Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Je autosleutel gehackt?

Zo voorkom je het

Je hebt er vast weleens over gelezen of gehoord: autosleutels die gehackt worden. Met als gevolg een lege parkeerplaats omdat de auto gestolen is. Wat kun je ertegen doen en ben je hiervoor verzekerd?

De afgelopen jaren heeft het zogenaamde ‘keyless entry’ een enorme vlucht gemaakt. De autosleutel blijft gewoon in je zak of jas. Als je in de buurt van je auto bent, open je de deuren heel eenvoudig door de deurgreep vast te pakken. Ook voor het starten is de sleutel niet nodig. Dankzij de radiografische verbinding wordt de elektronische startbeveiliging ‘gerustgesteld’ en start je met een druk op de knop.

Signaalversterker

Supercomfortabel natuurlijk. Maar er is een gevaar. De radiografische verbinding staat altijd aan om contact te zoeken met de auto. Nu moet je echt bijna tegen de auto aan staan om het systeem te laten werken, maar autodieven hebben hier iets op gevonden. Zij werken met apparatuur die het signaal versterken. Hierdoor werkt de verbinding over een langere afstand. Dit wordt een ‘relay attack’ diefstal genoemd.

Zo kan het zijn dat je autosleutel ’s avonds in je jas aan de kapstok zit, vlak bij de voordeur. Staat de auto op de oprit of pal voor het huis, dan redt zo’n versterker het vaak om de auto te openen en te starten. En weg is je kostbare bezit. Ook verder van huis, bijvoorbeeld op een parkeerplaats, is een signaal zo opgepikt. Terwijl jij naar je afspraak wandelt, rijdt het dievenvolk weg met je vierwieler.

RFID of metalen koekblik

De eenvoudigste manier om te voorkomen dat je auto op deze manier wordt gestolen, is ervoor te zorgen dat de autosleutel niet al te scheutig met zijn straling is. Dit kan door je sleutels onderweg op te bergen in een zogenaamde RFID-sleutelhoes of tassen met RFID-bescherming. RFID staat voor Radio Frequency IDentity en duidt op het unieke signaal dat de sleutel uitzendt. De speciale hoes houdt de straling tegen. En daarmee de autodief, die met zijn dure apparatuur het nakijken krijgt.

Heb je zo’n RFID-hoes (nog) niet, bewaar je sleutel in elk geval thuis dan in je beste ‘koekblik’. Een blikken (metalen) doos houdt de straling tegen, mits je deze goed afsluit om ‘lekken’ te voorkomen. Of het werkt, kun je testen door met de ‘ingeblikte’ sleutel naar je auto te lopen en te checken of het portier opent. Lukt dit, dan is het blik niet goed afgesloten, of het materiaal is niet goed genoeg. Dan zul je koekjes uit een ander koekblik moeten eten. Of op zoek gaan naar een andere metalen doos.

Overigens bieden steeds meer automerken een sleutel aan die voorzien is van een soort bewegingsmelder. Zodra de sleutel bewegingsloos is, wordt het signaal onderbroken. Pak je de sleutel weer op of loop je er mee weg in je zak of tas, dan functioneert hij weer.  

Ben je hiervoor verzekerd?

Is bovenstaande nog niet voldoende, of gaat het tussen de bedrijven door een keer mis? Dan is je autoverzekeraar het volgende station. Je auto is verzekerd als je een WA + Beperkt Casco dekking of WA + Volledig Casco (All risk) dekking hebt. Daarnaast moet je sleutel voldoen aan het keurmerk van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). De regels hiervoor worden overigens continu aangescherpt. Bovendien zijn autofabrikanten hard aan het werk om de beveiliging steeds weer te verbeteren om autodieven voor te blijven. Dat wil niet zeggen dat een systeem geüpdatet moet worden. Heb je een CCV-certificaat in bezit, ook al is dit ouder, dan ben je vaak gewoon verzekerd. Wil je weten of jouw certificaat nog geldig is? Ga dan naar de website van het Kiwa. Hier kun je via de kentekencheck eenvoudig achterhalen of jouw auto nog steeds aan de veiligheidseisen voldoet.

Uitschakelen?

Voel je je er toch niet gerust op? Dan is er nog een laatste oplossing: je dealer kan het keyless signaal uitschakelen. Dan moet je weer gewoon op het knopje van de afstandsbediening drukken.

Lees ook: Wat moet je doen als je auto gestolen is?

Autoverzekering afsluiten

Wil je een ANWB Autoverzekering afsluiten? Bereken gemakkelijk en snel je premie.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.