Naar artikel

Koelvloeistof controleren

Waar moet je op letten?

Dat de warmte van jouw motor wordt afgevoerd, komt onder andere door de koelvloeistof. Reden om het peil elke maand te controleren. En dat kun je heel eenvoudig zelf!

Waarom koelvloeistof controleren?

Als je regelmatig grotere hoeveelheden vloeistof moet bijvullen, kan dat duiden op een lekkage. Koelvloeistoffen met de codes G12 of G12+ zijn zogeheten 'long life'-vloeistoffen en gaan in principe een autoleven mee. Andere soorten koelvloeistof moeten tussentijds worden vervangen, omdat de werking ervan minder wordt. Ook kan het in sommige gevallen zelfs het koelsysteem aantasten.

Zelf het niveau van je koelvloeistof controleren? Dat kan in 4 eenvoudige stappen:

Stap 1

Zorg dat jouw auto zoveel mogelijk waterpas staat wanneer je het koelvloeistofniveau gaat controleren. Zorg dat er vooraf niet met de auto is gereden; bij een warme motor kan de vloeistof met kracht naar buiten komen, waardoor je lelijke brandwonden kunt oplopen!

Stap 2

Ontgrendel de motorkap. Weet je niet waar de hendel zit, zoek dit dan op in het instructieboekje van de auto. Bekijk dan ook meteen waar het koelvloeistofreservoir zit.

Stap 3

Open de windhaak. Open vervolgens de motorkap en zet deze op de standaard.”

Stap 4

Bekijk het koelvloeistofreservoir. Het peil controleer je aan de hand van de streepjes op het transparante reservoir. Staat het peil onder het minimum, dan moet je koelvloeistof bijvullen via de draaidop op het reservoir.

Tips van de Wegenwacht

 

Bijvullen met water

In noodgevallen kun je het koelvloeistofreservoir bijvullen met water. Daarna moet je wel zo snel mogelijk met je auto naar de garage om de koelvloeistof te laten controleren of vervangen.

Zeker in combinatie met hoge buitentemperaturen en een zware belasting van de motor (caravan erachter, lichte helling file rijden met airco vol aan) kan het voorkomen dat de temperatuur van je motor te hoog oploopt. Heb je dit als bestuurder tijdig in de gaten, dan kun je proberen de motortemperatuur te laten dalen door de verwarming op zijn heetst te zetten en de blower volledig aan. Op deze manier zal de kachelmotor samen met de kachelradiateur extra warmte uit het koelsysteem onttrekken.

Als de koelwatertemperatuur volgens de meter op het dashboard zakt en uit het rode gebied komt, kun je verder rijden om een veilige plek te bereiken. Nadat de motor een tijdje stil heeft gestaan, kun je vervolgens voorzichtig de koelvloeistof controleren. Indien in orde zou je op deze manier zelfs door kunnen rijden om een garage te bereiken. Smart Driver geeft je een seintje als het tijd is om je koelvloeistof bij te vullen.

Verschillende soorten koelvloeistof

Omdat er meerdere typen koelvloeistof in omloop zijn, doe je er verstandig aan om in het instructieboekje van jouw auto op te zoeken welke soort jij moet hebben voordat je zomaar een fles aanschaft. Als vuistregel kun je aanhouden dat je altijd met dezelfde kleur bij moet vullen als degene die al in het vat zit. Bij twijfel kun je beter bijvullen met water dan met de verkeerde koelvloeistof.

Advies bij twijfelgevallen

Maakt je auto een raar geluid, hangt er een vreemde geur of weet je niet wat te doen als een lampje gaat branden? Ook dan kun je de Wegenwacht bellen! De Technische Helpdesk is iedere dag bereikbaar tussen 07.00 en 00.00 via 088 269 28 88.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,50p/mnd
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.