Zomerbanden test: 215/65 R 16 H

De zomerbanden testresultaten 2017 per bandenmaat

De geteste bandenmaat  215/65 R 16 H is een maat voor kleinere SUV’s. Denk hierbij aan auto’s zoals de Dacia Duster, Nissan Qashqai, VW Tiguan en Opel Mokka. Wij kozen voor deze test alleen pure SUV banden. In deze maat zijn ook nog wel standaard modellen leverbaar maar wij wilden dit jaar eens de echte SUV-exemplaren testen. Ook omdat voor grotere SUV’s er vaak geen keuze is, daar zijn alleen SUV banden leverbaar. Van de 15 geteste banden zijn er twee die vier van de maximaal haalbare vijf sterren halen. Dat zijn de Goodyear EfficientGrip SUV en de Cooper Zeon 4XS Sport. Eén band scoort slecht (1 ster) en raden we af. Dat is de Yokohama Geolandar SUV.

Testresultaten zomerbanden 215/65 R16H

Merk/type.

Eindoordeel

Prijsindi-
catie

Droog
20%

Nat
40%

Geluid
10%

Verbruik
10%

Slijtage
10%

Snelheids-
proef

Bestel bij KwikFit

Goodyear EfficientGrip SUV (1) 115,00 +/++ +/++ Ø/+ + +/++ Bestel
Cooper Zeon 4XS Sport (2) 95,00 + + Ø + +  
Pirelli Scorpion Verde (3) 130,00 +/++ Ø/+ Ø +/ ++ Bestel
Firestone Destination HP (4) 90,00 +/++ Ø/+ Ø + +  
Nokian Line SUV (5) 100,00 + Ø/+ Ø Ø/+ +  
Semperit Comfort-Life 2 SUV  (6) 110,00 + Ø/+ Ø +/++ +/++  
Uniroyal Rain Expert 3 SUV (7) 95,00 Ø/+ +/++ Ø + +  
Barum  Bravuris 4x4 (8) 90,00 Ø Ø/+ Ø/+ + +/++  
General Grabber GT(9) 105,00 + Ø Ø +/++ +/++  
Hankook  Dynapro HP2 (RA33) (10) 105,00 + Ø Ø/+ +/++ +/++  
Apollo Apterra H/P (11) 110,00 Ø Ø Ø/+ +/++ +/++  
BF Goodrich g-Grip SUV (12) 105,00 +/++ Ø Ø ++ +/++  
Bridgestone Dueler H/P Sport (13) 120,00 +/++ Ø Ø/+ +/++ +/++  
Michelin Latitude Tour HP (14) 125,00 + -/Ø Ø +/++ ++  
Yokohama Geolandar SUV (15) 100,00 Ø/+ -- Ø/+ +/++ ++  
                 

Verklaring plussen, minnen en sterren

Zeer goed

Goed

Voldoende

Matig

Slecht

 

++ zeer goed Ø/+ ruim voldoende - onvoldoende
+/++ goed tot zeer goed Ø voldoende --/- slecht
+ goed -/Ø net onvoldoende -- zeer slecht

 

Extra uitleg bij bovenstaande tabel:

Prijsindicatie Gemiddelde prijs inclusief monteren, balanceren, verwijderingsbijdrage en btw
Verbruik Het verbruik is een indicatie voor de rolweerstand.
Wat betekenen de percentages in de tabel? De percentages onder de testcriteria geven de wegingsfactor in het eindoordeel aan.

Opmerkingen bij de banden

 1. Goodyear EfficientGrip SUV 

  Band met goed afgestemde eigenschappen en overtuigende prestaties op alle onderdelen. Beste score uit de test op nat wegdek en ook goed tot zeer goed op droog wegdek. Let op deze band is voorzien van een M+S logo maar heeft geen winterse (sneeuw) eigenschappen!    
 2. Cooper Zeon 4XS Sport

  Band met goed afgestemde eigenschappen en overtuigende prestaties op alle onderdelen. Goed op droog en nat wegdek en goede slijtvastheid.
 3. Pirelli Scorpion Verde    

  Goed tot zeer goed op droog wegdek. Zeer goede slijtvastheid. Afgewaardeerd vanwege lichte tekortkomingen op nat wegdek.
 4. Firestone Destination HP  

  Goed (remmen) tot zeer goed (rijeigenschappen, veilig weggedrag) op droog wegdek. Lichte tekortkomingen op nat wegdek (afwaardering).
 5. Nokian Line SUV    

  Goed op droog wegdek maar afgewaardeerd vanwege lichte tekortkomingen op nat wegdek. Hoogste verbruik uit de test (afwaardering).
 6. Semperit Comfort-Life 2 SUV 

  Goede prestaties op slijtvastheid en verbruik. Goed op droog wegdek. Afgewaardeerd door tekortkomingen op nat wegdek.
 7. Uniroyal Rain Expert 3 SUV

  Overtuigend op nat wegdek (beste uit de test). De slijtage is wat hoger dan gemiddeld maar de grens van goed (ligt voor deze maat op 35.000 km) is nog wel gehaald. Tekortkomingen op droog wegdek (afwaardering).
 8. Barum  Bravuris 4x4  

  Tekortkomingen op zowel droog als nat wegdek. Goed op verbruik en slijtvastheid. Deze band heeft een M+S logo, rem- en tractietests op sneeuw tonen net voldoende (Ø) winterse (sneeuw) eigenschappen aan.    
 9. General Grabber GT   

  Goed op droog wegdek, op slijtvastheid en op verbruik. Tekortkomingen op nat wegdek. Band heeft een M+S logo dus hebben we ook rem- en tractietests op sneeuw uitgevoerd. Daarop scoort de band net voldoende (Ø).
 10. Hankook  Dynapro HP2 (RA33)

  Goed op droog wegdek, op slijtvastheid en op verbruik. Tekortkomingen op nat wegdek. Let op deze band is voorzien van een M+S logo maar heeft geen winterse eigenschappen! De prestaties op de rem- en tractietests in de sneeuw zijn zeer slecht (score --).    
 11. Apollo Apterra H/P

  Band met een gewogen eindcijfer op 3-sterren niveau. Goede prestaties op slijtage en verbruik. Tekortkomingen op droog en op nat wegdek.
 12. BF Goodrich g-Grip SUV

  Overtuigende prestaties op droog wegdek, goede slijtvastheid en een laag verbruik (beste uit de test). Tekortkomingen op nat wegdek.
 13. Bridgestone Dueler H/P Sport

  Zeer goed op droog wegdek (beste uit de test) en ook verbruik en slijtvastheid zijn prima. Duidelijke tekortkomingen op nat wegdek (nog maar net de grens van een voldoende en hiermee een 3-sterren score gehaald).
 14. Michelin Latitude Tour HP

  Zeer goede slijtvastheid (beste uit de test) en een laag verbruik. Goed op droog wegdek. Zwak op nat wegdek waardoor de band is afgewaardeerd. Deze band heeft een M+S logo en dus hebben we ook rem- en tractietests op sneeuw uitgevoerd. Daarop scoort de band net onvoldoende (-/Ø).    
 15. Yokohama Geolandar SUV

  Zeer goede slijtvastheid en een laag verbruik. Ronduit slecht op nat wegdek. Let op deze band is voorzien van een M+S logo maar heeft geen winterse eigenschappen !  Score op rem- en tractietests in de sneeuw is zeer slecht (--).