Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verlichting controleren en koplampen afstellen

Waar moet je op letten?

Jouw autoverlichting zorgt dat jij iets ziet, maar ook dat je onderweg gezien wordt. Je kunt eenvoudig zelf controleren of alle lampen werken en of de verlichting van je auto goed afgesteld staat.

Waarom is controle van je verlichting zo belangrijk?

Verlichting is ontzettend belangrijk voor de verkeersveiligheid. Een kapotte koplamp vermindert niet alleen je eigen zicht, maar maakt je ook minder zichtbaar voor je medeweggebruikers. Zonder werkende richtingaanwijzers kun je je intenties in het verkeer niet aangeven. En hoewel je het mistachterlicht heel weinig zult gebruiken, is het wel zo fijn dat die werkt wanneer je 'm nodig hebt.

Verder is het regelmatig controleren van je verlichting ook slim met het oog op je portemonnee. Rijden met een kapotte autolamp kan je namelijk een flinke boete opleveren.

Reservelamp

Zorg altijd voor een set reservelampen in de auto. In een set zitten vaak ook lampjes voor bijvoorbeeld de richtingaanwijzers. Hoewel je feitelijk al in overtreding bent als er iets aan de verlichting stuk is, is het ter beoordeling van de politie om je te bekeuren. Ze kunnnen besluiten je te laten gaan zonder boete als je het lampje ter plekke vervangt. Maar ze kunnen je ook juist wél bekeuren, ondanks het feit dat je het lampje ter plekke vervangt.

Zelf de verlichting van je auto controleren

Dat kan in 2 eenvoudige stappen:

Stap 1

Schakel de verlichting in.

Stap 2

Laat iemand meekijken of alle verlichting werkt. Controleer het stadslicht, dimlicht, grootlicht, de richtingaanwijzers, mistlampen, het achteruitrijlicht en het derde remlicht. En vergeet je kentekenverlichting niet! Ben je op jezelf aangewezen, parkeer de auto dan voor een groot spiegelend oppervlak, een winkelruit bijvoorbeeld, en voer dan dezelfde controles uit.

Koplampen afstellen

Naast het controleren of je verlichting werkt, is het ook belangrijk om te checken of je koplampen goed afgesteld staan. Veel mensen zeggen last te hebben van de felle verlichting van andere auto’s. De belangrijkste oorzaak hiervan is verkeerd afgestelde koplampen. Zorg dus dat je eigen koplampen goed afgesteld staan. Check dit door op ongeveer 20 meter van een raam te parkeren en naar de reflectie van je lampen te kijken.

Schijnen de lampen recht in je ogen? Laat dan je koplampen afstellen bij de garage. Ook al zit er in de meeste moderne auto’s een speciale knop om de hoogte in te stellen, toch kun je dergelijk specialistisch werk beter aan je garage overlaten. Koplampen afstellen is namelijk een precies klusje.

Word je zelf vaak verblind door tegenliggers? We hebben wat handige tips voor je om dit te beperken.

Schoon glas = meer licht en zicht

Zorg dat de ruiten en de lampen van de auto in de winter goed sneeuwvrij zijn voor je de weg op gaat. Goed zicht is in alle omstandigheden van groot belang en dat geldt in slechte weersomstandigheden des te meer. De koplampen kunnen door vuilafzetting wel tachtig procent van de lichtopbrengst verliezen.

Kapotte lamp? De Wegenwacht staat klaar

Kun je niet veilig de weg op, bijvoorbeeld omdat een van je lampen kapot is? Ook dan staat de Wegenwacht voor je klaar.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Pechhulp in je woonplaats

Bij de Wegenwacht denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats? 

Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!