Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airco onderhoud: dit moet je weten

Waarom goed onderhoud niet alleen in de zomer belangrijk is

Tips voor onderhoud aan je airco: het lijkt misschien nog een beetje vroeg. Toch is het slim om hier nu alvast aandacht aan te besteden, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan als het warmer wordt. Want hoe moet je eigenlijk omgaan met de airconditioning van je auto? Vergt die veel onderhoud, hoe gaat dat in zijn werk en wat zijn de kosten van een onderhoudsbeurt?


Het hele jaar de airco gebruiken

Het is slim om de airco het hele jaar door regelmatig even aan te zetten. Dit houdt het systeem ‘fit’; als je de airco lange tijd niet gebruikt, verdwijnt het koudemiddel langzaam uit de installatie en dat kan voor schade zorgen. De circulatie van het koelmiddel verzorgt namelijk ook de smering van de compressor. Kortom: door je airco af en toe even aan te zetten, voorkom je lekkages en daarmee onnodige reparatiekosten.

Welk onderhoud heeft je airco nodig?

Met alleen je airco af en toe even aan zetten ben je er nog niet; er is ook ander onderhoud nodig:

  • Het is verstandig je airco elk jaar te laten nakijken en om het jaar te laten bijvullen. In de regel is meer onderhoud door de vakman niet vaker nodig dan eens in de vijf jaar.
  • Laat regelmatig de interieur-/pollenfilters vervangen, bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van een grote beurt.
  • Voor het onderhoud maakt het niet uit of je de airco veel of juist heel weinig gebruikt. Met regelmatig onderhoud voorkom je dat de airconditioning stuk gaat. Een airco repareren of vervangen is namelijk een dure aangelegenheid.
  • Het koudemiddel moet regelmatig worden aangevuld; een drooglopende airco gaat zeker stuk. Een slecht werkende airco heeft bovendien een negatief effect op het brandstofverbruik.

Airco bijvullen: kan ik dat zelf?

Daar kunnen we kort over zijn: nee. Zelf je airco bijvullen is niet toegestaan; dit moet gedaan worden door een erkend bedrijf. De airco in je auto is namelijk een gesloten systeem dat onder druk staat. 

Wat kost een servicebeurt?

Voor een jaarlijkse beurt betaal je zo'n € 150. Voor dat geld wordt de airco nagekeken en bijgevuld.

Een aircocheck is veel goedkoper; die kost maar een paar tientjes of is zelfs helemaal gratis. Daarbij wordt er echter alleen naar de airco gekeken; er wordt niets bijgevuld.

Tip: airco tegen beslagen ruiten

Denk je aan airco, dan denk je waarschijnlijk aan warmte. Maar in koudere periodes is de airco van je auto juist een handig hulpmiddel tegen beslagen ruiten. Zet de airco even aan in de recirculatiestand en je ruiten zijn binnen een paar minuten niet meer beslagen. 

Advies bij twijfel

Werkt je airco niet optimaal en twijfel je wat er aan de hand is met jouw airco? Bel dan de Wegenwacht voor advies van onze technische helpdesk.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!