reviews, is dat een waarschuwingssignaal. 

Let op té mooie aanbiedingen

Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Nep-webshops lokken vaak klanten met onrealistisch lage prijzen.

Aflevergarantie en Aankoopverzekering bij ANWB Creditcard

De ANWB Creditcard heeft standaard inbegrepen aankoopverzekeringen. Zoals de aflevergarantie op je online bestelling: komt je pakketje beschadigd of nooit aan, of ontvang je een nepproduct, als je er niet uitkomt met de verkoper, wordt je betaling teruggedraaid. Ook zijn je aankopen door de Aankoopverzekering minimaal 180 dagen (of zelfs een heel jaar met de Gold Card) verzekerd tegen diefstal, verlies en beschadiging. 

Goed om te weten

ICS, de creditcardverstrekker waar de ANWB mee samenwerkt, houdt in de gaten of er wordt gefraudeerd met je creditcard. Mocht zich iets verdachts voordoen, dan wordt direct contact met je opgenomen. 

Betalen in het buitenland 

Ga je op vakantie in het buitenland? Neem dan een ANWB Creditcard mee. Overal gemakkelijk en veilig betalen.

Aankoopverzekering 

Met de Aankoopverzekering bij jouw ANWB Creditcard, zijn vrijwel alle aankopen 180 of 365 dagen verzekerd tegen diefstal, verlies en schade.

Creditcard: handig op vakantie 

Reizen met een creditcard is zo gek nog niet, en soms zelfs noodzakelijk. 8x waarom een creditcard handig is op vakantie.