Wat zijn de kosten van een creditcard?

Een creditcard is handig voor als je bijvoorbeeld een grote uitgave wilt doen of in het buitenland wilt betalen. Maar er komen ook kosten bij kijken. Hieronder lees je welke algemene kosten je kunt verwachten.

In Nederland zijn er meerdere creditcard-aanbieders en verschillende soorten creditcards beschikbaar. Welke precieze kosten jouw creditcard met zich meebrengt hangt dan ook af van jouw aanbieder en soort creditcard. Voor meer informatie daarover kun je het beste je bank benaderen. Er zijn daarnaast ook vaste kosten die voor elke creditcard hetzelfde zijn: 

Jaarlijkse bijdrage ANWB Visa Card

De eerste daarvan is de jaarlijks bijdrage. Sommige banken bieden het gebruik van een creditcard gratis aan, maar de meeste van hen vragen je om een jaarlijkse bijdrage. Deze bijdrage is vergelijkbaar met de kosten die je moet betalen voor het gebruik van je bankpas. De jaarlijkse bijdrage van de ANWB Visa Classic Card bedraagt € 16,- per jaar. Voor de ANWB Visa Silver Card is dit € 26,50 per jaar en voor de ANWB Visa Gold Card € 38,50 per jaar. 

Debetrente

Elke bank brengt extra kosten in rekening als je niet op tijd je creditcardrekening betaalt of een bedrag in termijnen afbetaalt: dit heet de debetrente. Ook de hoogte van de deze kosten is afhankelijk van de aanbieder en het soort creditcard. In de meeste gevallen gaat het om een paar procent van het openstaande bedrag. Bij de ANWB Creditcard bedraagt de effectieve debetrente 14% op jaarbasis. 

Kosten creditcard bij geld opnemen

Naast betalen kun je met je creditcard ook geld opnemen (pinnen). Elke keer dat je dit doet, brengen banken extra kosten in rekening. Vaak gaat het om een klein bedrag, soms om een aantal procent van het opgenomen bedrag. De kosten bij het geld pinnen met je ANWB Creditcard bedraagt 4% over het opgenomen bedrag. Dit tarief geldt in zowel Nederland als het buitenland. 

Kosten bij gebruik creditcard in niet-eurolanden

Sommige aanbieders brengen kosten in rekening voor het gebruiken van de creditcard in landen waar niet met de euro wordt betaald. Omdat het geld in een andere munteenheid moet worden uitbetaald (bijvoorbeeld in dollars), vraagt de aanbieder om transactiekosten. Je kunt deze kosten vergelijken met die voor pinnen in het niet EU-landen: ook dan moet je vaak extra geld betalen. 

Wat kost een ANWB Creditcard?

De ANWB is een van de vele creditcard-aanbieders in Nederland. In samenwerking met International Card Services BV (ICS) geeft zij verschillende creditcards uit, die qua kosten onderling van elkaar verschillen. Hieronder vind de verschillende beschikbare creditcards met bijbehorende vaste kosten:  

ANWB Visa Classic Card

  • Jaarlijkse bijdrage: € 16,- 

ANWB Visa Silver Card

  • Jaarlijkse bijdrage: € 26,50

ANWB Visa Gold Card

  • Jaarlijkse bijdrage: € 38,50 

Voor deze ANWB Creditcards geldt ook:

  • Kosten geld opnemen in niet-eurolanden: 4% over het opgenomen bedrag. Daarnaast geldt een koersopslag.
  • Opnamekosten: als je geld overboekt van je creditcard naar je bankrekening, dan betaal je daar opnamekosten over. Ook als je met je creditcard geld opneemt bij een pinautomaat betaal je opnamekosten, zowel in Nederland als in het buitenland. 
  • Vergoeding: je betaalt een vergoeding als in de vorm van rente als je openstaande bedragen in termijnen terugbetaalt. 

Wil je weten welke creditcard het best past bij jou?

ANWB Creditcard aanvragen