Hoe werkt ANWB Private Lease

Enthousiast over ANWB Private Lease en wil je meer weten? ANWB biedt in samenwerking met LeasePlan verschillende leaseauto’s aan met duidelijke en heldere voorwaarden, zoals je van ons gewend bent. Hier lees je meer over de belangrijkste voorwaarden en het contract.

Proefrit maken

Heb je interesse in een bepaalde auto dan kan je bij een merkdealer natuurlijk altijd een proefrit maken. Het is wel raadzaam om van te voren even te bellen met de dealer bij jou in de buurt of zij de gewenste auto beschikbaar hebben voor een proefrit. Let er wel op dat de auto’s die dealers inzetten voor proefritten vaak voorzien zijn van diverse optiepakketten en accessoires.

Private lease aanvragen

Het aanvragen van private lease-auto is geheel vrijblijvend en zonder kosten. We hebben het aanvraagformulier zo opgesteld dat je in stap 1 als het ware je eigen offerte samenstelt door de kleur, opties, looptijd en kilometers te selecteren. Je ziet dan direct wat de auto van jouw voorkeur gaat kosten per maand. Staat die offerte je aan kun je er voor kiezen om door te gaan naar stap 2 en (nog steeds) vrijblijvend een aanvraag in te dienen.

 

Financiële toetsing

Na de aanvraag wordt er goed gekeken naar je financiële situatie. Zo zorgen we ervoor dat je door private lease niet in betalingsproblemen komt.

Is het advies positief en ga je de auto leasen? Houd er rekening mee dat je te maken krijgt met een BKR-registratie. Het totale leasebedrag (alle maandtermijnen bij elkaar opgeteld) wordt binnen 30 dagen na de aflevering van de auto aan het BKR doorgegeven. 

Vooruitbetalen en eigen risico verlagen

Wil je een deel vooruitbetalen om zo tot een lager maandbedrag te komen, dan kan je dit aangeven bij de financiële toetsing. Ook is het  mogelijk om de eigen bijdrage bij niet verhaalbare schades te verlagen of af te kopen. Standaard is het eigen risco €300,- per schade. Dit kan voor aanvang van het contract verlaagd worden naar €150,- of volledig worden afgekocht. 

 

Onderhoud

Voor onderhoud of reparaties aan je private leaseauto kun je terecht bij één van de vele partijen binnen het landelijk dekkend netwerk van LeasePlan. Dat kan de dealer zijn, maar ook een vestiging van Bosch Car Services, Profile Tyre Center of Vakgarage bij jou in de buurt. Deze keuze is aan jou. Vaak is het mogelijk om je auto gratis te laten halen en brengen bij onderhoud.

Vervangend vervoer

Standaard is geregeld dat je een vervangende auto ter beschikking krijgt als de private leaseauto langer dan 72 uur bij de garage staat voor reparatie, schadeherstel of onderhoud. Dit kan tegen bijbetaling verkort worden naar 24 uur of zelfs naar vervangend vervoer per direct. Let op: kan ook tijdens het contract worden aangevraagd, maar nooit met terugwerkende kracht. 

Kilometers

Van te voren bepaal je zelf het aantal kilometers dat je per jaar denkt te gaan rijden. Het kan zijn dat je minder of meer kilometers per jaar rijdt dan afgesproken. Dan verandert  de leaseprijs. LeasePlan kijkt iedere twaalf maanden hoeveel kilometers je hebt gereden en of de leaseprijs op basis van het jaarlijks aantal kilometers in overleg moet worden aangepast. Die nieuwe leaseprijs geldt dan vanaf het begin van de lease. Is de nieuwe leaseprijs lager dan voorheen? Dan krijg je het geld terug dat je teveel hebt betaald over de tijd ervoor. Je hoeft hiervoor niets te doen. Is de nieuwe leaseprijs hoger, dan betaal wat je te weinig hebt betaald over de tijd voor de kilometeraanpassing.

Wij geven een rekenvoorbeeld van een Toyota Aygo 5-deurs X-Play 1.0 VVT-i (69pk):

Je rijdt meer dan afgesproken

Stel je hebt met ons afgesproken dat je 48 maanden de auto gebruikt en dat je tussen de 1 kilometer en 10.000 kilometer per jaar rijdt. Je betaalt een leasetarief van € 209,- per maand. Na 48 maanden heb je 40.501 kilometer gereden. Je betaalt dan de leaseprijs die hoort bij 10.000-15.000 kilometer bij 48 maanden. Dat is € 224,- per maand. De nieuwe leaseprijs geldt vanaf het begin van de lease. Daarom betaal je over de 48 maanden die voorbij zijn nog € 720,-. De leaseprijs die hoort bij 10.000-15.000 kilometer en 48 maanden is namelijk € 224,- en je hebt maar € 209,- betaald aan ons. Je hebt € 15,- per maand te weinig betaald. Je betaalt daarom 48 maanden maal € 15,-, dus € 720,- aan ons. De eerste 500 kilometer die je over je bundel heen gaat neemt  LeasePlan voor haar rekening. Als je dit terugrekend naar een maximale meerpijs per kilometer is dit €1,44 (48*15/501).

Je rijdt minder dan afgesproken

Andersom werkt het ook zo. Stel je hebt met ons afgesproken dat je 48 maanden de auto gebruikt en dat je tussen de 10.000 kilometer en 15.000 kilometer per jaar rijdt. Je stopt de lease na 48 maanden en je hebt in totaal 38.000 kilometer gereden. Dan reed je gemiddeld 9.500 kilometer per jaar. Je betaalt dan de maandelijkse leaseprijs die hoort bij 1- 10.000 kilometer en bij 48 maanden. Dat is € 209,- per maand. Deze nieuwe leaseprijs geldt vanaf het begin van de lease. Je krijgt dan € 720,- van ons terug. De leaseprijs die hoort bij 9.500 kilometer is namelijk € 209,- en je hebt ieder maand € 224,- betaald aan ons. Je hebt € 15,- per maand te veel betaald. Je krijgt daarom 48 maanden maal € 15,- van ons terug.

Contract voortijdig beëindigen

Een leasecontract sluit je voor een aantal jaar af, maar er kan natuurlijk altijd wat gebeuren waardoor je niet meer in staat bent om maandelijks het afgesproken bedrag te betalen. Daarom kan je bij LeasePlan zonder extra kosten je contract beëindigen bij persoonlijke omstandigheden. Dit geldt bij gedwongen ontslag, 80% of meer arbeidsongeschiktheid, echtscheiding, ontbinding van partnerschap of overlijden. Voor al deze gevallen dient wel schriftelijk bewijs geleverd te worden. Voor deze beëindiging moet wel aan alle verplichtingen uit de overeenkomst zijn voldaan en moet de auto correct zijn ingeleverd. Eventuele schades en extra gereden kilometers moeten nog wel betaald worden.

Wil je je contract ontbinden zonder dat er sprake is van een van bovenstaande omstandigheden? Dan moet er een restbedrag betaald worden. Dit bedrag hangt af van de resterende looptijd.We gaan altijd uit van het aantal kilometers dat de auto werkelijk gemiddeld per jaar heeft gereden. En de leaseprijs die daarbij hoort volgens de tabel. De nieuwe leaseprijs geldt dan vanaf het begin van de lease. Ook als je de lease eerder stopt. Hieronder zie je, afhankelijk van wanneer je opzegt, wat je extra moet betalen.

 1. Binnen 24 maanden: dan betaal je extra nog 12 maanden de leaseprijs. Tenzij de resterende leaseperiode korter is dan 12 maanden.
 2. Na 24 maanden: dan berekent LeasePlan of het voor jou goedkoper is om:
  1. de resterende leaseprijzen te betalen voor het tijdvak waarin de lease zich bevindt, of:
  2. uit te gaan van de leaseprijs die hoort bij het vorige tijdvak. En die leaseprijs te vermenigvuldigen met het aantal maanden dat de lease werkelijk duurde. Je betaalt LeasePlan de uitkomst van de berekening die voor jou het goedkoopst uitpakt.

Wij geven twee rekenvoorbeelden van een Toyota Aygo 5-deurs X-Play 1.0 VVT-i (69pk):

Stel we hebben afgesproken dat de lease 48 maanden duurt en dat de auto gemiddeld tussen de 1 kilometer en 10.000 kilometer per jaar rijdt. U betaalt daarvoor de leaseprijs van € 239,- per maand die daar bij hoort. Maar na 33 maanden wilt u de auto inleveren. En de auto heeft gemiddeld tussen de 1 en 10.000 kilometer per jaar gereden.

Berekening 1 (het vorige tijdvak).

 1. Wij bekijken wat de leaseprijs is bij 24 maanden bij een gemiddelde van 1-10.000 kilometer per jaar. Dat is een leaseprijs van € 289,- per maand.
 2. De nieuwe leaseprijs geldt vanaf het begin tot het einde van de lease.
 3. De leaseprijs was € 239,-, maar had € 289,- per maand moeten zijn. Je hebt dus € 50,- per maand te weinig betaald.
 4. Je moet volgens deze berekening dan 33 maanden maal € 50,-, dus € 1.650,- bijbetalen.

Berekening 2 (huidige tijdvak).

 1. Wij bekijken wat de leaseprijs is bij 36 maanden bij een gemiddelde van 1-10.000 kilometer per jaar. Dat is een leaseprijs van € 249,- per maand.
 2. De nieuwe leaseprijs geldt vanaf het begin tot het einde van de lease.
 3. De leaseprijs was € 239,-, maar had € 249,- per maand moeten zijn. Je hebt dus € 10,- per maand te weinig betaald.
 4. Je moet dan 33 maanden maal € 10,-, dus € 330,- bijbetalen.
 5. En daarbovenop moet u de resterende 3 maanden maal € 249,-, bijbetalen, dus € 747,-.
 6. Je moet volgens deze berekening in totaal € 1.077,- bijbetalen.

Inleverproces

Als het leasecontract afloopt, lever je de auto schoon in, zowel van binnen als van buiten. LeasePlan gebruikt inleverrichtlijnen om te kijken of je de auto in goede toestand inlevert. En om te kijken of schade aan de auto wel of niet acceptabel is. Die inleverrichtlijnen zitten als bijlage bij de uiteindelijke overeenkomst of vind je hier. Wil je de auto na de lease overkopen? Dat kan. Drie maanden voor het einde van de overeenkomst kan je de overnameprijs vrijblijvend bij Leaseplan opvragen.

Bekijk het aanbod van ANWB Private Lease