Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo maak je de binnenkant van je autoruit schoon

Een veilige rit begint met schone autoramen

De binnenkant van je autoruiten schoonmaken is belangrijk voor een veilige rit. Een vieze, vette voorruit belemmert het zicht. Dat merk je vooral als de zon laag staat of als het donker is en het licht van tegenliggers in je gezicht schijnt. We geven je tips om je ruiten makkelijk en goed schoon te krijgen.

De binnenkant van je autoruiten is vaak viezer dan je denkt. In de loop van tijd ontstaat een vetlaag en ook rookaanslag vertroebelt het zicht. Proberen die laag met een droge doek weg te vegen, maakt het alleen maar erger: er ontstaan strepen.

Dit heb je nodig

De binnenkant van je autoruit schoon in 5 stappen

  1. Verwijder eventuele stickers of stickerresten (bijvoorbeeld van een Autobahnvignet dat niet meer geldig is).
  2. Haal een droge microvezeldoek over de binnenkant van de autoramen om de eerste laag stof te verwijderen.
  3. Gebruik lauw water met afwasmiddel en een spons om de (voor)ruit goed schoon te maken.
  4. In plaats van met een spons en water kun je ook een speciale glasreiniger gebruiken om de binnenkant van de autoramen mee in te sprayen. Neem meteen ook de binnenspiegel mee.
  5. Droog het raam nu af met de microvezeldoek of met een zeem.

Een vieze voorruit is vaak het meest hinderlijk. Maar als je toch bezig bent, neem dan ook gelijk de andere ruiten mee. Vieze kinderhandjes of een natte hondenneus: je zult versteld staan hoeveel viezigheid er vanaf komt.

Tip: wees bij het schoonmaken van de achterruit voorzichtig met de draden van de achterruitverwarming.

Zo houd je de binnenkant van je autoruit schoon

  • Kom zo min mogelijk met je vingers aan de ramen. Daarvan worden ze gegarandeerd vet.
  • Het schoonvegen van een beslagen voorruit met een doek of een trekker geeft strepen. Beter is het de ontwaseming van de airconditioning of kachel zijn werk te laten doen, ook al moet je dan soms even wachten voordat je kunt wegrijden. Je kunt ook een anti-condensdoek gebruiken. Deze doek voorkomt condens op de binnenzijde van de autoruit en zorgt voor een schoon en veilig zicht tijdens het rijden.
  • Roken in de auto geeft een bruine aanslag op de binnenkant van de autoramen, ook als je met een raampje open rijdt terwijl je rookt. Doe dit dus niet. Beter voor je ruiten én je gezondheid. 

Handig voor onderweg

Leg standaard een glasreinigerspray en een microvezeldoek in de auto. Dat is handig als je onderweg even snel de binnenkant van je autoruit schoon wilt maken. 

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in 1 app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren en pech melden.