Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fiets gestolen uit de schuur

Ben je hiervoor verzekerd?

Wat als je fiets wordt gestolen uit de schuur, berging of garage? Doe als eerste aangifte bij de politie en meld daarna de diefstal bij je verzekeraar. Als je gestolen fiets in een afgesloten ruimte stond, kun je zowel terecht bij je fietsverzekering als de meeste inboedelverzekeringen. Of de diefstal gedekt is hangt af van je persoonlijke situatie. Lees meer en ontdek of je schade wordt vergoed.

Dekt mijn fietsverzekering diefstal uit de schuur?

Stond je fiets veilig op slot in de schuur en is deze gestolen? Dan kun je de diefstal claimen op je fietsverzekering. Om aan te tonen dat je fiets op slot stond, moet je bij de ANWB Fietsverzekering een foto van 2 originele fietssleutels opsturen. Bij een andere verzekeraar gelden misschien andere eisen. Zo kan het zijn dat je de aankoopnota en een afschrift van de aangifte bij de politie moet laten zien.

Pak de polisvoorwaarden van je fietsverzekering erbij om te kijken wat je precies moet doen als je fiets gestolen is. Ook staat hier beschreven welke documenten je moet opsturen en hoeveel je vergoed krijgt. Als je fiets niet op slot stond, kun je proberen de schade vergoed te krijgen via je inboedelverzekeraar.

Is mijn fiets in de schuur verzekerd onder mijn inboedelverzekering?

Bij diefstal van je fiets uit je woning, schuur of garage kun je ook terecht bij je inboedelverzekering. De meeste verzekeraars stellen hierbij als voorwaarde dat de ruimte goed op slot zat. Er moeten dus duidelijke braaksporen aanwezig zijn, zoals schade aan de deur of het raam. Als de ruimte niet op slot zat, krijg je geen vergoeding.

Bij sommige verzekeraars krijg je alleen een vergoeding als je fiets zelf ook op slot stond. Controleer de polisvoorwaarden om te zien welke regels jouw verzekeraar hanteert.

Ik heb een fiets- én een inboedelverzekering. Wat nu?

Heb je zowel een fietsverzekering als inboedelverzekering? Dan moet je officieel in eerste instantie navraag doen bij de verzekering waar je fiets verzekerd is. In de praktijk maak het niet zoveel uit bij welke verzekering je de diefstal meldt. Vaak is het wel verstandiger om de diefstal te claimen op je fietsverzekering. De uitkering kan daar namelijk groter zijn dan die van je inboedelverzekering.

Fiets gestolen uit de tuin

Als je fiets uit de tuin of van de oprit wordt gestolen ben je hiervoor alleen verzekerd via je fietsverzekering. Dit valt niet onder de dekking van je inboedelverzekering.

Fiets gestolen uit gemeenschappelijke ruimte

Als je in een flat of appartement woont, staat je fiets over het algemeen in een gezamenlijke berging. In het geval van diefstal is je fiets bij de meeste inboedelverzekeraars gedekt als er duidelijk braakschade is aan de berging waar je fiets stond. Dit geldt ook voor diefstal van je fiets uit een aparte kelder- of garagebox. Je kunt voor het claimen van fietsdiefstal uit een gemeenschappelijke ruimte ook bij je fietsverzekering terecht. Het is wel vereist dat je fiets op slot stond.

Hoe kun je het beste je fiets op slot zetten?

Om te voldoen aan de voorwaarden van je ANWB Fietsverzekering heb je een ART goedgekeurd slot nodig met minimaal 2 sterren. Voor e-bikes geldt een tweede slotverplichting. Ook dit slot moet ART goedgekeurd zijn en minimaal 2 sterren hebben. Alleen dan heb je recht op uitkering na diefstal van jouw fiets.
Let op! Een insteekketting geldt niet als tweede slot. De tweede-slotverplichting geldt niet voor e-bikes die vezekerd zijn voor 1 maart 2024.

ANWB Kinderfietsenplan

Staat er nog een ongebruikte fiets in jouw schuur? Veel kinderen in Nederland kunnen heel goed een fiets gebruiken. Bijvoorbeeld om mee naar school te fietsen. Je kan jouw ongebruikte fiets doneren via ANWB Kinderfietsenplan. Zo vergroot je de wereld van een kind.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.