Zomerbandentest 2023

Al 50 jaar bandentests

De bandentest uit het ‘Consumer Protection Tests’-programma van de Autoclubs bestaat dit jaar 50 jaar. Om dit jubileum luister bij te zetten, testen we maar liefst 50 modellen in één bandenmaat: de meest verkochte 205/55 R16. Deze maat vinden we vooral in de middenklasse auto’s als de Audi A3, BMW 1-serie, Hyundai i30, Kia C’eed, Opel Astra, Peugeot 308, Renault Megane, Skoda Ocatvia en Toyota Auris. Wij kozen als testauto de VW Golf VIII. 

Direct naar de resultaten van de zomerbandentest 2023

Testresultaten bandenmaat 205/55 R16V

Waarom testen we banden?

Als je aan nieuwe banden toe bent, kun je niet eerst even een proefrit maken. En zelfs als dat zou kunnen heb je daarmee niet het hele plaatje. Reviews op aspecten als afrolgeluid of verbruik is nog wel mogelijk, maar hoeveel grip je hebt in bijvoorbeeld een noodsituatie op nat wegdek, wordt lastig. Met onze bandentests proberen wij de banden voor je uit. Samen met onze internationale partners kopen wij (anoniem) een hele stapel banden en testen ze onder alle mogelijke omstandigheden die je kunt tegenkomen. Zo bieden we je advies en hulp waardoor je de kans op een miskoop kunt minimaliseren.

Testresultaten

Van de 50 geteste banden scoren er 10 goed (4 sterren). Daar achter een groep van 21 banden met 3 sterren. Deze banden hebben tekortkomingen op enkele testonderdelen en scoren als eindoordeel (ruim) voldoende. Deze banden zijn veilig en kunnen we aanraden. Dan blijven er nog 19 banden over, ruim één derde van het testveld, die we niet kunnen aanraden. Twaalf van deze 19 eindigen op 2 sterren met een onvoldoende als eindoordeel. Als laatste dan 7 banden met 1 ster, dus met een slecht eindoordeel. Deze banden zijn volgens onze normen onveilig en raden we af.

De toppers

De keuze voor een band met 4 sterren kan eigenlijk niet fout, maar er zijn wel degelijk verschillen (los van de prijs).
De Falken ZIEX ZE310 Ecorun is de beste op droog wegdek. De Continental PremiumContact 6 en de Nokian Wetproof scoren bovengemiddeld op droog. De beste uit de test op nat wegdek is de Continental PremiumContact met op de hielen de Goodyear EfficientGrip Performance 2. De Goodyear, de Michelin Primacy 4+ en de Continental UltraContact hebben een uitzonderlijk goede slijtvastheid. Als je doorklikt op een band in de tabel, dan zie je daar de score op de subonderdelen (zoals remmen op droog wegdek of aquaplaning).

We hebben daar dit jaar ook de gemeten levensduur in kilometers opgenomen en nog een groot aantal andere meetwaarden voor meer inzicht. Bijvoorbeeld op basis van aanschafprijs zijn de Kumho, daarna de Nexen of de Falken de voordeligste keuzes. Maar als we een prijs per kilometer uitrekenen op basis van aanschaf, levensduur en verbruik, dan heeft de Goodyear de laagste kilometerkosten in de top 10, gevolgd door de Continental UltraContact en de Hankook.

Testresultaten bandenmaat 205/55 R16V

3 sterren: lichte tekortkomingen voor lief nemen

De 3 sterrenbanden hebben (lichte) tekortkomingen op enkele testonderdelen. Afhankelijk van de eigen eisen aan en verwachtingen van een band, zitten er heel interessante kandidaten bij. De kilometerkosten van de Kleber op de twaalfde plaats liggen duidelijk onder de Goodyear. Alleen de prestaties op droog en nat wegdek zijn van wat lager niveau. De Pirelli en de Dunlop zijn erg fijn op droog wegdek. Voor mensen die hun rijstijl en snelheid op nat wegdek aanpassen en dus die prestaties minder belangrijk vinden, kan dit een goede optie zijn. Voor mensen die prestaties op nat wegdek juist heel belangrijk vinden, zijn de Uniroyal of de Semperit een goede optie, deze behoren tot de beste in deze klasse.

Testresultaten bandenmaat 205/55 R16V

8 tips bandenmaat 205/55 R16V

  1. Wie goede prestaties onder alle omstandigheden en op alle onderdelen wil, kiest het beste voor 1 van de 10 banden met 4 sterren.
  2. Wie een wat hogere slijtage voor lief wil nemen is goed af met de Kenda.
  3. Wil je optimale prestaties onder droge omstandigheden, kies je de Falken, Continental (PremiumContact) of Nokian.
  4. Wil je een band die hoog scoort op nat wegdek, kies je de Goodyear, Continental (PremiumContact) of Uniroyal.
  5. Voor wie de prijs belangrijk is, zolang het niet ten koste gaat van veiligheid, kiest voor de Falken, Kumho, Nexen, Kenda, Toyo, Debica, Sava, Semperit, Firestone, GT Radial, Barum, Norauto, Petlas of Uniroyal.
  6. De meest duurzame band uit de test is de Michelin e.Primacy hoewel die onvoldoende scoort op nat wegdek. De Michelin Primacy 4+, Continental UltraContact en Goodyear EfficientGrip Performance 2, scoren ook goed op milieu-eigenschappen.
  7. De band met de beste slijtvastheid is de Michelin e.Primacy. Daarna de Goodyear, Michelin Primacy 4+ en Continental UltraContact.
  8. Kies banden op basis van een test en niet op basis van het bandenlabel of op basis van prijs. We hebben in deze test banden met een B- en met een C-label voor nat wegdek die onveilig scoorden op nat wegdek.

Verschil tussen beste en slechtste

In deze grote bandentest met ook eens wat meer budgetbanden, vinden we ook heel grote verschillen tussen de besten en slechtsten. Een paar voorbeelden, bij een noodstop op droog wegdek vanaf 100 km/h staan de toppers binnen 36 meter stil. De slechtste uit de test op dit onderdeel, de Premiorri Solazoi, heeft 43 meter nodig. Omgerekend naar restsnelheid staat een auto met goede banden stil als een auto met Premiorri-banden nog met 40 km/h aan komt rijden.

Op nat wegdek zijn de verschillen in remweg nog veel groter. De Continental PremiumContact 6 is hierop de beste met een remweg vanaf 80 km/h van nog geen 35 meter. Bij de slechtste banden uit deze test loopt die remweg op naar meer dan 55 meter. Uitgedrukt in restsnelheid staat de auto met Continentals stil als de auto met DoubleCoin banden nog met 52 km/h voorbij raast. Ongevallen met dit soort snelheidsverschillen kunnen dramatische gevolgen hebben.

Ook op milieueigenschappen zien we grote verschillen. De Michelin e.Primacy is hierin de beste uit de test. De te verwachten levensduur van deze band is 71.500 km waarbij er aan slijtagedeeltjes niet meer dan 34,8 mg/km/t in het milieu komt. De band met de minste slijtvastheid, de Zeetex, haalt nog niet een derde en houdt het na 23.100 km op. Daar heb je drie sets van nodig om aan dezelfde aantal kilometers te komen. Qua kilometerkosten (waar we dus ook het verbruik in meenemen) is die Michelin de goedkoopste band en de schoonste (meest duurzame) band uit de test. De Avon laat met 126 mg/km/t bijna vier keer zoveel schadelijke deeltjes in het milieu achter.

Conclusie

Banden zijn de afgelopen jaren aanmerkelijk duurder geworden. Ook de kosten van balanceren en monteren zijn gestegen. Een aantal banden uit deze test hadden we ook in 2021 in deze maat in de test. De prijzen liggen nu zomaar € 25 tot € 35 per band hoger.

Wat deze test laat zien is dat zomaar kiezen voor een budgetband niet de oplossing is. We vinden in deze test enorme verschillen tussen goede en slechte banden. Het zijn vaak de goedkope budgetbanden die onderaan bungelen. Kies banden dus niet op basis van prijs maar kijk naar testresultaten. Doe geen concessies aan veiligheid. Er zijn best goedkope alternatieven op de markt (vaak B-merken) die goed scoren en veilig zijn. Gebruik testresultaten om erachter te komen welke dat zijn.

Pas op met zomaar de goedkoopste op internet. In onze test hebben we er dit jaar zeven die echt slecht scoren en onveilig zijn. B-merken zijn vaak helemaal niet zoveel duurder maar scoren wel veel beter.

Beoordeling in twee blokken

Rijeigenschappen en veiligheid

Wij hebben het hele scala van prestaties van de zomerband getest zoals rijeigenschappen (gedrag in dagelijks verkeer), veilig weggedrag (gedrag in noodsituaties) en remmen op droog wegdek. Op nat wegdek testen we remmen, aquaplaning (zowel rechtdoor als in bochten) en wegligging en zijdelingse grip zowel bij gewoon rijden als in noodsituaties.

Milieueigenschappen

De slijtvastheid van een band (hoeveel kilometer gaat hij mee) valt onder de milieuaspecten inclusief de hoeveelheid vrijkomende slijtagedeeltjes (de bekende micro-plastics die langs de kant van de weg achterblijven). Ook het gewicht en het verbruik van de band vallen onder het blok milieueigenschappen net als de afrolgeluiden. Ten slotte wordt gekeken naar hoe duurzaam en milieuvriendelijk de band geproduceerd is. Bevat de band geen schadelijke stoffen of zitten er bijvoorbeeld nog uitsteekseltjes of haartjes aan de band (residu van het productieproces). Deze hebben namelijk geen functie, maar belanden wel in het milieu als ze niet voor uitlevering verwijderd worden.

Eindoordeel over een band

Het eindoordeel van onze test wordt opgebouwd uit 70% rijeigenschappen en veiligheid en 30% milieueigenschappen. Een band verdient alleen een goede eindbeoordeling als is vastgesteld dat alle eigenschappen van hoog niveau zijn. In de tabellen werken we met sterren: vier sterren is goed, die banden raden we zeer aan. Drie sterren is voldoende, die banden zijn veilig en aan te raden. Banden met 2 sterren hebben een onvoldoende, die raden we niet aan. We raden ze ook niet direct af, maar je zult echt kennis moet nemen van de beperking en in staat moet zijn daar bewust rekening mee te houden (door aanpassen snelheid en rijstijl). Banden met maar 1 ster zijn volgens onze normen slecht en onveilig, die raden we echt af. Een band met 5 sterren hebben we nog nooit gehad in de test.

Keuze en aankoop van de testbanden

De hele bekende premium merken met een groot marktaandeel, waar dus veel leden om vragen, worden vrijwel altijd getest. Verder vertegenwoordigen we het hele prijsspectrum – van premium aanbieder tot low budget-product – in de test. B-merken en low budget-producten worden gekozen op basis van de volgende criteria: laagste prijs op internet, aantal advertenties, vertegenwoordiging op vakbeurzen en overige marketing inspanningen en zoekvragen van consumenten/leden op de internetsites van de testpartners. Ook wordt er gekeken naar zaken als wanneer een bepaalde band voor het laatst getest is en of een band, sinds een vorige test, gewijzigd of gemodificeerd is.

Uniek aan onze test is dat alle testbanden worden gekocht bij bandenhandelaren. Zo voorkomen we dat we “geprepareerde of speciale” banden krijgen. De geteste banden zijn dus identiek aan de exemplaren die een consument ook koopt. Per geteste band kopen we - in drie fasen - minstens 32 exemplaren. Voor ieder testonderdeel wordt een nieuwe set gebruikt en we hebben extra sets achter de hand om te verifiëren of de kwaliteit van de series gekochte testbanden consistent is.

Wat testen we precies?

We testen op afgesloten circuits alle prestaties van de band. Op droog wegdek wordt bijvoorbeeld de koersvastheid, de nauwkeurigheid van (en respons op) sturen en de gelijkmatigheid van sturen beoordeeld. Dan op hoge snelheid het gedrag bij spoorwisseling, achtereenvolgende bochten (slalom), het gedrag in het grensbereik van de banden, stabiliteit van de achteras en de bochtvastheid. Uiteraard ook de remweg en de noodstop vanaf 100 km/h. Ook op nat wegdek doen we rijproeven en tests die we beoordelen in 5 onderdelen:

  • Remmen,
  • weerstand tegen aquaplaning bij rechtuitrijden,
  • weerstand tegen aquaplaning in bochten,
  • wegligging op een circuit (rondetijd en subjectieve beoordeling) en
  • zijdelingse grip op een cirkelbaan.

Milieueigenschappen

De milieu-eigenschappen of eigenlijk de milieu-impact van banden wordt steeds belangrijker. We kijken in de test naar de slijtvastheid (hoeveel kilometer gaat de band mee) en naar het verbruik. Ook het gewicht van de band wordt beoordeeld. Een lichte band is een groot voordeel vanwege het verbruik, het materiaalgebruik en de productie. We beoordelen het afrolgeluid en de duurzaamheid bij de productie. Hieronder valt ook een analyse op schadelijke stoffen in de band die via slijtagedeeltjes in het milieu komen.

Slijtagedeeltjes van banden

We meten ook exact de hoeveelheid slijtagedeeltjes die in het milieu achterblijven. Dit wordt uitgedrukt in mg/km/t: milligram per kilometer per 1.000 kg voertuigmassa. Dit staat gelijk aan een gram per 1.000 km, wellicht beter voor te stellen om hoeveel deeltjes het gaat.

Slijtagedeeltjes ontstaan door het contact van de band met het wegdek en de op het wegdek liggende vervuiling (zand, stof, water). Ofwel tyre and road wear particles afgekort 'TRWP'. In onze test beoordelen we ook of er geen onnodig residu van het productieproces aan de band blijft zitten, zoals de haartjes of kleine uitsteeksels. Dit moet voor uitlevering verwijderd zijn zodat het op milieuvriendelijke wijze kan worden afgevoerd.

Profieldiepte

Wij krijgen veel ledenvragen over de profieldiepte van de nieuwe band. Deze heeft tegenwoordig minder profieldiepte wat ten gunste komt aan de vermindering van de hoeveelheid slijtagedeeltjes. Uit onze tests blijkt dat die banden, ondanks fors minder profiel, nog steeds een heel lange levensduur (in kilometers) kunnen hebben.

Testresultaten bandenmaat 205/55 R16V

Hoe hebben we getest? (pdf)