Aanbod elektrische auto’s blijft groeien

Welke nieuwe elektrische auto's komen er aan?

De stroom aan nieuwe elektrische auto’s is niet meer in te dammen, met name het aanbod uit Europa en China. Nou ja, aanbod. Op papier is er genoeg keuze, maar op veel importeurswebsites staat de disclaimer dat er even geen garanties gegeven kunnen worden wat betreft levertijden. Toch zijn de meeste onderstaande auto’s hoogstwaarschijnlijk dit jaar nog op de weg te zien. 

Bekijk je de EV-stroom wat nauwgezetter, dan vallen er meteen een paar zaken op: de vormgeving van elektrische auto’s wordt steeds dynamischer, chiquer of juist gewaagder (zoals de Fisker Ocean). De grootste aanwas is momenteel met name in de hogere segmenten te vinden. Maar er komen mondjesmaat steeds meer elektrische gezinsauto's vanaf zo'n € 34.000 op de markt, de Astra-e bijvoorbeeld. Volkswagen heeft zelfs al een model onder de € 25.000 aangekondigd (maatje Volkwagen Polo, zie foto boven), maar deze komt pas in 2025. Veel modellen worden overigens na introductie op de Nederlandse markt in het elektrische private leaseaanbod aangeboden. 

Bijzonder is dat sportiviteit steeds vaker een verkoopargument is. Tegenover het ‘zuinige’ van eerdere generaties. Blijkbaar mogen de toenemende actieradiussen ook wel eens worden ingezet voor een wat scheutiger gebruik van het e-pedaal. Wel heb je het in dit geval vaak over de hoger geprijsde aanwinsten. Voor een rijbereik van meer dan 450 kilometer*, moet je toch al snel zo'n € 70.000 op tafel leggen. 
 

VinFast VF 8

De Vietnamese VinFast VF 8 rijd je vanaf € 62.700, inclusief batterij. VinFast biedt daarnaast de mogelijkheid om de auto inclusief batterij-abonnement te kopen. Dan is de VF 8 er al vanaf € 46.450 en betaal je maandelijks € 120 voor de batterijhuur. Het model is er in een Eco- of Plus-uitvoering met een bereik* van respectievelijk 471 en 447 km. De Plus is de meest luxe uitvoering, met een panoramisch glazen dak, lederen bekleding en kapiteinsstoelen achterin. Beide modellen hebben een vierwielaangedreven elektrische aandrijflijn, twee elektromotoren. De Eco heeft een vermogen van 260 kW/353 pk, de Plus 300 kW/408 kW. 
 

Opel Astra Electric

Opel introduceert de elektrische Astra-serie. Astra-e komt als een sportieve vijfdeurs hatchback (bereik 416 kilometer en 156 pk) en Sports Tourer stationwagen. De Tourer station staat bekend om zijn grote en vele, innovatieve bagageruimtes, ook die zien we terug in de elektrische variant. Die laatste heeft een actieradius tot 445 kilometer*, 156 pk en rij je vanaf € 42.000. 


Smart #1

De Smart #1 is een stationwagen. Dit maakt 'm de grootste en meteen de sterkste Smart ooit, met techniek die we ook terugzien in de Polestar. Deze nieuwe vijfdeurs Smart #1 kun je geheel in eigen kleuren samenstellen. Het bereik* is 400 km voor de BRABUS-uitvoering, 440 km voor de Premium en 420 km in het geval van de Pro+. Bijzonder aan de #1 zijn de kuipachtige voorstoelen waar de middenconsole en het dashboard als het ware om je heen zijn gebouwd. Prijs vanaf € 41.395 (Pro+).
 

Fisker Ocean

Fisker Ocean is een veelbelovende Amerikaan. Uniek aan deze SUV is de Extreme-versie met Solar Sky, een dak met zonnepanelen. Goed voor zo'n 2.400 gratis kilometers op jaarbasis. Deze Ocean, qua formaat BMW X3, komt in vier verschillende versies: One (intromodel), Ultra, Sport (basismodel) en Extreme. En alleen de Sport doet het zonder de California Mode. In deze Mode gaan alle ruiten (ook het achterraam) en het grote glazen dak tegelijk open waardoor de auto in een carbio verandert. Prijs vanaf € 41.900 (Sport). Actiertadiussen* variëren van 440 tot zo'n 620 kilometer. 
 

Mini Cabrio Electric

Die hadden we nog niet, een elektrische Mini Cabrio. Het blijft een hebbedingetje, want de cabrio is een limited edition: er verschijnen slechts 999 exemplaren in Nederland. Deze full option cabrio heeft een bereik van 210 kilometer*. Hij komt in twee versie, de normale Mini Cabrio en Rockingham GT edition (gebaseerd op de 1275 GT die in de jaren '70 race na race won). Deze heeft onder andere standaard 17-inch wielen en net wat meer ruimte dan de standaard Mini.

*Opgegeven waardes volgens WLTP, fabrieksopgave

Wil je weten welke elektrische auto’s er nu allemaal te koop zijn?

Bekijk de beschikbare EV's