Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Renault Scenic Auto van het Jaar 2024

Publieksfavoriet Volvo EX30 uiteindelijk twee-na-laatste

De Renault Scenic is uitgeroepen tot Auto van het Jaar 2024. Publieksfavoriet de Volvo EX30 eindigde tegen alle verwachtingen in vrijwel onderaan.


De 61ste editie van de prestigieuze Europese autoverkiezing eindigde in een nek-aan-nek race tussen de Scenic en de BMW 5 Serie, die uiteindelijk 21 punten tekort kwam voor de koppositie. De overige finalisten waren de Peugeot 3008, Kia EV9, Volvo EX30, BYD Seal en Toyota C-HR.

Het is de zevende keer dat Renault de titel Auto van het Jaar wint en de tweede maal dat die eer de Scenic ten deel valt; het model won de onderscheiding al eerder in 1997. Destijds was het nog een ruimtewagen. Tegenwoordig is de Scenic een kruising tussen een hatchback en een terreinauto. Bovendien is de Renault uitsluitend nog op stroom verkrijgbaar.
 


De 58-koppige jury van de Auto van het Jaar roemt de Scenic vanwege z’n binnenruimte en voor een elektrische auto scherpe prijs: in Nederland is de wagen verkrijgbaar vanaf € 42.470. Voor net geen 50 mille kun je de crossover uitrusten met een batterij van 87 kWh, goed voor een theoretisch rijbereik van 625 kilometer.

Andere pluspunten zijn de kindvriendelijke achterbank (met speciale houders voor tablets en telefoons), een ingenieus glazen dak en het in samenwerking met Google ontwikkelde infotainmentsysteem. Wil je een langere rit maken dan er stroom aanwezig is in de batterij, dan stippelt de Scenic zelf uit waar je het beste kunt laden. Voer je een snellaadpaal als bestemming in, dan worden de batterijen zelfs voorverwarmd voor een zo kort mogelijke laadtijd.
 


Grote verrassing deze verkiezing was de lage score van de Volvo EX30. Die EV, een stukje kleiner maar ook een paar duizend euro vriendelijker geprijsd dan de Renault, wist de jury uiteindelijk onvoldoende te overtuigen en eindigde op een twee-na-laatste positie. In een door de ANWB georganiseerde poll onder diens nieuwsbriefabonnees was het juist de Volvo die met de overwinning aan de haal ging!

Namens Nederland bracht Frank Buma van de ANWB zijn stem uit tijdens deze editie van de Auto van het Jaar-verkiezing. De prijs is niet alleen een erkenning voor de fabrikant, maar helpt ook de consument bij het kiezen van een goede auto. Bijvoorbeeld als die van plan is om de Renault Scenic via private lease aan te schaffen.
 


Lees onze rijtest met de Renault Scenic
 

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Elektrisch rijden 

Elektrisch (auto)rijden wordt steeds populairder. Daarom hebben we alle informatie bijeen gebracht.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.