Zo maak je een goede proefrit

Waar je op moet letten bij een nieuwe of tweedehands auto

Op zoek naar een andere auto? Maak voor aanschaf dan eerst een uitgebreide proefrit! Met deze checklist vertellen we je hoe je dat doet en waar je op moet letten bij het proefrijden in een nieuwe of gebruikte auto.

Als je serieuze interesse in een nieuwe of gebruikte auto hebt, maak dan een uitgebreide proefrit. Alleen zo kom je erachter of de auto fijn rijdt, jij en je passagiers prettig zitten en de auto voldoende ruimte en comfort biedt voor jouw gebruik. Bij een nieuwe auto zijn dat de belangrijkste zaken, bij een gebruikte auto is er nog veel meer waar je op moet letten.

Mag je er bij een nieuwe auto vanuit gaan dat de techniek in orde is (en zo niet, dan biedt de fabrieksgarantie uitkomst), bij een gebruikte auto maak je de proefrit ook om te onderzoeken of de auto technisch nog in goede staat is. Je kunt dan welliswaar niet ín de motor kijken, met wat handige tips kun je wel een heel aardig beeld krijgen van de algehele staat van de auto.

Checklist

We hebben een handige checklist voor het maken van een proefrit voor je klaar staan. In deze  PDF kan je alle bolletjes digitaal aanvinken en eventueel het document opslaan en printen:

Checklist voor het maken van een proefrit (PDF)

Bekijk hieronder een filmpje over hoe je een proefrit maakt met een occasion en lees de aanvullende tips.


Voor de proefrit

  • Voor de proefrit wil de verkoper jouw rijbewijs zien. Hij maakt een kopie en de adresgegevens worden gecheckt. Dat lijkt onsympathiek, maar er zijn helaas mensen die de proefritauto na drie jaar nog niet hebben teruggebracht. Het formulier dat je moet tekenen, dekt de verkoper in tegen bekeuringen.
  • Zitten er al krassen op de auto? Zorg ervoor dat deze dan ook worden genoteerd op dit formulier, dit voorkomt problemen met de verkoper achteraf.
  • Is de auto verzekerd? Check hiervoor de groene kaart of kijk vooraf op de site van RWD. Ga nooit (proef)rijden in een onverzekerde auto. Een garage- of dealerbedrijf heeft vaak alle voorraadauto's via een eigen verzekering gedekt, in dat geval moeten bij de proefrit groene handelaarskentekenplaten gemonteerd zijn aan de voor- en achterzijde.
  • Klopt de laatst genoteerde kilometerstand? Maak ook een inschatting of de kilometerstand realistisch is. Een auto van vijf jaar oud met maar 10.000 kilometer op de teller is vreemd. Op internet kun je tegen een kleine vergoeding een kilometerstanden-rapport van NAP opvragen, daarin staan alle bij reparaties en APK geregistreerde kilometerstanden. Ook de onderhoudsboekjes zijn een goede graadmeter of de kilometerstand van de auto logisch is.
  • Als je niet bekend bent met de omgeving, kun je de verkoper vragen een route in te stellen in het navigatiesysteem.

Tijdens de proefrit

  • Voordat je gaat rijden, bekijk of de instap en zitpositie prettig voor jou en je passagiers zijn. 
  • Zitten er regelmatig kinderen op de achterbank? Neem ze dan mee tijdens de proefrit en kijk ook of zij goed in de auto zitten. Heb jij voldoende zicht met een volle achterbank en kan het kinderstoeltje makkelijk geplaatst worden? Vergeet ook niet om te checken of de kinderwagen makkelijk in de kofferbak past.
  • Kies een route die zowel door de stad, binnendoor als over de snelweg voert. Alleen dan weet je of je auto onder alle omstandigheden aan je wensen voldoet. Is hij stil genoeg op de snelweg of comfortabel genoeg over klinkers in de stad?
  • Wanneer je een rotonde tegenkomt, maak dan een aantal extra rondjes. Tikje gas erbij, gas loslaten. Dan voel je goed hoe de auto zich gedraagt. Helt hij niet te veel over en bieden de stoelen voldoende zijdelingse steun?
  • Zoek ook een parkeerplekje. Parkeer de auto in en kijk hoe dat gaat. Heb je voldoende overzicht? Achteruit inparkeren is tenslotte een dagelijks ritueel.

Proefrijden met een elektrische auto

Als je een elektrische auto op het oog hebt, dan is een proefrit minstens zo belangrijk. Hoewel een elektrische auto minder slijtage-onderdelen heeft dan een benzine- of dieselauto, is de staat van het accupakket erg belangrijk. Maak bij voorkeur een lange proefrit, waarbij je een afstand en route rijdt die vergelijkbaar is met het geplande gebruik van de elektrische auto. Bij sommige garages of dealers kun je ook een State of Health-rapport van je accu opvragen, daarin staat hoeveel procent van de oorspronkelijke capaciteit de accu nog heeft.

Lees meer over het aanschaffen van een gebruikte elektrische auto

Na de proefrit

Na de proefrit wil de verkoper weten hoe de auto is bevallen. Vertel hem wat je bevalt aan de auto en vertel ook wat is tegengevallen. Misschien dat er oplossingen zijn. Natuurlijk wil de verkoper het liefst dat je meteen een besluit neemt, maar laat je niet opjagen. Zeg gewoon dat je nog meer auto's wilt proefrijden voor je een definitieve keuze maakt. 

In 4 stappen naar je perfecte occasion

Lees ook:

Zo onderhandel je over de prijs van een occasion
Occasion kopen: keuren of niet keuren?
Garantie en tweedehands auto's