Welke soorten elektrische auto's zijn er?
De verschillen tussen plug-inhybrides, range-extenders en volledig elektrische auto's
Wie zich verdiept in schoner rijden, komt al snel uit op volledig elektrische auto's, plug-inhybrides, elektrische auto's met range-extender en zelfs volledig waterstofauto's. We leggen de verschillen uit en geven de voor- en nadelen van deze verschillende technieken.
Plug-inhybride
Een plug-inhybride heeft eigenlijk twee verschillende aandrijflijnen. De auto kan zowel worden aangedreven door de verbrandingsmotor als door een elektromotor. Er is een relatief klein accupakket aan boord om de elektromotor van energie te voorzien. Daarmee kan gemiddeld zo’n 50 kilometer volledig elektrisch worden gereden. Is de accu leeg of vraag je om veel vermogen, dan schakelt de verbrandingsmotor bij. Een plug-inhybride kan ook op alleen de brandstofmotor rijden, maar dat is ongunstig voor het verbruik, ook al omdat deze modellen zwaarder zijn door hun accupakket.
De accu kan worden opgeladen aan een laadpaal, maar ook tijdens het rijden kan de accu worden bijgeladen, bijvoorbeeld door energie terug te winnen wanneer de auto vertraagt (regeneratief remmen). Door de dalende populariteit van diesel is de plug-inhybride de laatste jaren steeds populairder bij veelrijders.
+ Korte afstanden kunnen volledig elektrisch worden afgelegd.
+ Door tanken snel weer onderweg.
+ Remenergie kan voor een deel worden teruggewonnen.
- Door de kleine accu rijdt een plug-inhybride slechts korte afstanden elektrisch.
- Door de combinatie van twee aandrijflijnen is de auto zwaarder en daardoor minder zuinig wanneer je enkel op de verbrandingsmotor rijdt.
Elektrische auto met range-extender
Net als een plug-inhybride heeft ook een elektrische auto met range-extender zowel een of meerdere elektromotoren als een verbrandingsmotor. Groot verschil is dat de verbrandingsmotor geen mechanische verbinding heeft met de wielen. De auto wordt dus altijd met de elektromotor aangedreven. De verbrandingsmotor is aangesloten op een grote dynamo. Is de accu bijna leeg, dan slaat de verbrandingsmotor aan om elektriciteit op te wekken. Eigenlijk heb je dus altijd een kleine elektriciteitscentrale bij je. Auto's met range-extender zijn dun gezaaid. Voorheen was er van de BMW i3 een versie met range-extender, maar die is in ons land niet meer leverbaar.
Het range-extendervlaggetje is ondertussen wel overgenomen van de i3: Nissan levert nu de Qashqai E-Power en X-Trail e-Power. Deze modellen worden door een elektromotor aangedreven, maar het kleine accupakket kan niet aan de laadpaal worden opgeladen: een kleine benzinemotor zorgt voor het opwekken van stroom en daarmee voor de aandrijving via elektromotoren. Dat is verwarrend genoeg dus wél een elektrische auto met 'range-extender', maar géén stekkerauto. De Nissan is wel een stuk zuiniger en efficiënter dan wanneer de benzinemotor de wielen direct zou aandrijven.
+ Zuinig omdat de kleine verbrandingsmotor geen kracht hoeft te leveren.
+ Door tanken snel weer onderweg.
- Flink duurder dan e-Powerloze Qahqai en X-Trail.
- Nog altijd millieubelastender dan een volledig elektrische auto.
Volledig elektrisch
Bij een volledig elektrische auto worden de wielen enkel aangedreven door een of meerdere elektromotoren, die hun energie uit een groot accupakket halen. Dit accupakket kan weer worden opgeladen aan een (snel)laadpaal. Hoewel de afgelopen jaren vooral dure elektrische auto's op de markt kwamen, groeit de keuze tegenwoordig erg hard, ook in kleinere modellen. Er zijn dan ook al meer dan 100 verschillende elektrische modellen op de markt.
+ Geen directe CO2- en stikstof-uitstoot.
+ Geen motorgeluid.
+ Krachtige aandrijving.
+/- Beperktere actieradius, maar actieradiussen groeien snel.
- Door laden minder snel weer onderweg.
- Door prijs van accupakket relatief duur.
Waterstof
Eigenlijk zijn moderne waterstofauto's ook volledig elektrische auto's: de wielen worden enkel door elektromotoren aangedreven. De aanwezige brandstofcel zet waterstof en zuurstof om in water en elektriciteit. Je kunt waterstof dus zien als alternatief voor een accu: beide zijn energiedragers. Op dit moment zijn er slechts twee auto's met brandstofcel te koop: de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo.
+ Door tanken snel weer onderweg.
+ Geen directe uitstoot van CO2 en stikstof.
+ Geen motorgeluid.
- Zeer kostbare techniek, fors duurder dan batterij-elektrisch.
- Weinig aanbod aan waterstoftankstations.
- Rendement van waterstof (ook de productie ervan) laat te wensen over.
Lees meer over actieradius en verbruik van elektrische auto's