Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is het reisadvies voor Zuid-Afrika?

Check voordat je op reis gaat de actuele informatie over de veiligheid van Zuid-Afrika bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken op NederlandWereldwijd.nl

Ben je in Zuid-Afrika of ga je er binnenkort heen? Je kan je verblijf gratis registreren bij het informatiecentrum van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op deze manier wordt je op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in Zuid-Afrika en als het reisadvies wijzigt.

Waarmee moet ik rekening houden in het verkeer?

Verkeersveiligheid

In Zuid-Afrika gebeuren jaarlijks veel verkeersongevallen. Dit komt vooral door roekeloos rijgedrag van bestuurders. Veel mensen rijden te hard en agressief. Ook bestuurders die onder invloed van alcohol zijn, vormen een probleem.

Let op: Er is vaak loslopend vee op de weg. Wees extra voorzichtig als je 's avonds of 's nachts rijdt. Vooral in landelijke gebieden is het beter om niet in het donker te rijden. Dit komt door mogelijke gaten en kuilen in de weg, slechte aanduidingen van wegwerkzaamheden en dieren die vrij rondlopen.

Criminaliteit
In verband met criminaliteit (carjacking) kun je het beste alleen gebruikmaken van doorgaande wegen. Zorg ervoor dat je ramen gesloten zijn en de portieren vergrendeld zijn tijdens het rijden. Wacht bij verkeerslichten ook met gesloten ramen en deuren.

Laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen, zoals op de bijrijdersstoel of achterbank. Als je de auto parkeert, neem dan waardevolle spullen mee en stop niet op afgelegen plekken. Alleen bij benzinestations en wegrestaurants is het veilig om te stoppen.

Verkeersregels in Zuid-Afrika

Sommige verkeersregels in Zuid-Afrika zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.

Wat moet ik weten voor vertrek?

Alarmnummers

Ben je in Zuid-Afrika en er is een noodsituatie? Bij directe nood neem dan zo snel mogelijk contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer: 10 111 en 112 (mobiel)
  • Politie: 10 111
  • Ambulance: 10 177
  • Brandweer: 10 177


Hulp in het buitenland

Het contactcenter van NederlandWereldwijd is 24/7 bereikbaar voor informatie of in geval van nood op telefoonnummer +31 247 247 247. Ook kun je een WhatsApp-bericht sturen naar: +31 6 82 38 77 96.

Wil je als het tegenzit op vakantie geholpen worden door de ANWB, sluit dan de ANWB (Doorlopende) Reisverzekering af. Check daarbij de dekkingen om te zien welke dekking bij jou past.

Sluit Reisverzekering af 

Creditcard voor noodgevallen

Hoewel je er niet van uitgaat, kan er altijd iets gebeuren op vakantie. Dan wil je je geen zorgen hoeven maken over het wel of niet kunnen betalen van (medische) hulp. Een creditcard heeft over het algemeen de meest ruime bestedingslimiet.

Bestel creditcard 

Pinpas of creditcard gestolen?

Laat je pinpas of creditcard bij verlies of diefstal onmiddelijk blokkeren.

Geld in Zuid-Afrika 
Wat is de munteenheid in Zuid-Afrika, kun je er met euro's betalen, moet je contant geld bij je hebben?
Vaccinaties Zuid-Afrika 
Bereid je reis goed voor en ontdek voor welke ziektes je je beter kan laten vaccinaties voor jouw vakantie naar Zuid-Afrika.
Rijbewijs en visum in Zuid-Afrika 
Heb je een internationaal rijbewijs of visum nodig in Zuid-Afrika? Ontdek alles over de regels rondom je reisdocumenten.

Handig voor jouw vakantie naar Zuid-Afrika

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

Nu€10,-korting
Huur een auto met ledenvoordeel 

In het buitenland een auto huren? Dat kan via de ANWB met ledenvoordeel bij Sunny Cars.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.

Shop nu
Relaxed op reis deze zomer? 

Van comfortabele kleding tot reis- en kampeerartikelen, ontdek ze in de (Web)Winkel.