Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke soorten elektrische auto's zijn er?

Wat zijn de verschillen tussen mild-hybrides, hybrides, plug-in hybrides en volledig elektrische auto's

Wie zich verdiept in schoner rijden, komt al snel uit op volledig elektrische auto's. Die zijn onder te verdelen in plug-in hybrides, mild hybrides en elektrische auto's met range-extender. En dan zijn er ook nog (enkele) waterstofauto's. We leggen de verschillen uit en geven de voor- en nadelen van deze verschillende technieken.

Volledig elektrisch

Bij een volledig elektrische auto worden de wielen uitsluitend aangedreven door een of meerdere elektromotoren, die hun energie uit een groot accupakket halen. Dit accupakket wordt opgeladen aan een (snel)laadpaal. Hoewel de afgelopen jaren vooral dure elektrische auto's op de markt kwamen, groeit de keuze tegenwoordig erg hard, ook in kleinere, meer betaalbare modellen. Er zijn dan ook al meer dan 100 verschillende elektrische modellen op de markt.

+ Geen directe CO2- en stikstof-uitstoot.
+ Geen motorgeluid.
+ Krachtige aandrijving.
+ Eenvoudiger qua techniek en daardoor een stuk voordeliger in onderhoud dan brandstofauto.
+/- Beperktere actieradius, maar actieradiae groeien snel.
- Door laden minder snel weer onderweg.
- Door prijs van accupakket relatief duur.

Plug-inhybride

Een hybride heeft eigenlijk twee verschillende motoren. De auto kan zowel worden aangedreven door de verbrandingsmotor als door een elektromotor of door de combinatie van die twee. Er is een relatief klein accupakket aan boord om de elektromotor van energie te voorzien. Daarmee kan gemiddeld zo’n 50 kilometer volledig elektrisch worden gereden. Is de accu leeg of vraag je om veel vermogen, dan schakelt de verbrandingsmotor bij.

Een mild-hybride auto is een brandstofauto die een kleine elektrische hulpmotor heeft die alleen helpt bij de eerste meters wegrijden en bij versnellen. De startgenerator wordt gevoed door een batterij die je onderweg laadt door regenetief remmen. 

Een plug-in hybride doet in prinipce hetzelfde als een gewone hybride, met dien verstande dat je de accu ook aan een laadpaal kan opladen met een stekker (vandaar 'plug in'). Ook tijdens het rijden kan de accu worden bijgeladen, bijvoorbeeld door energie terug te winnen wanneer de auto vertraagt (regeneratief remmen). Door de dalende populariteit van diesel is de plug-in hybride de laatste jaren steeds populairder bij veelrijders.

+ Korte afstanden kunnen volledig elektrisch worden afgelegd.
+ Door tanken snel weer onderweg.
+ Remenergie kan voor een deel worden teruggewonnen.
- Door de kleine accu rijdt een plug-inhybride slechts korte afstanden elektrisch.
- Door de combinatie van twee aandrijflijnen is de auto zwaarder en daardoor minder zuinig wanneer je enkel op de verbrandingsmotor rijdt.

Elektrische auto met range-extender

Hybrides met een range extender zie je niet meer. De BMW i3 is een goed voorbeeld van een elektrische auto met een range extender (letterlijk: een motor die de actieradius kan verlengen). Die range extender is een brandstofmotortje die alleen dient als aggregaat. Hij wekt dus alleen stroom op maar drijft nooit de wielen aan. De BMW i3 is nu alleen npg op de tweedehands markt verkrijgbaar.

+ Zuinig omdat de kleine verbrandingsmotor geen kracht hoeft te leveren.
+ Door tanken snel weer onderweg.
- Flink duurder dan e-Powerloze Qahqai en X-Trail.
- Nog altijd millieubelastender dan een volledig elektrische auto.

Waterstof

Moderne waterstofauto's zijn ook volledig elektrische auto's: de wielen worden uitsluitend door elektromotoren aangedreven. De aanwezige brandstofcel zet waterstof en zuurstof om in water. Bij dat proces wek je elektriciteit op. Je kunt waterstof dus zien als alternatief voor een accu: beide zijn energiedragers. Op dit moment zijn er slechts twee auto's met brandstofcel te koop: de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo.

+ Door tanken snel weer onderweg.
+ Geen directe uitstoot van CO2 en stikstof.
+ Geen motorgeluid.
- Zeer kostbare techniek, fors duurder dan batterij-elektrisch.
- Weinig aanbod aan waterstoftankstations.
- Rendement van waterstof (ook de productie ervan) laat te wensen over.

Pechhulp voor je elektrische auto 

Ga ook met je elektrische auto goed voorbereid de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.