Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijscore en feedback

ANWB Veilig Rijden Autoverzekering

Met de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering wordt je rijgedrag bijgehouden. Wij gaan ervan uit dat jij een veilige rijder bent. Daarom ontvang je met deze verzekering 10% veilige rijderskorting. En kun je elk kwartaal tot 30% korting krijgen door veilig te rijden. Met de veilig rijden app houden we bij hoe veilig je rijdt en zie je hoeveel korting je op jouw premie ontvangt. Lees meer over het opbouwen van jouw rijscore en de feedback die je ontvangt.

Snel naar

RijscoreFeedback | Veelgestelde vragenContact & Service

Rijscore

Bij het afsluiten van de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering download je de veilig rijden app en ontvang je van ons een beacon (of dongel). Hiermee houden we bij hoe veilig je rijdt. Jouw rijscore is gebaseerd op vijf onderdelen: 

 1. snelheid; 
 2. remmen; 
 3. optrekken;
 4. het nemen van bochten; 
 5. smartphonegebruik (op dit onderdeel ontvang je met de beacon feedback maar dit wordt niet meegenomen in jouw rijscore).

Hoe berekenen wij jouw rijscore? 

Elk kwartaal berekenen wij jouw rijscore op een schaal van 1 tot 100 punten. Wij kijken naar trends in jouw rijstijl en geven aan op welke onderdelen je goed scoort of welke je kunt verbeteren. Hoe veiliger je rijdt, hoe hoger de korting. 
Om jouw rijscore te berekenen, moet je minimaal twee keer een feedbackbericht ontvangen. Dit betekent dat er minimaal twee keer 65 kilometer per kwartaal in Nederland gereden en geregistreerd moet zijn.

Berekening van het kortingspercentage

Heb je na een kwartaal een score van 50 punten of minder behaald? Of verzamel je via de beacon (of dongel) niet voldoende data over jouw rijgedrag? Dan kunnen wij niet zien of jij veilig rijdt. De 10% veilige rijderskorting betaal je dan aan ons terug. Heb je een rijscore tussen de 50 en 80 punten? Dan ontvang je tussen de 10% en 20% veilige rijderskorting. Bij een rijscore tussen de 80 en 100 punten ontvang je een veilige rijderskorting tussen de 20% en 30%.

Welk onderdeel weegt zwaarder in mijn rijscore?

Het algoritme dat jouw rijscore berekent, weegt sommige gegevens zwaarder dan andere. Eén keer te hard remmen is niet direct van grote invloed op jouw rijscore. Het algoritme kijkt naar je gemiddelde over drie maanden. Incidenten die bijvoorbeeld door jouw autogarage zijn gereden, tellen niet mee voor jouw rijscore. Kun je jouw garagebezoek aantonen? Dan verwijderen wij dit incident.


Feedback

Met de app in combinatie met de beacon (of dongel) ontvang je feedback in de veilig rijden app op bovenstaande vijf onderdelen. Je krijgt van ons je eerste feedback na 10 dagen als er minimaal 65 kilometer is gereden. Alleen gereden kilometers in Nederland worden geregistreerd.

Ontvang je geen feedback? 

Ontvangen wij geen ritten of rij je minder dan twee keer 65 kilometer per kwartaal in Nederland? Dan kunnen wij jouw rijscore niet berekenen. Je krijgt dan geen extra veilige rijderskorting. Ook vervalt de 10% veilige rijderskorting als je offline bent. Controleer wat jij kunt doen als je offline bent.

Je feedback wordt aangegeven in een kleur van groen tot en met zwart. 

KleurGevolg
GroenGoed. Jouw rijgedrag is uitstekend!
LichtgroenVoldoende. Je rijgedrag is over het algemeen goed, maar er is ruimte voor verbetering. 
GeelVerbetering nodig. Pas je rijgedrag aan om veiliger te rijden. 
OranjeJe huidige rijstijl is onveilig. Pas je rijgedrag aan. 
Rood

Gevaarlijk. Wij adviseren dringend om jouw rijstijl aan te passen. Je brengt jezelf en andere weggebruikers in gevaar. 

Let op! Ontvang je zes keer een rood bericht op het onderdeel snelheid in één verzekeringsjaar? Dan ontvang je een zwart bericht.  

 • Je rijscore wordt op 0 gezet.  
 • Je raakt de 10% veilige rijderskorting kwijt. 
 • Je ontvangt een e-mail met informatie over de gevolgen. 
Zwart

Zeer gevaarlijk. Jouw rijgedrag is gevaarlijk. 

 • Je rijscore wordt op 0 gezet. 
 • Je ontvangt een zwart bericht. 
 • Je raakt de 10% veilige rijderskorting kwijt. 
 • Je ontvangt een e-mail met informatie over de gevolgen. 

Let op! Je ontvangt een zwart bericht als je meer dan 40 kilometer op het onderdeel snelheid te hard hebt gereden of als je zes keer een rood bericht op het onderdeel snelheid hebt ontvangen. Ontvang je twee keer een zwart bericht in één verzekeringsjaar? Wij nemen dan contact met je op. Wij kunnen dan jouw ANWB Veilig Rijden Autoverzekering beëindigen.

 

Veelgestelde vragen

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.