Naar artikel

Auto wassen en poetsen

Vergeet bij een wasbeurt de sensoren van je hulpsystemen niet!

Je auto echt goed schoonmaken gaat verder dan ‘m even wassen bij een wasplaats. Sommigen noemen het car detailing: zeg maar poetsen-twee-punt-nul. Krassen wegpoetsen, kunststof weer ‘tot leven wekken’, interieur diepreinigen, de motorruimte weer netjes maken. Het is leuk om te doen en een bijkomend voordeel is: je auto wordt er (wat) meer door waard!

Voor de een is het wassen van de auto een noodzakelijk kwaad, de ander beschouwt het als pure ontspanning. Feit is dat jouw auto er baat bij heeft wanneer je hem geregeld schoonmaakt. Veel rijhulpsystemen functioneren door middel van camera's en sensoren, die alleen werken wanneer je ze goed schoon houdt. Verder kunnen er na de winter geen pekelresten aan je auto blijven plakken en blijft de lak beter in conditie. Daar heb je dan weer profijt van wanneer je jouw wagen ooit wilt verkopen.

Wastips

Ga je zelf aan de slag voor de deur of in een wasbox, denk dan aan het volgende:

  • Gebruik geen spons, maar een microfiber washandschoen. Vuil en zand kunnen zich in een spons ophopen en krassen veroorzaken. Nadat je de auto met een hogedrukspuit goed hebt afgespoten zodat alle vuil en zand er af is, kun je hem met de hand gaan wassen. Als je het juiste opzetstuk voor hogedrukreiniger hebt kun je er voor kiezen de auto eerst nog in een foamlaag te zetten. Vervolgens pak je twee emmers, één met schoon water en één met water en autoshampoo. Was vervolgens van boven naar beneden en spoel de washandschoen in de emmer met schoon water. Zo voorkom je dat vuil van de auto in je emmer met sop terechtkomt.  
  • Was je auto altijd in de lengterichting. Draaiende bewegingen veroorzaken zogenaamde 'swirls' in de lak; cirkelvormige krassen die in het volle (zon)licht goed te zien zijn.
  • Om de ruiten schoon te maken, gebruik je glasreiniger op alcohol basis. Ook hier geldt: reinig de ruiten in de lengte. Vervolgens pak je een andere, droge, doek om de ramen droog te wrijven.
  • Dode insecten op je lak? Spuit de - droge! - auto in met insectenreiniger. Laat het even inwerken en spuit de auto daarna af met een hogedrukspuit. 
  • Zit er vogelpoep op je auto? Was dit er dan zo snel mogelijk af. Hetzelfde geldt voor hars of honingdauw. Hoe langer je het laat zitten, hoe moeilijker het eraf gaat en hoe groter de kans op lakschade.
  • Maak je velgen schoon met een speciale velgenreiniger. Gebruik een speciale borstel om het reinigingsmiddel goed te verdelen en vergeet ook niet de achterzijde van je wielen goed schoon te maken. Opgekoekt vuil kan anders onbalans geven
  • Met een hogedrukreiniger is het goed om minimaal 20 centimeter afstand houd tussen de mond van de spuit en de lak van je auto. Dit om de lak niet onnodig te beschadigen.
  • De auto droog maken doe je met een droogdoek, ook wel een 'watermagneet' genoemd. Dat is een zeer zachte doek, die geen beschadigingen aan de lak aanbrengt. 
  • Belangrijk: wil je je auto op straat wassen? Vraag dan bij je gemeente na of dat mag (of kijk op de gemeentelijke website). Anders riskeer je mogelijk een boete.

Nog niet alle spullen in huis om je auto te poetsen? Bestel snel en eenvoudig je benodigdheden in de webwinkel.

Kleien, polijsten en lakverzegeling

Als de auto grondig is gewassen, kun je diepliggend vuil verwijderen door de koets te kleien. Die klei is te koop in een speciaal poetssetje. Maak van een stukje klei een plat vlak ter grootte van een flinke munt. Spray een deel van de koets in met de bijgeleverde spray en wrijf vervolgens in rechte lijnen met de klei over de koets. Je zult ervan versteld staan hoeveel vuil er nog uit de poriën van de lak komt. Kijk maar eens naar het stukje klei dat je in je handen hebt!

Daarna is de lak echt brandschoon. Tijd om te polijsten. Daarmee haal je oppervlakkige krassen en krasjes weg en zorg je er voor dat de koets zijn originele glans terug krijgt. Een dankbaar werkje. Doe dit in de schaduw, want in de zon verdampt het polijstmiddel snel en krijg je een lelijk resultaat.  Gebruik een polijstmachine en beweeg die van links naar rechts en van boven naar beneden. Doe steeds een klein deel van de koets zodat je rustig kunt werken zonder dat het polijstmiddel te vroeg opdroogt. Herhaal bovenstaande handelingen met een lakverzegeling zodat de lak beschermd is. Als je het goed hebt gedaan voelt de koets zeer glad aan en zullen regendruppels bij een bui gaan parelen.

 

Sensoren schoonhouden

Vuile sensoren en -camera’s op auto’s met rijondersteuning kunnen voor onveilige verkeerssituaties zorgen. Zulke technologische hulpmiddelen functioneren minder goed wanneer vuil- of sneeuwresten zich ophopen voor de benodigde radar, camera’s of sensoren. Met een schone auto bereik je een tweeledig effect: jouw veiligheidsuitrusting werkt naar behoren en je wordt gezien door de hulpsystemen van andere auto's. Is jouw auto namelijk extreem vuil, dan kan het gebeuren dat hij niet wordt opgemerkt door de sensoren van de auto áchter je.

Motorruimte

De plastic delen in het motorruim, zoals de grote kap die de motor afdekt en de diverse reservoirs (koopkoelwater, ruitensproeiervloeistof, remolie) maak je schoon met een motorreiniger. Gewoon met een schone doek de instructies opvolgen van de verpakking. Denk eraan dat de doppen op de reservoirs goed gesloten zijn. De doppen zelf maak je goed schoon, dat geeft optisch een dankbaar resultaat. 

Interieur diep reinigen: stof en leder

Om te beginnen: gebruik liever geen cockpitspray. Daarvan gaat alles onnatuurlijk glanzen en voelt spekglad aan. Maak het dashboard schoon met een milde allesreiniger en een microvezeldoek. Gebruik kleine zachte kwastjes (bijvoorbeeld die waarmee je kinderen verven – kost een paar euro bij de Action of de Hema) om alle hoekjes te bereiken, bijvoorbeeld in de uitstroomopeningen van de verwarming. Heb je stoffen bekleding en zijn de stoelen echt smerig, dan kun je het beste met allesreiniger verdund in water schoonmaken. Er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen voor het interieur te koop. Gebruik een zachte borstel en wrijf alle vuil los. Zuig daarna met een waterstofzuiger het water op. Je zult ervan versteld staan hoe vies dat water er in de stofzuiger uitziet. Laat het interieur goed drogen. Op dezelfde manier kun je de losse vloermatten schoonmaken.

Bij lederen bekleding is het zaak om speciale leerverzorging te gebruiken. Je wilt namelijk vooral een gelijkmatig, dof eindresultaat krijgen. Leren bekleding hoort niet te glimmen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de stuurwielrand en de pookhoes.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,50p/mnd
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.