Tanken in het buitenland

Voorkom tanken van verkeerde brandstof en meer tips

Zowel de namen van de brandstoffen als de kleur aan de tankzuil kunnen in het buitenland nogal afwijken van wat je gewend bent in Nederland. Voor je het weet tank je de verkeerde brandstof. Zo voorkom je tanken van verkeerde brandstof.

Zo heet jouw benzine in het buitenland:

 

Euro 95 E5 / E10

Euro 98 E5 / E10

Diesel

LPG

Duitsland Superbenzin / Super 95 Superplus 98 Diesel LPG
Frankrijk Sans Plomb 95, SP95-E10 Super Sans Plomb Gazole GPL
Zwitsersland Super Super Plus Diesel LPG, GPL
Italië Benzina Senza, Piombo / Verde Benzina Super Senza, Piombo / Verde Plus Gasolio, Diesel GPL, gasauto
Spanje Gasolina Sin Plomo 95 Gasolina Sin Plomo 98 Gasoléo, (Aceite) Diesel GLP, gasauto
Groot-Brittannië Premium Unleaded Super Plus, Super Unleaded Diesel LPG, autogas
Tsjechië Natural 95 Natural 98 Nafta, Mazot LPG
Kroatië Super 95 Natural 98 Dizel, (Euro)Diesel LPG
Denemarken Blyfri 95 Blyfri 98 Diesel LPG
Hongarije Szuper 95 Szuper 98, 98 Oktan Diesel, Dizel LPG, Gaz,PB-gáz
Oostenrijk Super (bleifrei) Super Plus Diesel LPG

 

Agip station in Dijon, Frankrijk
 Copyright: Michiel1972 (Creative Commons) 

Euro 95/Euro 98, E5, E10

Tank je benzine, zorg dan dat je op de hoogte bent van het benodigde octaangetal voor je auto. Dat staat in het instructieboekje. In Nederland is er de keuze uit brandstof met een octaangetal (RON) van 95 (Euro95) en 98 (SuperPlus). In Nederland is deze benzine aangelengd met 5 procent ethanol (E5) of 10 procent ethanol (E10).

In een aantal andere landen, bijvoorbeeld Duitsland, komt ook nog benzine met een octaangetal van 91 voor, hoewel er nog maar weinig auto's zijn die daar geschikt voor zijn. Deze benzine heet daar Normalbenzin, onze euro 95 noemen ze daar Superbenzin en het spul met octaangetal 98 (of meer) noemen ze Superplus.

De Normalbenzin met euro 91 kun je beter niet tanken, er is nauwelijks nog prijsverschil met de 95 RON Superbenzin terwijl het lage octaangetal bij hoge motorbelasting schade kan veroorzaken. En juist het ontbreken van een snelheidslimiet nodigt in Duitsland nogal eens uit tot een hoge motorbelasting. Kies dus voor zekerheid benzine met minimaal het octaangetal van 95.

Bekijk ook wat de verschillende brandstoffen in de verschillende landen kosten

E5 en E10: benzine met ethanol 

In Duitsland wordt sinds begin 2011 E10 aan de pomp aangeboden. In Frankrijk wordt dit mengsel van tenminste 90 procent fossiele brandstof en maximaal 10 procent ethanol al langer gebruikt. In Duitsland wordt de brandstof aangeduid met E10 en in Frankrijk heet het SP95-E10, waarbij SP staat voor Sans Plomb (ongelood), 95 voor octaangetal 95 en E10 voor de bijmenging van 10 procent bio-ethanol. In Nederland is Euro 95 aangelengd met tenminste 5 procent ethanol. Het heet dan E5. Is het aangelegd met 10 procent ethanol dan heet het E10.

Niet alle auto's zijn door de fabrikant als geschikt aangemerkt om op E10 te rijden. Een keertje verkeerd tanken zal niet direct problemen geven, maar het advies blijft om bij twijfel de gewone Euro 95 of de premiumbrandstof te tanken, bijvoorbeeld SuperPlus 98. SuperPlus kan ongestraft gebruikt worden in voertuigen die normaal op Euro 95 rijden.

E85

Voor E85 brandstof (85% bijmenging van ethanol) heb je een speciale flexifuel auto nodig. Die kan zowel op benzine of op ethanol rijden (maximaal 85 procent) en alle mengverhoudingen daar tussenin. In Nederland worden dit soort modellen echter nauwelijks verkocht.

Per ongeluk E85 getankt?

Een reguliere auto die niet is aangepast om op E85 te rijden, is niet geschikt voor E85. Ethanol of alcohol vormt een groot risico voor brandstofpomp en injectoren. Er is kans op dure schade. Heb je per ongeluk E85 getankt, bel dan meteen de Wegenwacht voor advies, zodat we voor je kunnen kijken of direct ingrijpen noodzakelijk is.

Tanken

Diesel versus biodiesel

Voor dieselrijders is het ook even oppassen in Duitsland. Naast de normale fossiele diesel wordt er ook op vrij grote schaal (accijnsvrije) biodiesel aangeboden. Deze plantaardige (biologische) dieselbrandstof is echter alleen geschikt voor speciaal aangepaste en speciaal daarvoor vrijgegeven voertuigen. De laatste tijd is er hierbij een beweging dat de vrijgave voor steeds meer personenauto's is ingetrokken en biodiesel eigenlijk alleen nog gebruikt kan worden door vrachtwagens. Laat je dus niet verleiden door het prijsverschil (biodiesel kan zo'n 20 cent/liter goedkoper zijn).

Kijk voor meer informatie op www.biodiesel.de.

LPG

LPG is over het algemeen redelijk goed verkrijgbaar in het buitenland. De Nederlandse bajonetaansluiting wordt op de vulpistolen in het buitenland nauwelijks gebruikt. je hebt dus een verloopnippel nodig hebben. Naast de zogenaamde Europa nippel (geschikt voor landen als België, Duitsland, Engeland, Luxemburg) zijn er ook de Italië nippel (nodig in onder meer Frankrijk en Italië) en de Spanje nippel.

Aardgas (CNG)

Aardgas (ook wel aangeduid met CNG, wat staat voor compressed natural gas) is een redelijk populaire autobrandstof in vooral Duitsland en Italië. Waar LPG een restproduct van olieraffinage is, is CNG gewoon aardgas. Totaal verschillende producten dus, die absoluut niet in elkaars plaats gebruikt kunnen worden.

Ook in Europa kun je CNG tanken. Landen zoals België en Frankrijk hebben een redelijke dekking, maar Duitsland en Italië hebben zelfs een zeer goede dekking van CNG-stations. CNGNet biedt een Europese routeplanner voor CNG-vulstations of bekijk de kaarten per land van CNG Europe.

E-10 brandstof

Wat kost brandstof over de grens?

Europese brandstofprijzen

Verkeerd getankt

Heb je toch een keer verkeerd getankt in het buitenland? Geen nood, neem contact op met Wegenwacht Europa. Je hebt al Wegenwacht Europa Service voor 85,- per jaar.
Bekijk de pakketten