Rijscore en feedback

ANWB Veilig Rijden Autoverzekering

Bij de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering kun je met een goede rijstijl korting verdienen op je premie. Lees meer over het opbouwen van je rijscore en de feedback die je ontvangt.

Aan de hand van jouw rijstijl bepalen wij je rijscore en de daarbij behorende korting. De app verzamelt data tijdens al jouw ritten en houdt je rijstijl bij op basis van vijf onderdelen:

 • Snelheid
 • Remmen
 • Optrekken
 • Het nemen van bochten
 • Smartphonegebruik

Je behaalt een hoge rijscore als je op deze onderdelen positief scoort. Smartphonegebruik wordt momenteel niet meegerekend in je uiteindelijke score/korting, maar we vinden het wel belangrijk om je hiervan bewust te maken. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je je aan de verkeersregels houdt, goed vooruitkijkt in het verkeer en je eigen rijstijl daarop aanpast. Bekijk ook onze tips hierover. Om je inzicht te geven in jouw rijstijl geven wij je iedere 10 dagen feedback of wanneer je meer dan 65 kilometer hebt gereden in Nederland.

Score van 0 tot 100

Standaard start je ieder kwartaal met 10% korting op je premie. Wij gaan er namelijk vanuit dat je veilig rijdt. De veilige rijderskorting kan per kwartaal oplopen tot 30%. Dit is afhankelijk van jouw rijstijl en de uiteindelijke rijscore. Wij geven je een rijscore tussen de 0 en 100. De meest veilige rijstijl leidt tot een score van 100.

Na afloop van ieder kwartaal berekenen wij de eindscore en betalen wij de extra korting uit. De veilige rijderskorting krijg je alleen bij een goede rijscore. Bij een te lage rijscore ontvang je dan ook geen veilige rijderskorting en betaal je de standaard 10% korting aan ons terug. Je betaalt dan de premie die je ook voor onze reguliere autoverzekering zou betalen.

Wanneer je een keer een fout maakt, dan is dit niet direct van grote invloed op jouw kwartaalscore. Wij kijken naar de gemiddelde rijscore over drie maanden. Incidenten die door jouw garage zijn gereden, tellen niet mee voor jouw rijscore. Als je het garagebezoek kunt aantonen, dan verwijderen wij deze incidenten.

Feedback op een veilige rijstijl (groen)

Als je feedback ontvangt met een groene kleur dan betekent dit dat je goed en veilig rijdt. Een groene score levert een veilige rijderskorting van tussen de 20% en 30% op.

Feedback op een rijstijl die verbetering nodig heeft (geel)

Als je feedback ontvangt met de kleur geel, dan heb je een rijscore tussen de 50 en 80 behaald. Dit betekent dat je op zich veilig rijdt, maar dat er op bepaalde onderdelen nog verbetering kan plaatsvinden. Een gele score staat voor een veilige rijderskorting tussen de 10% en 20%.

Feedback op een gevaarlijke tot zeer gevaarlijke rijstijl (rood en zwart)

Als de rijscore en feedback aangeven dat je een gevaarlijke tot zeer gevaarlijke rijstijl laat zien, moet je je zorgen gaan maken. Je kunt een gevaar zijn voor jezelf, maar ook voor medeweggebruikers. Omdat de ANWB wil bijdragen aan de verkeersveiligheid in Nederland, hebben we voor hiervoor duidelijke regels opgesteld.

Drie keer feedback over een gevaarlijke rijstijl (rood)

Als je in een kwartaal drie feedback berichten ontvangt over een gevaarlijke rijstijl op hetzelfde onderdeel, brengen we 30 punten in mindering op je rijscore. Hierdoor daalt je korting. Het volgende kwartaal begin je opnieuw en start je gewoon weer met de 10% veilige rijderskorting.

Zes keer feedback over een gevaarlijke rijstijl (rood)

Als je binnen een jaar zes keer feedback ontvangt over een gevaarlijke rijstijl die betrekking heeft op jouw tot snelheid gelden de volgende regels:

 • Rijscore wordt op 0 gezet.
 • De 10% veilige rijderskorting raak je kwijt.
 • Wij nemen contact met je op en geven je 30 dagen de tijd om jouw rijstijl te verbeteren.
 • Lukt het niet om jouw rijstijl binnen die 30 dagen te verbeteren dan beëindigen wij de verzekering binnen 14 dagen.

Feedback over een zeer gevaarlijke rijstijl (zwart & meer dan 40 km/u te hard gereden)

Als je feedback over een zeer gevaarlijke rijstijl ontvangt, omdat je meer dan 40 km/u te hard hebt gereden, gelden de volgende regels:

 • Rijscore wordt op 0 gezet.
 • De 10% veilige rijderskorting raak je kwijt.
 • Wij nemen contact met je op en geven je 30 dagen de tijd om jouw rijstijl te verbeteren.
 • Lukt het niet om jouw rijstijl binnen die 30 dagen te verbeteren dan beëindigen wij de verzekering binnen 14 dagen.

Feedback over een zeer gevaarlijke rijstijl (zwart & meer dan 50 km/u te hard gereden)

Als je feedback over een zeer gevaarlijke rijstijl ontvangt, omdat je meer dan 50 km/u te hard hebt gereden, gelden de volgende regels:

 • Rijscore wordt op 0 gezet.
 • De 10% veilige rijderskorting raak je kwijt.
 • Wij nemen wij contact met je op om mede te delen dat wij jouw verzekering binnen 14 dagen gaan beëindigen. 

Wanneer ben ik een veilige rijder?

Ben jij een veilige rijder? Wij willen jou met deze Veilig Rijden Autoverzekering stimuleren om nog veiliger te gaan rijden. Zo dragen we samen bij aan veiliger verkeer in Nederland. Door veilig te rijden, behaal jij een goede rijscore en dat levert jou een mooie korting op jouw premie op. Als jij op alle onderdelen een groene score hebt, kun je zeggen dat jij een veilige rijder bent. 

Beoordeling op deze onderdelen loont

In Engeland biedt verzekeraar Ingenie al een aantal jaar een soort Veilig Rijden Autoverzekering aan. Uit de cijfers die Ingenie naar buiten heeft gebracht, blijkt dat de beoordeling op de vier onderdelen: snelheid, remmen, optrekken en het nemen van bochten zorgt voor een grotere verkeersveiligheid. Een aantal opvallende cijfers hierbij zijn:

 • Bestuurders die een of twee keer per maand feedback bekijken, verminderen hun kans op een ongeval met 22%.
 • Bestuurders die zich twee tot vijf keer per maand bezighouden met de feedback, hebben 42% minder kans op een ongeval dan bestuurders die hun feedback totaal niet bekijken.
 • Bestuurders met hoge rijscores hebben meer dan drie keer minder kans om een ongeluk te krijgen dan bestuurders met lage scores.
 • 90% van de bestuurders verbetert zijn rijstijl na feedback op persoonlijk niveau.