Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oliepeil controleren en motorolie bijvullen

Hoe doe je dat en welke olie heb je nodig?

De olie in je motor heeft meerdere belangrijke functies. Reden om het oliepeil elke maand te controleren. Dat kun je eenvoudig zelf. Let er wel op dat je de juiste olie gebruikt en dat je niet te veel - of te weinig - bijvult!

Zelf je olie peilen in 5 eenvoudige stappen:

Stap 1

Zorg dat je auto zoveel mogelijk waterpas staat wanneer je olie gaat peilen. Doe het peilen bij voorkeur als de motor koud is. Mocht je onderweg zijn en toch de olie moeten peilen, laat de motor dan minimaal 10 minuten afkoelen. Zo kan de olie weer naar beneden zakken en krijg je een betrouwbaar meetresultaat.

Stap 2

Ontgrendel de motorkap. Weet je niet waar de hendel zit, zoek dit dan op in het instructieboekje van de auto. Bekijk dan ook meteen waar zich de windhaak en peilstok bevinden. De windhaak is de extra beveiliging om te voorkomen dat de motorkap openslaat tijdens het rijden.

Stap 3

Open de windhaak en vervolgens de motorkap. Zet de motorkap op de standaard.

Stap 4

Haal de peilstok tevoorschijn en maak deze goed schoon met een oude doek.

Stap 5

Stop de peilstok terug in de motor en haal hem er opnieuw uit. Houd 'm daarbij naar beneden gericht. Nu kun je het oliepeil aflezen.

Idealiter staat het olieniveau tussen de twee indicatoren voor het minimale en maximale peil (de inkepingen of streepjes op de peilstok). Staat de olie onder het minimale peil, dan moet er olie worden bijgevuld via de olievuldop.

Let op: Bij sommige auto’s ontbreekt de peilstok en is het alleen mogelijk het actuele oliepeil via het dashboard op te roepen. De handleiding van de auto legt dan uit hoe dat in zijn werk gaat.


Hoeveel motorolie bijvullen?

Blijkt na het controleren van het oliepeil dat je motorolie moet bijvullen? Dan is het belangrijk dat je weet hoeveel en hoe je dat doet:

  • Het verschil tussen het minimum- en maximumniveau is meestal een liter. Staat het peil precies op de min, dan moet er dus een halve liter bij.
  • Mors geen olie op de motor of de koelslangen. Gebruik liever een trechtertje.
  • Controleer tijdens het bijvullen steeds of er niet te veel olie ingaat. Te veel olie kan namelijk ook schadelijk zijn voor de motor. De olieafdichtingen komen dan onder druk te staan, waardoor ze kunnen gaan lekken. In onderstaande video laat Freek van de Wegenwacht duidelijk zien wat er gebeurt als je teveel of te weinig olie in je motorblok hebt.

Let op: moet je meer dan één liter op duizend kilometer bijvullen, dan is er waarschijnlijk iets niet in orde en is het raadzaam om een expert te raadplegen.


Welke motorolie?

  • Motorolie is er in verschillende soorten. In het instructieboekje van je auto staat exact vermeld welke olie bij jouw motor past.
  • Is je wagen in onderhoud bij een garage, dan hangt er vaak ergens in de auto een kaartje met de door de garage gebruikte motorolie. Vanzelfsprekend kun je dit navragen, mocht je geen kaartje aantreffen.

Tip van de Wegenwacht: zorg voor reserveolie

Neem altijd een liter reserveolie mee. Het is belangrijk dat dit exact dezelfde olie is als het type dat al in de motor zit. Let daarbij niet alleen op de dikte (aangegeven door een getal, bijvoorbeeld '5W30'), maar ook op de API-specificatie op de fles (zoals 'SJ' in het geval van moderne benzinemotoren).

Kun je niet de olie vinden die het instructieboekje voorschrijft? Koop dan het beste alternatief dat voorhanden is. 'Niet helemaal de juiste olie' is nog altijd beter dan helemáál geen olie. Probeer bij de eerstvolgende gelegenheid wel bij te vullen met de voorgeschreven olie.

Waarom het oliepeil controleren?

  • De olie in je motor is niet alleen een smeermiddel voor de draaiende delen, maar ook een koel- en zelfs een reinigingsmiddel. Daarom geldt er een verversingstermijn voor zowel de motorolie als het bijbehorende filter.
  • Hoe vaak dit moet gebeuren, is te vinden in het instructieboekje van jouw auto. Of je kunt het natuurlijk navragen bij de garage.
  • Door regelmatig te peilen, weet je in ieder geval zeker dat je niet met te weinig olie rondrijdt. Dat levert namelijk onherstelbare motorschade op.

Maandelijks je oliepeil controleren maakt ook duidelijk of je auto buitensporig veel olie verbruikt. Elke motor zal een deel van zijn olie 'verbruiken'; de een iets meer dan de ander. Maar verbruikt je auto heel veel motorolie, dan kan dit wijzen op lekkages of slijtage. Olie wordt op zijn plaats gehouden door allerlei (voornamelijk rubberen) pakkingen. Deze kunnen na lange tijd gaan 'zweten' of lekken. 

Bij twijfel: bel de Wegenwacht

Heb je vragen over het controleren of bijvullen van de motorolie? Ook dan kun je de Wegenwacht bellen voor technisch advies. Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp. 

Pechhulp in je woonplaats

Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats?

Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.