Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsendrager op de auto, is je fiets verzekerd?

Of de schade vergoed wordt hangt af van de situatie en je verzekering

Nederland is een echt fietsland. Zodra de eerste zonnestralen te zien zijn trekken we er weer massaal op uit met onze fiets. En dat doen we niet alleen vanuit huis, maar ook vanaf andere leuke plekken. Een erg handige manier om de fiets mee te nemen op vakantie of tijdens een dagje uit is een fietsendrager. Maar zijn je fietsen eigenlijk verzekerd achterop de auto? En hoe zit het als je fietsendrager gestolen wordt?

Is mijn fiets achterop de auto verzekerd?

Een fiets achterop de auto meenemen valt niet onder de dekking van je autoverzekering. Als je je fiets wil verzekeren, kun je hiervoor het beste een fietsverzekering afsluiten. Je weet dan zeker dat je fiets goed verzekerd is, ook achterop de auto.

En hoe zit het dan met de fietsendrager? De fietsendrager wordt gezien als accessoire van de auto en valt daarmee meestal onder de dekking van je autoverzekering. Bij sommige verzekeraars is je fietsendrager alleen meeverzekerd als je een speciale accessoiredekking afsluit.

Schade aan fiets op fietsendrager, wordt dit vergoed?

Of de schade aan je fiets wordt vergoed, hangt af van wie de schade heeft veroorzaakt. Als iemand anders tegen jouw auto aanrijdt en daarbij jouw fiets beschadigt, dan is hij aansprakelijk voor de kosten en zal zijn verzekeraar de schade aan jouw fiets vergoeden.

Is de schade jouw eigen schuld, doordat je bijvoorbeeld een lantaarnpaal of muurtje hebt geraakt? Dit valt niet onder de dekking van je autoverzekering, zelfs niet met een allrisk verzekering. Alleen met een fietsverzekering ben je verzekerd voor schade aan je fiets die je zelf heb veroorzaakt.

Schade aan fietsendrager

Is er iemand tegen je auto aangereden en heb je nu schade aan de fietsendrager? Je kunt de ander dan aansprakelijk stellen voor de kosten. Zijn verzekeraar zal vervolgens de kosten vergoeden.

Schade die je zelf hebt veroorzaakt wordt niet altijd vergoed. Autoverzekeraars mogen namelijk zelf bepalen of zij hiervoor een vergoeding uitkeren. Sommige maatschappijen vergoeden schade aan je fietsendrager alleen als je een aparte accessoiredekking hebt afgesloten. Bij de ANWB Autoverzekering wordt de schade tot €2500,- vergoed als je auto beperkt of volledig casco (allrisk) verzekerd is.

Fiets gestolen van fietsendrager

Een gestolen fiets valt niet onder de dekking van je autoverzekering. Je kunt wel terugvallen op de fietsverzekering die jij voor je fiets hebt afgesloten.

Fietsendrager gestolen van de auto

Een fietsendrager kost al snel meer dan € 250,- euro. Zonde dus als hij gestolen wordt. In het geval van diefstal kun je meestal terecht bij je autoverzekeraar. Of de diefstal verzekerd is, hangt af van de dekking van je autoverzekering. Alleen met een beperkt casco of volledig casco dekking kom je in aanmerking voor een vergoeding.

Bij sommige maatschappijen valt de fietsendrager niet onder je verzekering, maar moet je hiervoor een speciale accessoiredekking heben. Controleer de polisvoorwaarden van jouw fietsverzekering om te zien of jouw fietsendrager meeverzekerd is. Bij de ANWB Autoverzekering zijn accessoires standaard verzekerend tot € 2.500,- euro. Maar voorkomen blijft natuurlijk beter dan genezen. Haal daarom de fietsendrager van de geparkeerde auto af en leg deze in de kofferbak.

Fiets mee op vakantie (naar het buitenland)

Als je jouw fiets meeneemt op vakantie, dan kun je ervoor kiezen een reisverzekering af te sluiten. Je fiets valt dan onder de bagagedekking van je reisverzekering. Let wel goed op de vergoeding. Vaak wordt er maar tot een bepaald bedrag vergoed. Ook heb je te maken met een eigen risico, waardoor je alsnog een deel zelf zult moeten betalen.

Voor dure (elektrische) fietsen is het verstandiger om een fietsverzekering af te sluiten. Je fiets is dan zowel in Nederland als in het buitenland goed verzekerd. Ook kun je de verzekering uitbreiden met bijvoorbeeld pechhulp of dekking bij schade.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.