Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

11 winterwandelingen in Nederland

Gezond, bijzonder en schitterend

’s Winters wandelen is niet alleen een garantie voor rode wangen en een frisse neus, maar is ook goed voor lichaam en geest. Dus hup, naar buiten. Ter inspiratie hier elf routes, verspreid over ons land.

Kale bomen, grijze lucht. Is winterwandelen daarom saai? Welnee! Onderstaande wandelingen zijn zeer divers en verspreid over stad en land, heuvels en eilanden. Het zijn routes om het hele jaar door te wandelen, maar die ’s winters extra leuk zijn; je spot veel eerder een zeehond of edelhert. Dus kleed je warm aan, neem een volle thermofles mee en ga! 

Route 1 - Hollands Duin (en zee)

4 km, Zuid-Holland, Noordwijk

In de winter misschien wel het stilste stukje van de Randstad: Hollands Duin. Oftewel de kust van Wassenaar tot Zandvoort, rijk aan bos en duin, uitgestrekte stranden en eindeloze zee. En met weergaloos uitzicht, zowel op tankers trillend aan de horizon als op een vos of ree dichterbij. Geen bloeiend hondskruid of ogentroost, maar hoor je de trillertjes van sneeuwgors en strandloper? Spot bunker en strandpaal, ruik de zilte lucht, voel de winterzon op je wangen en warm op bij Vrijstaat Nederzandt, een Gastvrij Pluspunt aan zee. 

Route 2 - Te voet naar Siberië en weer terug

15 km, Drenthe, Hoogeveen

Deze bewegwijzerde route trekt geen massa’s toeristen, hoewel er onderweg toch van alles te zien en te horen is, zoals dekzandruggen, zwerfstenen, graspiepers en de tjiftjaf. Maar toch vooral: vergezichten. Vanuit Hoogeveen – waar Vincent van Gogh in 1883 sliep voor 1 gulden per nacht – loop je via Stuifzand en Zwartschaap naar Siberië. Stuifzand, of ‘Stoefzaand’, is een gehucht dat al in de oertijd bestond. Siberië was ooit uiterst onherbergzaam gebied, vandaar de naam. Daarna wandel je via Kremboong (= Drentse Wildernis) terug naar Hoogeveen. 

Bekijk deze route

Gastvrijpunten in Hoogeveen:

Route 3 - De duinen van Zuid-Kennemerland

12 km, Noord-Holland, Santpoort-Noord

Wie onder deze tekst op ‘Bekijk de route’ klikt, komt terecht op een lofzang op het wandelen door Zuid-Kennemerland in de herfst. Volkomen terecht, maar dat neemt niet weg dat het ’s winters in de duinen ook schitterend is. Je kunt de Schotse hooglanders zien ademhalen, als een gigantische spiegel weerkaatst het Vogelmeer het zonlicht en ontelbare ijspegeltjes twinkelen er aan de duindoornstruiken. De oranje besjes aan die struiken gaan dan gisten, zodat er af en toe ook nog een dronken lijster door de lucht fladdert.

Route 4 - Naar de jachtvelden van Oranje

10 km, Noord-Brabant, Breda

Net onder Breda liet Graaf Hendrik III van Nassau aan het begin van de 16de eeuw een bos aanleggen. Hij deed dit met dennenzaad uit Duitsland en het idee dat, zodra de bomen groot genoeg zouden zijn, het bos masten voor de VOC-vloot zou kunnen leveren. Aldus geschiedde, maar daarnaast gebruikten de prinsen van Oranje het Mastbos als jachtgebied. Dit deden ze vanuit het statige Kasteel Bouvigne, waar je nu langsloopt, op weg naar het lieflijke dal van het riviertje de Mark. Waarna grand café De Kogelvanger (tip: bestel hier De Kogelvanger), het Turfven en de op 8 september 1898 geplante Wilhelmina-eik nog volgen.

Bekijk deze route

Gastvrijpunt in de buurt: Coffee Time
Versgebrouwen koffie, huisgemaakte lekkernijen, uitgebreide lunch, simpele lunch... Keus is aan jou bij Coffee Time in Ulvenhout. 

Route 5 - De stad van Neerlands hoge noorden

7 km, Groningen, Groningen

Groningen is de stad met – naast straten vol met monumenten en verrassende winkels – een uniek museum, bijzondere, historische kerktorens én, vlak bij de Martinitoren, het Forum Groningen. Het markante ‘ontdekgebouw’ geeft onder meer ruimte aan exposities, een filmhuis, een bibliotheek, een museum voor strips en games, diverse cafés en een magistraal dakterras. Kortom: winterwandelen in Groningen is een feestje.

Gastvrijpunt langs de route: Huize Maas
Al bijna 100 jaar een begrip in Groningen. Geniet van zowel de klassiekers als nieuwe gerechten.

Route 6 - Licht en donker op Ameland

12 km, Friesland, Hollum

Voor dit dozijn kilometers moet je helemaal naar de westpunt van Ameland reizen, maar dan krijg je ook wat: de fonkelende Waddenzee, stuivende duinen en het bekoorlijke Hollumerbos. Tel daarbij op een 55 meter hoge vuurtoren en een stokoud dorp en kerkhof van walvisvaarders en koopvaardijschippers. En wellicht spot je ook nog zeehondjes, spelend op de Robbenbank, tot de zon rood in de zee zakt.

Bekijk deze route

Gastvrijpunt langs de route: Rest. De Kaapse Pracht in Fletcher Resort-Hotel Amelander Kaap
Een fijne tussenstop, iets van de route af. Geniet van o.a. regionale producten van de Nederlands georiënteerde kaart.

Route 7 - Heuvel op, heuvel af op de Mookerheide

Circa 10 km, Noord-Limburg, Mook

Wandelen in Limburgs noordelijkste puntje betekent klimmen en dalen. Over grillige boomwortels, kronkelpaadjes, holle wegen én over de plek waar de twee jongere broers van Willem van Oranje met hun legers in 1574 door de Spanjaarden in de pan werden gehakt. Nu ruisen er bomen en beekjes. Af en toe duikt er een meertje op, de winter spiegelend. Op de Mookerheide en bij Zevendal breekt het landschap open. En de Kiekberg (77 m) is goed voor een vergezicht, weids en winters, over de Maasvallei en het Duitse Reichswald. Ook mooi: de dampende hooglanders, een stokoude watermolen en een nóg oudere Romeinse villa op de Sint-Jansberg.

Bekijk deze route

Route 8 - Wat klopt daar op de Heuvelrug?

13 km, Utrecht, Hollandsche Rading

Geen rondwandeling, maar een winterse tippel van station Hollandsche Rading naar het station van Soest. Tussen beide plaatsen ligt zowel naald- als loofbos, met paden omzoomd door hoge eiken en beuken. In het dorpje Lage Vuursche, waar prinses Beatrix woont op Kasteel Drakensteyn, is in elk restaurant wel een pannenkoek te scoren waarmee je weer een eind vooruit kunt. Wie ’s morgens vroeg op pad gaat, heeft alle kans om een ree te zien, een vossendrol te ruiken of een specht te horen roffelen. Vlak voor Soest duikt dan het toetje op: de Lange Duinen, gemaakt van levend stuifzand.

Bekijk deze route

Gastvrijpunten in de buurt van de route:

Route 9 - Tussen de coulissen van Westerwolde

11 km, Groningen, Sellingen (en Bourtange)

De kans dat je ‘s winters struinend in het coulisselandschap rond Sellingen veel collega-wandelaars tegen het lijf loopt, is klein. Fijnproevers zijn het, die hier dan zien hoe de zon de plukjes bos en de houtwallen wakker streelt. En hoe het riet dan geeloranje kleurt. Ze genieten van de vergezichten over gras en water. En van de schutsluizen, de vlonderpaden, een kerkje uit de 14de eeuw en een vlucht ganzen, gakkend in de lucht.

Tip: bezoek ook, 10 kilometer verderop, het verstilde vestingdorp Bourtange en omgeving met deze wandelroute. 

Bekijk deze route

Route 10 - De Loetbosroute

10 km, Nederland, Zuid-Holland, Ouderkerk a/d IJssel

In het Groene Hart, weids en open, zijn bossen zeldzaam, maar dit is niet altijd zo geweest. Zo bestond een gebied als de Krimpenerwaard in de vroege middeleeuwen volledig uit veenmoeras én drassig broekbos. Onland, dat kolonisten omstreeks het jaar 1000 in cultuur brachten. Langzaam maar zeker verdwenen moeras en bos met behulp van windmolens en stoomgemalen. Maar nu, duizend jaar later, keren er weer plukjes en stukjes bos en moeras terug, zoals het Loetbos. Goed voor tien eeuwen geschiedenis. Met kramsvogel en goudvink, zoekend naar knalrode besjes.

Bekijk deze route

Route 11 - Uitwaaien op Walcheren

10 km, Zeeland, Ritthem

Ook deze route is beschreven als een wandeling voor een herfstdag. Maar wandelen in het natuurreservaat Rammekenshoek is minstens zo mooi in de winter, wanneer de kans op het spotten van een bruinvis het grootst is. Lopend over de dijk, met de havens van Vlissingen helder aan de horizon. Over de breed fonkelende Westerschelde varen kolossale schepen voorbij, op weg naar Antwerpen of Shanghai. Ook kom je langs een fort en door een dorp, allebei eeuwenoud. Samengevat: 10 afwisselende kilometers, vlak bij Vlissingen.

Bekijk deze route

Dit vind je misschien ook interessant:

Ga goed voorbereid op weg

Plan je route met de routeplanner 

Plan alvast je route, bekijk de verkeersinformatie en of er wegwerkzaamheden zijn. De routeplanner toont ook waar je goedkoop kunt tanken of laden.

Besteappv/h jaar
Alles voor onderweg in 1 app 

Download gratis de ANWB Onderweg app om te zien waar je goedkoop kunt tanken of laden op je route. De app toont ook verkeersinformatie.

Bespaar op parkeren 

Bespaar op parkeren (in Nederland) door je aan te melden voor ANWB Parkeren. Parkeer eenvoudig en goedkoop met de Onderweg app op je mobiel.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.