Naar artikel

Mag je je auto op straat wassen?

Hoewel we in Nederland veel wasstraten en wasboxen hebben, geven sommigen nog steeds de voorkeur aan een emmertje sop. Maar mag dat eigenlijk wel, je auto voor de deur wassen?

Helaas is op die vraag geen eenduidig antwoord te geven. Het verbieden van het wassen van een auto op straat is namelijk een zaak van de gemeente en wordt dus niet landelijk geregeld. Wat in de ene gemeente geldt, hoeft dus niet voor de andere te gelden.

Waar vind ik meer informatie?

Ook het zoeken naar informatie over autowassen op straat is niet altijd eenvoudig. Een van de mogelijkheden is dat een gemeente een eventueel verbod opneemt in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Echter, lang niet elke gemeente vermeldt een eventueel verbod duidelijk op de website. Je kunt dan bijvoorbeeld de APV doornemen. Deze vind je op de gemeentelijke website.

Staat hier geen specifiek verbod in, dan wil dat nog niet zeggen dat het toch mag: soms valt een autowasverbod op straat bijvoorbeeld onder meer algemene regels over lozing van afvalwater. Vind je niks op de website van je gemeente en wil je toch zeker zijn van je zaak, dan kun je het beste contact opnemen met je gemeente.

Waarom zou je het wassen op straat verbieden?

Je wast je auto omdat deze vies is. Dat kan onschuldig vogelpoep of modder zijn, maar bijvoorbeeld ook remstof, rubberdeeltjes of olieresten. Bij het wassen verdwijnt die viezigheid met het water en schoonmaakmiddel in het riool. Ook dat schoonmaakmiddel is niet in alle gevallen biologisch afbreekbaar en kan daarom schadelijk zijn voor het milieu.

In sommige gemeenten of wijken ligt een gescheiden riool. Het afvalwater van huishoudens en bedrijven komt via het riool bij de zuiveringsinstallatie uit, terwijl een apart buizenstelsel het door de afvoerputten op straat opgevangen regenwater direct laat uitkomen in het grond- of oppervlaktewater. Omdat afvalwater van autowassen in de regenwaterafvoer terecht komt, kan jouw vieze sopje dus ongefilterd in de natuur terecht komen. 

Wat je zelf kunt doen

Ook als jouw gemeente het wassen van je auto op straat toestaat, is het verstandig om in ieder geval te kiezen voor biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen. Millieu Centraal raadt aan te letten op het keurmerk 'Milieukeur'. Agressieve middelen zoals velgenreiniger kun je uit milieuaspect beter vermijden. Het beste kies je voor een wasstraat of wasbox in de buurt. Zij zijn gebonden aan strenge milieueisen. Zo maken ze gebruik van een eigen afvoersysteem, waardoor het verontreinigde water niet rechtstreeks het riool in gaat. 

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,50p/mnd
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.