Naar artikel

Inzittendenverzekering

Een must voor jezelf en je passagiers

Zaterdagochtend. Enthousiast springen je kinderen en hun vriendjes in je auto: vandaag breng jij ze naar het voetbal. Maar door het kabaal op de achterbank let je even niet op en knal je op je voorligger. De kinderen zijn ongedeerd, maar de schade aan de auto’s is aanzienlijk. Bovendien voel je een felle pijn in je nek. Gelukkig ben je goed verzekerd. Toch?

Het is een scenario waarvan je hoopt dat het nooit gebeurt. Vanwege je uitgebreide autoverzekering en WA-verzekering is het financiële leed wél te overzien. Althans, dat denk je. Volgens Ria Mol, verzekeringsexpert van de ANWB, is dit een veelvoorkomend misverstand. ‘Zelfs de meest uitgebreide autoverzekering vergoedt aan jou als bestuurder geen letselschade of schade aan persoonlijke eigendommen als jijzelf een aanrijding veroorzaakt. Inzittenden kunnen wel schade verhalen via de WA-dekking, maar de bestuurder is dus niet verzekerd. Want je kunt jezelf niet aansprakelijk stellen.’ Hierdoor ben je misschien niet zo goed verzekerd als gedacht. 

Nut en noodzaak Inzittendenverzekering

Zelfs als je de meest uitgebreide dekking kiest voor jouw autoverzekering, is het dus zinvol een aanvullende Inzittendenverzekering af te sluiten. Alleen met een Inzittendenverzekering ben je als bestuurder zelf ook verzekerd als er door jouw eigen schuld een ongeluk gebeurt. Het is dus bovenal een must voor jezelf. De Inzittendenverzekering geldt bovendien voor alle personen die in jouw auto zitten, zoals je kinderen en hun vriendjes. Bij de ANWB geldt deze dekking zelfs als jij of jouw inwonende gezinsleden in een andere auto zitten.

Verschil tussen een schade- en ongevallenverzekering inzittenden

Er bestaan 2 soorten inzittendenverzekeringen: de schadeverzekering voor inzittenden en de ongevallenverzekering voor inzittenden. De ongevallenverzekering voor inzittenden keert een vast bedrag uit bij invaliditeit of overlijden door een verkeersongeval. Hierbij bepaalt de ernst van het letsel hoeveel procent je van dat bedrag krijgt. Deze uitkering staat los van de werkelijk geleden schade. De schadeverzekering voor inzittenden biedt een uitgebreidere dekking. Deze Inzittendenverzekering vergoedt de werkelijke schade na een ongeval tot een bepaald maximum. Dit bedrag is hoger dan dat van de ongevallenverzekering voor inzittenden. De Consumentenbond adviseert daarom de uitgebreidere schadeverzekering inzittenden.

De ANWB biedt je een uitgebreide dekking van de schadeverzekering tot € 1 miljoen voor inzittenden, zodat jij en jouw passagiers ook bij een aanrijding uitstekend verzekerd zijn. Ook bij overlijden keren wij € 10.000,- uit.

Inzittendenverzekering bij de ANWB

De Inzittendenverzekering van de ANWB Autoverzekering biedt je een ruime dekking voor de financiële gevolgen van een auto-ongeluk. Deze 'Zekerheid voor Inzittenden' verzekering sluit je af als aanvullende dekking bij de WA, Beperkt Casco of All Risk dekking van jouw ANWB Autoverzekering.

Bij de ANWB Inzittendenverzekering is het hele gezin in alle auto’s verzekerd voor inzittendenschade. Hierdoor hoeft een gezin met meerdere voertuigen niet altijd op beide voertuigen de dekking voor inzittenden af te sluiten. Vervoer je in het tweede voertuig ook derden dan is dit mogelijk wel nodig. Bespreek dit met je adviseur.

Wij vergoeden:

  • Alle kosten die gemaakt moeten worden ten gevolge van blijvende invaliditeit, zoals aanpassingen in huis, medische behandelingen en inkomstenderving. Per auto-ongeluk is de dekking €1.000.000,-;
  • Een bedrag van €10.000,- na een ongeval waarbij de verzekeringnemer of een inwonend gezinslid overlijdt, ook wanneer hij/zij zich in een andere auto bevindt.