Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Historie Auto van het Jaar

Bedacht door Fred van der Vlugt

De Europese Car of the Year verkiezing heeft een Nederlandse oorsprong. Het initiatief was in de jaren 60 afkomstig van niemand minder dan Fred van der Vlugt.

Wereld op Wielen

Fred van der Vlugt

De Car of the Year oftewel Auto van het Jaar is in 1963 opgezet door de Nederlandse autojournalist Fred van der Vlugt. Deze was destijds hoofdredacteur van het blad Autovisie en genoot landelijk bekendheid als presentator van het autoprogramma Wereld op Wielen. Van der Vlugt vormde een Europese jury van 26 autojournalisten uit negen landen. En de auto die deze jury die allereerste keer koos was de Rover 2000.

De ANWB was er vanaf het begin ook bij betrokken. Autoredacteur Frank Buma is de vijfde medewerker op rij die tot de jury is toegetreden, na Gert Wisse, Jos Vroomans, Willem Leniger en Ido Izaaks. In de loop der jaren groeide de Auto van het Jaar-verkiezing uit tot verreweg de belangrijkste trofee in de internationale autowereld. De jury bestaat inmiddels uit een gezelschap van 61 autojournalisten uit 23 Europese landen.

Europees en internationaal

Een Europese verkiezing dus, maar dat betekent niet dat alleen Europese merken mee kunnen doen. In 1992 pakte voor het eerst een Japanse auto de titel: de Nissan Micra. In 2022 schreef de eerst Koreaanse deelnemer de prestigieuze titel op diens naam: de Kia EV6. Het vaakst werd de trofee gewonnen door Fiat, met 9 overwinningen. Daarna volgen Renault (6 keer) en Ford (5 keer).

Volkswagen werd pas 3 keer Auto van het Jaar. De verschillende generaties van de populaire VW Golf eindigden vaak bij de laatste drie, en de Golf III (1992) en Golf VII (2013) kwamen zelfs als winnaars uit de bus, net als eenmalig de Polo (2010). Belangrijke mijlpalen in de Auto van Jaar-verkiezing zijn ook de eerste hybride auto die de titel won: de Toyota Prius in 2005. En natuurlijk de Nissan Leaf in 2011, de eerste volledig elektrische Auto van het Jaar.

Met ingang van jaargang 2012 is het tijdstip waarop de Auto van het Jaar bekend wordt gemaakt gewijzigd. Het gebeurde daarvoor altijd eind november in het voorafgaande jaar. Tegenwoordig vindt de bekendmaking plaats tijdens een evenement in Genève, een dag voordat daar de jaarlijkse Autosalon van start gaat.

Bekijk het overzicht van alle Auto's van het Jaar sinds 1964

Engelstalige website van de Car of the Year organisatie

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Vanaf249,-p.m.
Private lease van ANWB 

Het meest complete Private Lease pakket. Nu als aanbieding de nieuwe Kia Picanto.

Verkoopservice 

Verkoop je auto gegarandeerd via de ANWB. Snel en zonder te onderhandelen met kopers.