Proefrit maken met een occasion

Waar je op moet letten bij een tweedehands auto

Op zoek naar een andere auto? Dan maak je vaak eerst een proefrit. Met deze checklist weet je waar je op moet letten bij proefrijden in een occasion.

Als je een proefrit gaat maken, is er veel om op te letten, vooral bij een occasion. Bij een nieuwe auto kijk je vooral of hij aan je wensenlijstje voldoet, bij een gebruikte auto controleer je ook op de werking van de auto. Met onderstaande checklist zorg je ervoor dat je niks vergeet te controleren.

Checklist voor het maken van een proefrit (PDF)

Bekijk hieronder een filmpje over hoe je een proefrit maakt met een occasion en lees de aanvullende tips.


Voor de proefrit

 • Voor de proefrit wil de verkoper jouw rijbewijs zien. Hij maakt een kopie en de adresgegevens worden gecheckt. Dat lijkt onsympathiek, maar er zijn helaas mensen die de proefritauto na drie jaar nog niet hebben teruggebracht. Het formulier dat je moet tekenen, dekt de verkoper in tegen bekeuringen.
 • Zitten er al krassen op de auto? Zorg ervoor dat deze dan ook worden genoteerd op dit formulier, dit voorkomt problemen met de verkoper achteraf.
 • Is de auto verzekerd? Check hiervoor de groene kaart of kijk vooraf op de site van RWD. Ga nooit (proef)rijden in een onverzekerde auto.
 • Klopt de laatst genoteerde kilometerstand? Maak ook een inschatting of de kilometerstand realistisch is. Een auto van vijf jaar oud met maar 5000 kilometer op de teller is vreemd. Op internet kun je tegen een kleine vergoeding NAP-standen opvragen.
 • Als je niet bekend bent met de omgeving, stelt de verkoper vaak een proefrit in op het navigatiesysteem. Bent je goed bekend in de omgeving, dan mag je vaak zelf bepalen welke route je rijdt.

Tijdens de proefrit

 • Ga eerst 'droog oefenen'. Zo voel je al snel of je in- en uit kunt stappen zonder de voorruitstijl er uit te koppen. Kijk of het stuur, de hoofdsteunen, de gordels en de stoel zich gemakkelijk laten verstellen. En is de hoofd- en beenruimte voldoende?
 • Zet de kinderen achterin. Kijk of er nog voldoende zicht is door de achteruitkijkspiegel. Zijn de kinderen nog klein, controleer dan of het kinderzitje gemakkelijk en goed is vast te zetten met de gordels op de achterbank. Het zitje mag niet wiebelen.
 • Op sommige achterbanken zijn de gordels te kort. Kijk ook of de wandelwagen in de kofferbak past.
 • Zoek tijdens de rit verschillende soorten wegdek uit. Dan weet je of de auto comfortabel veert en of het kinderzitje op zijn plek blijft zitten.
 • Let er bij het nemen van bochten op of je niet van de stoel afglijdt. Misschien ben je beter uit met de sportstoelen die in de aanbieding zijn.
 • Wanneer je een rotonde tegenkomt, maak dan een aantal extra rondjes. Tikje gas erbij, gas loslaten. Dan voel je goed hoe de auto zich gedraagt. En of hij overhelt.
 • Zoek ook een parkeerplekje. Parkeer de auto in en kijk hoe dat gaat. Heb je voldoende overzicht? Achteruit inparkeren is tenslotte een dagelijks ritueel.

Na de proefrit

Na de proefrit wil de verkoper weten hoe de auto is bevallen. Vertel hem wat je bevalt aan de auto. Maar vertel ook wat is tegengevallen. Misschien dat er oplossingen zijn. Natuurlijk wil de verkoper het liefst dat je meteen een besluit neemt. Maar laat je niet opjagen. Zeg gewoon dat je nog meer auto's wilt proefrijden voor je een definitieve keuze maakt. Als het goed is, verlaat je het pand met een stapel brochures, prijslijsten en het visitekaartje en een warme handdruk van de verkoper.

Lees ook: In 4 stappen naar je perfecte occasion