Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelvloeistof bijvullen: zo doe je dat

Dat de warmte van jouw motor wordt afgevoerd, komt onder andere door de koelvloeistof. Reden om het peil elke maand te controleren en eventueel bij te vullen.

Zelf de koelvloeistof controleren en bijvullen

Het controleren en bijvullen van de koelvloeistof in je auto kun je uitbesteden aan de garage, maar je kunt dit ook prima zelf. De Wegenwacht maakte een handige video en een stappenplan.


Stap 1

Zorg dat je auto zoveel mogelijk waterpas staat wanneer je het koelvloeistofniveau gaat controleren. Zorg dat er vooraf niet met de auto is gereden; bij een warme motor kan de vloeistof met kracht naar buiten komen, waardoor je lelijke brandwonden kunt oplopen!

Stap 2

Ontgrendel de motorkap. Weet je niet waar de hendel zit, zoek dit dan op in het instructieboekje van de auto. Bekijk dan ook meteen waar het koelvloeistofreservoir zit.

Stap 3

Open de windhaak. Open vervolgens de motorkap en zet deze op de standaard.

Stap 4

Bekijk het koelvloeistofreservoir. Het peil controleer je aan de hand van de streepjes op het transparante reservoir. Staat het peil onder het minimum, dan moet je koelvloeistof bijvullen via de draaidop op het reservoir.

Verschillende soorten koelvloeistof

Er bestaan meerdere soorten koelvloeistof. Zoek daarom in het instructieboekje van jouw auto op welke soort jij moet hebben voordat je zomaar een fles aanschaft. Als vuistregel kun je aanhouden dat je altijd met dezelfde kleur bij moet vullen als degene die al in het vat zit. 

Bijvullen met water

Zeker in combinatie met hoge buitentemperaturen en een zware belasting van de motor (caravan erachter, lichte helling file rijden met airco vol aan) kan het voorkomen dat de motor van je auto oververhit raakt. In dit soort noodgevallen kun je het koelvloeistofreservoir bijvullen met water. Daarna moet je wel zo snel mogelijk met je auto naar de garage om de koelvloeistof te laten controleren of vervangen.

Waarom moet je de koelvloeistof controleren?

Als je regelmatig grotere hoeveelheden vloeistof moet bijvullen, kan dat duiden op een lekkage. Koelvloeistoffen met de codes G12 of G12+ zijn zogeheten 'long life'-vloeistoffen en gaan in principe een autoleven mee. Andere soorten koelvloeistof moeten tussentijds worden vervangen, omdat de werking ervan minder wordt. In sommige gevallen kan het zelfs het koelsysteem aantasten.

Bij twijfel: bel de Wegenwacht

Heb je vragen over het controleren of bijvullen van de koelvloeistof? Ook dan kun je de Wegenwacht bellen voor technisch advies. Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp. 

Pechhulp in je woonplaats

Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats?

Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in 1 app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren en pech melden.