Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Velgen reinigen: dit is de beste manier

Je velgen reinigen is een dankbaar klusje. Met schone velgen ziet je auto er meteen een stuk mooier en verzorgder uit. Heb je lichtmetalen velgen, dan is het nog belangrijker om ze regelmatig schoon te maken. Waarom dat zo is en hoe je dat doet, leggen we je in dit artikel uit.

Stalen velgen vs. lichtmetalen velgen

De meeste auto's hebben standaard metalen velgen. Vaak zit op een stalen wiel een plastic wieldeksel. Je kunt je stalen velgen vervangen door lichtmetalen velgen (ook wel aluminium velgen genoemd). Mooier, maar ook duurder én kwetsbaarder dan een stalen velg.

Zo heb je met lichtmetalen velgen veel sneller stoeprandschade. Bovendien zijn stalen velgen goed bestand tegen remstof en pekel, terwijl dit op een lichtmetalen velg makkelijk inbrandt. Als dat gebeurt, zie je van die kleine zwarte puntjes in de velg die je niet meer weg kan poetsen. 

Velgen reinigen: stappenplan

Of je nu stalen velgen of lichtmetalen velgen hebt; in beide gevallen knappen ze gegarandeerd op van een goede poetsbeurt.

Dit heb je nodig:

Lichtmetalen velgen reinigen

  1. Wil je het grondig aanpakken, haal dan het wiel/de velg eerst van je auto af zodat je ook goed bin de binnenkant kan. Dat doe je op dezelfde manier als wanneer je een band zou wisselen. Kijk eventueel in het instructieboekje van de auto.
  2. Spuit de velg schoon met een hogedrukreiniger.
  3. Maak de velg goed schoon met autoshampoo.
  4. Gebruik nu speciale velgenreiniger om hardnekkig vuil zoals remstof te verwijderen. Draag handschoenen, want het is een agressief goedje. Breng de reiniger aan, laat even inwerken, maak met een zachte borstel het vastzittende vuil los en spoel dan af met schoon water. Herhaal deze handeling indien nodig. Afspuiten met een hoge drukreiniger werkt het snelste, maar als je die niet hebt, kun je ook met water en een spons afspoelen.
  5. Gebruik voor de hoeken van de spaken een tandenborstel of een speciale velgenborstel. Die laatste is zacht en buigt mee. Zo'n borstel komt in alle hoeken, maar beschadigt het lichtmetalen wiel niet.
  6. Doe dezelfde handelingen bij de binnenkant van de velg.
  7. Gebruik eventueel een vuilafstotende spray als finishing touch.
  8. Monteer het wiel.

Stalen velgen reinigen

Stalen wielen zijn vaak voor de sier afgedekt met plastic wieldoppen. Wip die er voorzichtig af met een schroevendraaier. Pas daarbij op dat je het plastic niet beschadigt. Het deksel maak je eenvoudig schoon met autoshampoo. Het wiel zelf pak je aan met een hogedrukreiniger.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in 1 app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren en pech melden.