Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto van het Jaar 2022

Kia EV6 wint titel na zenuwslopende race met de Renault Mégane

De Kia EV6 is de Auto van het Jaar 2022. Daarmee is de elektrische gezinswagen de eerste winnaar van Koreaanse makelij.

In een nek-aan-nek race wist de Kia EV6 vanmiddag niet alleen zijn zustermodel de Hyundai IONIQ 5 (261 punten) voor te blijven, maar ook de Renault Mégane E-TECH Electric (265 punten). Maar uiteindelijk was het de Koreaanse EV die met een totaal van 279 punten met de prestigieuze titel aan de haal ging.

Eerste Koreaanse Auto van het Jaar

De EV6 is de eerste Auto van het Jaar van Koreaanse makelij. Dat is sinds de verkiezing in 1964 voor de eerste keer werd georganiseerd, nog nooit voorgekomen. Dit jaar moést het er wel van komen, want met de introductie van hun nieuwste generatie elektrische gezinswagens leggen Koreanen de lat hoog voor de concurrentie. De EV6 blinkt niet alleen uit qua rijdynamiek, maar maakt de overstap naar een volledig elektrische auto aantrekkelijk met een torenhoge laadsnelheid en een verleidelijk design. Bovendien geldt ook voor deze Kia dat het model in aanmerking komt voor 7 jaar fabrieksgarantie.

De Renault Mégane E-TECH Electric eindigt op een tweede plaats. De Fransen tonen lef door de compacte gezinsauto voortaan alleen nog met een elektromotor aan te bieden, in een compleet nieuwe koetsvorm bovendien. Dat wordt hogelijk gewaardeerd door de 61 juryleden uit 23 verschillende Europese landen, die samen de winnaar hebben bepaald.

De druiven zijn zuur voor de Hyundai IONIQ 5. Onderhuids deelt die auto namelijk de nodige onderdelen met de winnende Kia, maar desondanks moet de gezinswagen genoegen nemen met een derde plek. De oorzaak kan worden gezocht in het weke veercomfort, maar wij vermoeden dat het smaakgevoelige ontwerp van de futuristische EV hier ook een rol heeft gespeeld.

(Bijna) allemaal elektrisch

Deze editie van de Auto van het Jaar-verkiezing had het grootste aantal finalisten met een elektromotor: zes van de zeven personenwagens rijden op stroom. De andere kanshebbers waren de Peugeot 308 (191 punten), Skoda Enyaq iV (185 punten), Ford Mustang Mach-E (150 punten) en CUPRA Born (144 punten).

Lees meer over de Auto van het Jaar-verkiezing

Lees meer over elektrisch rijden

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.

Wegenwacht Service uitbreiden 

Al Wegenwacht lid? Breid je Wegenwacht pakket eenvoudig uit voor nog meer gemoedsrust en dekking.

Auto verkopen? 

Je auto verkopen zonder ongemakkelijke onderhandelingen? Ontvang gratis een gegarandeerde prijs voor je auto.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!