Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tips voor een veilige rijstijl

5 algemene tips om veiliger auto te rijden

Veilig rijden betekent niet dat je langzaam moet rijden. Integendeel, langzamer rijden dan het overige verkeer kan juist gevaarlijk zijn. Wat is veilig rijden dan wel? We hebben 5 tips voor je op een rij gezet.

1. Om veilig te rijden hoef je niet langzaam te rijden

Pas je snelheid aan op je medeweggebruikers. Zolang je je aan de maximum aangegeven snelheid houdt en let op de snelheid van het andere verkeer, ben je op de veilige weg. Het is wel verstandig iets langzamer te gaan rijden als je een onveilige situatie verwacht, bijvoorbeeld als de school net uit is bij een oversteekplaats. Lees meer over snelheid.

2. Anticipeer op onveilige situaties

Anticiperen op onveilige situaties is een belangrijke vaardigheid voor een veilige rijstijl. Het is daarom goed je altijd bewust te zijn van potentieel gevaar en een plan te hebben voor ‘wat als’. Voorkom altijd dat je plotseling hard moet remmen. Lees meer over veilig remmen.

3. Blijf ook op die bekende weg geconcentreerd

Het is verleidelijk: op de automatische piloot rijden omdat je een weg al honderd keer hebt gereden. Het gevaar schuilt hem in het bekende: ook op voor jou bekende plekken en wegen is concentratie op de weg van groot belang. Die ene bocht kan bij flinke regen ineens glad zijn waardoor je iets langzamer moet rijden dan je gewend bent. Lees meer over het nemen van bochten.

4. Wees zelfverzekerd in het verkeer

In het verkeer neem je steeds allerlei beslissingen. Het is de kunst om niet te gaan twijfelen. Door bijvoorbeeld rustig op te trekken bij het stoplicht creëer je overzicht voor jezelf en kun je beter reageren op handelingen van medeweggebruikers. Laat je vooral niet aan het twijfelen brengen door medeweggebruikers die aan het bumperkleven zijn of een wedstrijdje 'wie het snelst weg is als het licht op groen springt' willen doen. Dat negeren is zelfverzekerd én veilig rijden. Maar ook: laat eens iemand voor gaan en claxonneer niet gelijk als je een medeweggebruiker op een foutje betrapt.

5. Herken onveilige afleiding tijdens het rijden

Alles wat niet met autorijden te maken heeft, is eigenlijk een afleiding. Autorijden is pure concentratie. Zelfs het switchen van radiostation of een slokje koffie is afleiding. Voorkom voor vertrek daarom mogelijke afleiding: stel je navigatie van tevoren in en stop je telefoon weg. Dat voorkomt de verleiding om toch snel een appje te sturen. Lees meer over je smartphone en afleiding in de auto.

Nog veiliger rijden?

Wist je dat je met de ANWB Veilig Rijden Autoverzekering inzicht kunt krijgen in jouw rijstijl? Via de app houd je jouw rijscore bij en krijg je tips om nog veiliger te rijden. En met een hoge rijscore verdien je tot wel 30% korting op jouw premie. Zo zorgen we samen voor veilig verkeer.

Ook interessant

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.