Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De jury van de Auto van het Jaar

59 juryleden beslissen over de uitslag

Wie zitten er eigenlijk in de jury van de Auto van het Jaar verkiezing? En welke criteria moeten de juryleden hanteren bij hun oordeel?

Internationale jury

De Car of the Year jury bestaat uit 59 autojournalisten, afkomstig uit 22 Europese landen. De verdeling van de juryleden over de landen is als volgt:

 

LandJuryledenLandJuryleden
België2 Oostenrijk3
Denemarken1 Polen2
Finland1 Portugal2
Frankrijk6 Rusland2
Duitsland6 Slovenië1
Griekenland1 Spanje6
Hongarije2 Tsjechië1
Ierland1 Turkije1
Italië6 Verenigd Koninkrijk6
Nederland3 Zweden3
Noorwegen1 Zwitserland2
Luxemburg1   

 

Drie Nederlandse Car of the Year juryleden

Het aantal Auto van het Jaar juryleden per land is afhankelijk van de grootte van de automarkt en de mate waarin het betreffende land auto's produceert. Daarmee wordt voorkomen dat eventuele chauvinistische overwegingen het eindresultaat teveel zouden beïnvloeden. Kleinere landen (of markten) zijn met 1, 2 of 3 juryleden vertegenwoordigd. Er zijn 3 Nederlandse juryleden: Jaco Bijlsma (Autovisie), Peter Hilhorst (De Telegraaf) en, namens de ANWB, autospecialist Frank Buma (zie foto).

Onafhankelijke autojournalisten

Juryleden moeten actieve, professionele en onafhankelijke fulltime autojournalisten zijn. Elk jaar wordt gecontroleerd of ze nog aan deze eisen voldoen. Als een juryllid 65 jaar oud wordt, moet hij/zij de jury verlaten. Nieuwe juryleden worden benoemd op voordracht van zittende juryleden uit hun land of regio. De Car of the Year juryleden kiezen uit hun midden een president, een vice-president en een secretaris-generaal. De huidige president is de de Duitser Frank Janssen van het blad Stern.

Hoe worden de auto's beoordeeld?

De Auto van het Jaar juryleden moeten de auto's beoordelen volgens de volgende criteria:

  • Design
  • Comfort
  • Veiligheid
  • Zuinigheid
  • Weggedrag/rijeigenschappen
  • Prestaties
  • Gebruiksgemak
  • Milieuaspecten
  • Rijplezier
  • Prijs

Bijzondere aandachtspunten zijn verder technische innovatie en 'waarde voor het geld.' Hoe een jurylid deze criteria toepast en weegt mag hij zelf bepalen. Maar hij moet met zijn stemformulier wel een toelichting meesturen waarin hij uitlegt hoe hij tot zijn puntenverdeling is gekomen. Deze toelichtingen worden gepubliceerd op de website van de Car of the Year, evenals de punten die elk jurylid heeft toegekend.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Vanaf429,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Volvo EX30.

Verkoopservice 

Verkoop je auto gegarandeerd via de ANWB. Snel en zonder te onderhandelen met kopers.