Naar artikel

Fiets gestolen uit de schuur

Ben je hiervoor verzekerd?

In Nederland is de fiets een populair vervoersmiddel, er is geen ander land waar zoveel wordt gefietst als hier. Helaas is de tweewieler ook erg in trek bij dieven. Om de kans op diefstal te verkleinen zetten we onze fiets veilig en droog in de schuur of garage. Maar wat als je fiets uit de schuur gestolen wordt, kun je hiervoor terecht bij je verzekering?

Fiets gestolen uit schuur, berging of garage

Als je fiets wordt gestolen, is het belangrijk dat je als eerste aangifte doet bij de politie. Hierna meld je de diefstal bij je verzekeraar. Voor een gestolen fiets die in een afgesloten ruimte stond kun je zowel terecht bij je fietsverzekering als de meeste inboedelverzekeringen. Of de diefstal gedekt is hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Wanneer is mijn fiets verzekerd onder de fietsverzekering?

Stond je fiets veilig op slot in de schuur en is deze gestolen? Dan kun je de diefstal claimen op je fietsverzekering. Om aan te tonen dat je fiets op slot stond, moet je bij de ANWB Fietsverzekering een foto van 2 originele fietssleutels opsturen. Bij een andere verzekeraar gelden misschien andere eisen. Zo kan het zijn dat je de aankoopnota en een afschrift van de aangifte bij de politie moet laten zien.

Pak de polisvoorwaarden van je fietsverzekering erbij om te kijken wat je precies moet doen als je fiets gestolen is. Ook staat hier beschreven welke documenten je moet opsturen en hoeveel je vergoed krijgt. Als je fiets niet op slot stond, kun je proberen de schade vergoed te krijgen via je inboedelverzekeraar.

Wanneer is mijn fiets verzekerd onder de inboedelverzekering?

Bij diefstal van je fiets uit je woning, schuur of garage kun je terecht bij je inboedelverzekering. De meeste verzekeraars stellen hierbij als voorwaarde dat de ruimte goed op slot zat. Er moeten dus duidelijk braaksporen aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld schade aan de deur of het raam. Als de ruimte niet op slot zat, wordt er geen vergoeding uitgekeerd.

Bij sommige verzekeraars krijg je alleen een vergoeding als je fiets zelf ook op slot stond. Check de polisvoorwaarden om te zien welke regels jouw verzekeraar hanteert.

Fiets- of inboedelverzekering?

Heb je zowel een fietsverzekering als inboedelverzekering? Officieel moet je dan eerst te rade gaan bij je fietsverzekering. Maar in de praktijk maak het niet zoveel uit bij welke verzekering je de diefstal meldt. Vaak is het wel verstandiger om de diefstal te claimen op je fietsverzekering. Met de ANWB Fietsverzekering krijg je bij diefstal de eerste 5 jaar de nieuwwaarde van je fiets terug. Dit is een hogere vergoeding dan de uitkering die je krijgt via je inboedelverzekering.

Fiets gestolen uit de tuin

Als je fiets uit de tuin of van de oprit wordt gestolen ben je hiervoor alleen verzekerd via je fietsverzekering. Dit valt niet onder de dekking van je inboedelverzekering.

Fiets gestolen uit gemeenschappelijke ruimte

Als je in een flat of appartement woont, staat je fiets over het algemeen in een gezamenlijke berging. In het geval van diefstal is je fiets bij de meeste inboedelverzekeraars gedekt als er duidelijk braakschade is aan de berging waar je fiets stond. Dit geldt ook voor diefstal van je fiets uit een aparte kelder- of garagebox. Je kunt voor het claimen van fietsdiefstal uit een gemeenschappelijke ruimte ook bij je fietsverzekering terecht. Je fiets moet dan wel op slot hebben gestaan.

Tip: Of je fiets nu in de achtertuin staat of in de schuur, zorg ervoor dat je je fiets altijd op slot zet. 

Staat er een ongebruikte fiets in jouw schuur?

Kinderen gun je graag een eigen fiets. Heb jij een fiets over? Doneer jouw fiets via ANWB Kinderfietsenplan.