Wat is een beacon?

Veilig Rijden Autoverzekering

Bij de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering meten de app en beacon je rijgedrag. Wat is een beacon en wat doet dit apparaatje precies?  

Binnen enkele werkdagen na ingangsdatum van je verzekering ontvang je van ons de beacon. Een beacon is een klein, bluetooth apparaatje dat draadloos kan communiceren met je smartphone. Je hoeft niet te betalen voor de beacon, deze krijg je van ons in bruikleen. Alleen smartphones met apps die ingesteld zijn om het signaal te vinden herkennen het apparaatje. De beacon stuurt een signaal, ‘ik ben hier’, en dit wordt opgevangen door de app. 

Wat doet de beacon precies?

Bij de Veilig Rijden Autoverzekering wordt jouw rijscore bepaald met behulp van de app en de beacon. De beacon ligt in je auto en zendt een bluetooth-signaal uit. Zodra je in de auto stapt, maakt de beacon automatisch verbinding met de Veilig Rijden app. Zo weten wij dat je in je auto zit en dat de app de rit moet meten. De app verzamelt data tijdens je rit en op deze manier wordt je rijgedrag inzichtelijk.

De beacon zendt geen andere signalen uit, zoals bijvoorbeeld GPS. Dit doet de app zelf via de smartphone. Via de sensoren in je telefoon legt de app de GPS en G-krachten tijdens je rit vast. Dit is nodig om jouw rijstijl goed te kunnen meten. De app verstuurt vervolgens deze data, zodat een rijscore tot stand kan komen. Er worden niet meer data opgeslagen dan wat jij ziet in de app: rijscore, feedbackberichten, heatmap, polis, e-mailadres etc. De data die worden verkregen zijn jouw eigendom. Wij gebruiken de data alleen om jouw rijstijl inzichtelijk te maken.

Beacon instellen

Zodra je de beacon binnen hebt, activeer je deze in de Veilig Rijden app. Je hebt hiervoor het nummer nodig dat op de beacon staat.

 1. Leg de beacon naast je telefoon
 2. Zet bluetooth aan en laat deze altijd aan staan
 3. Open de ANWB Veilig Rijden app en log in
 4. Ga neer ‘Info & Help’ rechtsonder in het scherm
 5. Onder informatie klik je op ‘Beacon’
 6. Tik op ‘nieuwe beacon registreren’
 7. Koppel de beacon
 8. Als de beacon goed verbonden is, zie je een groen icoontje als je in de auto zit.
 9. Leg de beacon in het dashboardkastje van je auto.

Let op: sommige telefoons kunnen niet meer dan acht apparaten opslaan.

Wist je dat het icoontje in de app niet altijd groen blijft. Dit betekent niet dat de verbinding is verbroken. De beacon zoekt af en toe contact met de app om te controleren of alles goed werkt en is dan (even) groen.

Je rijgedrag wordt vanaf nu gemeten en je ritten geregistreerd. Via de app ontvang je elke 10 dagen of nadat je 65 kilometer hebt gereden in Nederland feedback op jouw rijstijl en tips om je rijscore te verbeteren.

Lukt het je niet de beacon te activeren? Mail dan naar verzekeringen@anwb.nl. Natuurlijk kun je ons ook bellen op 088 269 22 22. Heb je de beacon niet ontvangen of ben je hem kwijt? Via dit formulier kun je gratis een nieuwe aanvragen.

Heb je een andere vraag? Bekijk de veelgestelde vragen of het antwoord op jouw vraag hier misschien tussen staat. Staat het antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen beacon

Een beacon is een klein apparaat dat een bluetooth-signaal uitzendt naar apparaten in de omgeving. De beacon verzendt een signaal dat een smartphone met bluetooth herkent zodra deze in de buurt is. Alleen apps die ingesteld zijn om het signaal te vinden herkennen de beacon. Een beacon gebruikt weinig stroom en heeft hierdoor een lange levensduur. Lees hier meer over de beacon.

De beacon is verbonden met de ANWB Veilig Rijden app. Zo weten wij dat je in je auto zit en dat de app de rit moet opnemen. Je hoeft de app daarom niet elke keer op te starten als je gaat rijden. De beacon zendt geen andere signalen uit zoals GPS. Dat doet de ANWB Veilig Rijden app via de smartphone.

De beacon plaats je in het dashboardkastje van je auto.

Is je beacon geregistreerd? Dan kun je via de ANWB Veilig Rijden app zien of deze werkt. Ga in de app naar ‘Beacon registratie’. Het beacon-logo kleurt groen naarmate je met jouw smartphone dichterbij de beacon komt.

Wist je dat het icoontje in de app niet altijd groen blijft. Dit betekent niet dat de verbinding is verbroken. De beacon zoekt af en toe contact met de app om te controleren of alles goed werkt en is dan (even) groen.

Binnen 5 dagen na het afsluiten van de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering ontvang je de beacon. Niets ontvangen? Via dit formulier kun je een nieuwe beacon bij ons aanvragen. We sturen zo snel mogelijk per post de nieuwe beacon naar je toe. In de Veilig Rijden App kun je daarna de beacon activeren door het nummer van de beacon in te voeren. De beacon leg je in het dashboardkastje van je auto.

Je kunt kosteloos gebruikmaken van de beacon als je de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering afsluit. Als de verzekering wordt beëindigd, hoef je de beacon niet terug te sturen.

Via dit formulier kun je een nieuwe beacon bij ons aanvragen. We sturen zo snel mogelijk per post de nieuwe beacon naar je toe. In de Veilig Rijden App kun je de nieuwe beacon activeren door het nummer van de beacon in te voeren. De beacon leg je in het dashboardkastje van je auto.

Controleer of dit aan je beacon ligt. Dit doe je als volgt: 

 1. Zorg dat je bluetooth aan staat en je in de buurt van je beacon bent
 2. Ga naar de ANWB Veilig Rijden app en open “Info en Help”
 3. Ga naar “Beacon”
 4. Controleer of er een beacon is geregistreerd en of het nummer van jouw beacon hetzelfde is als het nummer dat in de app staat.

Heb je de juiste beacon geregistreerd maar blijft het beacon-logo rood, terwijl je wel in de buurt bent? Probeer dan de beacon opnieuw te registreren. Lukt dit niet, dan is de batterij van de beacon misschien leeg. Neem telefonisch contact met ons op om een nieuwe beacon aan te vragen via 088 - 299 3000.

Alle veelgestelde vragen