Tankadviezen per vakantieland

Brandstofprijzen zomer 2022

Van goedkoop tanken is deze zomer geen sprake in de populairste vakantielanden, maar je wilt natuurlijk wel zo goedkoop mogelijk tanken. Zeker op weg naar je vakantiebestemming. Dit zijn onze adviezen voor de belangrijkste vakantielanden om onderweg zoveel mogelijk te besparen.    

Tanken in België: langs de snelweg altijd dezelfde prijs

Langs de Belgische snelweg, zowel in Vlaanderen als Wallonië, hoef je niet op zoek naar prijsverschillen in brandstof. Die prijzen zijn allemaal gelijk – én liggen momenteel een stuk lager dan bij ons. Tanken buiten de snelweg is momenteel nóg voordeliger. Zo kun je met een klein omweggetje buiten de snelweg zo’n 10 tot 15 cent per liter diesel of benzine besparen. Onbemande ketens als Dats24, Shell Express en Esso Express zijn vaak het goedkoopst.

Beste website: www.carbu.com (ook geschikt voor onderweg i.p.v. een app. Let op! De prijzen bij de tankstations zijn niet altijd actueel, kijk dus naar de datum!)

Tanken in Duitsland: peperdure Raststätten en betaalbare Autohöfe

Dat je ‘goedkoop kunt tanken in Duitsland’ is geen universele waarheid. Veel Raststätten (tankstations direct aan de snelweg) rekenen regelmatig zeer forse tarieven – ondanks de recent ingevoerde accijnsverlaging van 30 cent per liter benzine en 14 cent per liter diesel. Veel Raststätten hebben hun prijzen sinds die accijnsverlaging amper verlaagd, blijkt uit ons onderzoek. Om te besparen moet je de snelweg af: naar een Autohof (tankstation vlak bij een afslag, vaak bij (fastfood)-restaurants of zoek een ‘gewoon’ tankstation. Bij zo'n gewoon tankstation tank je benzine momenteel het goedkoopst van de negen populairste vakantielanden: gem. € 1,76 per liter benzine.  Buiten de snelweg snack en drink je vaak ook euro’s goedkoper, want Raststätten rekenen daar absurde prijzen voor – denk aan € 3,80 voor een beker koffie of flesje water.

Beste website: www.clevertanken.de

Android-app: Fuel Flash - Apps op Google Play

iPhone-app: Fuel-Flash on the App Store (apple.com)

Tanken in Luxemburg: niet langer de goedkoopste

Het was altijd een absolute zekerheid: voor de goedkoopste brandstof in West-Europa stop je bij een van de kolossale tankstations langs de snelweg in Luxemburg. Daarvoor moet je deze zomer in Duitsland buiten de snelweg tanken: benzine (E10) is daar nu het goedkoopst van de populairste vakantielanden. (Diesel is nog nét iets goedkoper in Luxemburg dan in Duitsland.) Handig om te weten: in Luxemburg zijn er verplichte maximumprijzen voor tankstations. Van de snelweg gaan heeft dus geen zin, hoewel een enkel station misschien enkele centen goedkoper per liter kan zijn. Snacks en drankjes zijn daar ook iets goedkoper, maar ook dat loont het gedoe en extra reistijd van een omweg nauwelijks.

Beste website: www.carbu.com

Android-app: Fuel Flash - Apps op Google Play

iPhone-app: Fuel-Flash on the App Store (apple.com)

Tanken in Frankrijk: (niet meer) besparen bij hypermarchés

Doorgaans meed je tanken in Frankrijk het liefst, maar dit jaar zijn de prijzen een stuk milder. Sterker nog, bij Franse snelwegstations liggen de prijzen een stuk lager dan bij tankstations aan de snelweg in het ‘goedkope’ Duitsland. Traditioneel kon je altijd veel goedkoper tanken bij de onbemande pompen van hypermarchés van Carrefour, Géant of Leclerc (gemiddeld zo'n 10 cent goedkoper per liter benzine of diesel). Dit jaar zijn liggen de prijzen tussen stations aan en buiten de snelweg veel dichter bij elkaar: gemiddeld scheelt het voor diesel en benzine slechts 1 cent. Als je op een péage rijdt, kost dat het bovendien extra tijd door de tolpoortjes. Tanken buiten de snelweg is dus niet echt aantrekkelijk deze zomer, let wel op de prijsverschillen tussen de tankstations onderling aan de Autoroute.

Beste website: www.carbu.com (ook geschikt voor onderweg in plaats van een app. Let op! De prijzen bij de tankstations zijn niet altijd actueel, kijk dus naar de datum!)

Tanken in het buitenland

Tanken in Italië: hier doen ze het nét weer anders

In Italië doen ze veel dingen anders, en tanken is geen uitzondering. In dit geval is dat prettig, want langs de snelweg kun je regelmatig voor dezelfde prijs tanken als buiten de autostrada. Prima, want Italië kent vrijwel alleen tolsnelwegen waar je dus door poortjes heen moet om een tankstation buiten te snelweg aan te doen. Het scheelt gemiddeld maar een paar cent en loont dus amper de moeite en extra reistijd. Een waarschuwing: pas op met het typisch Italiaanse fenomeen Servito (ook wel: Serv). Dat zijn pompen waar je bediend wordt: voor die service betaal je tot enkele tientallen centen per liter extra. Zoek daarom de pompen waar Self (zelfbediening) bij staat en je veel goedkoper tankt. Prijsvoorbeeld: bij een snelwegstation vlakbij Verona waren de prijzen voor ‘Servito’ € 2,35 per liter benzine en € 2,29 per liter diesel. Prijzen voor selfservice bij hetzelfde station: € 2,13 (benzine) en € 2,08 (diesel).

Voor Italië is geen handige website om prijzen op te zoeken, er bestaat wél een handige app:

Android-app: Prezzi Benzina - GPL e Metano - App su Google Play

iPhone-app: Prezzi Benzina - GPL e Metano su App Store (apple.com)

Tanken in Zwitserland: beter mijden & betaal niet cash met euro’s!

Rijden door Zwitserland is een genot, maar tanken in het Alpenland stemt wat minder vrolijk deze zomer. Zowel diesel (gem. € 2,51 per liter) als benzine (€ 2,40) is zeer prijzig aan de snelweg. Tanken buiten de snelweg kan gelukkig wel prima, bijna vrijwel elke afslag leidt snel naar een dorp waar je vaak 15 tot 20 cent per liter goedkoper kunt tanken. Echter, als je het land alleen maar doorkruist richting bijvoorbeeld Oostenrijk, Duitsland of Italië, is tanken in Zwitserland helemaal mijden een nóg voordeliger strategie. Mocht je tankinhoud daarvoor voldoende zijn natuurlijk. Opgepast! Bij sommige snelwegstations kun je contant met euro’s betalen, maar dan betaal je flink meer: tot 20 cent per liter. Reken dus af met pinpas of creditcard.   

Beste website: prijzen van Zwitserse tankstations worden niet online gepubliceerd. Op de site Fuelio kunnen consumenten zelf prijzen invoeren, deze site is echter verre van compleet en de prijzen zijn niet actueel.

Android-app: Fuelio: brandstof en kosten - Apps op Google Play

iPhone-app: Fuelio - fuel log, MPG on the App Store (apple.com)

Tanken in Oostenrijk: das war einmal

Oostenrijk was altijd een prijzenparadijs waar je buiten de snelweg voor een prikkie kon tanken. Das war einmal. Maar je bespaart nog wel flink door de dorpen langs de snelweg in te rijden. Bij tankstations langs de snelweg tank je voor soortgelijke bedragen als bij ons , maar daarbuiten scheelt het algauw 30 tot 35 cent per liter, zowel voor benzine als diesel. Dus als je van een tankbeurt van 40 liter uitgaat, bespaar je met een kleine omweg en wat extra reistijd tot wel € 15. Vooral ketens als Jet, Oil! en Disk bieden scherpe prijzen. Helaas is dat niet overal mogelijk, op bergpassen zoals de Brenner heb je nu eenmaal weinig uitwijkmogelijkheden. Goed plannen dus die tankstops!

Beste website: Spritpreisrechner.at

Android-app: Fuel Flash - Apps op Google Play

iPhone-app: Fuel-Flash on the App Store (apple.com)

Tanken in Spanje: moeizaam besparen buiten de snelweg

Kon je enkele jaren geleden in Spanje nog terecht voor € 1 per litertje super buiten de snelweg, nu zuchten ook de Spanjaarden onder torenhoge tarieven. Besparen buiten de snelweg kan, maar hier zorgen tolpoortjes voor hinderlijk oponthoud, en dan scheelt het je dit jaar slechts zo’n 10 cent ten opzichte van snelwegstations. Met een beetje pech betaal je zelfs net zoveel als aan een autopista. Maar met een beetje geluk vind je er een waar je tot zo’n 20 cent (benzine en diesel) goedkoper tankt dan aan de snelweg – maar dan moet je wel héél goed zoeken.  

Beste website (met interactieve kaart): Precio de la gasolina hoy: busca la gasolinera más barata de España (rtve.es)

Android-app: GasAll: Gas stations in Spain - Apps on Google Play

iPhone-app: GasAll: Gasolineras España in de App Store (apple.com)

Bekijk hier meer tips én een prijsoverzicht om deze zomervakantie betaalbaar te tanken.