Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tips en informatie over betalen in het buitenland

Kosten, pinnen, valuta en het gebruik van bankpassen en creditcards

Ga je op vakantie naar het buitenland, zorg dan dat je goed voorbereid bent op financieel gebied. Bekijk onze tips en informatie over betalen in het buitenland.

Betaalmethoden in het buitenland

In de meeste landen zijn pinpassen en creditcards gangbare betaalmethoden, maar zorg altijd voor wat contant geld voor noodgevallen. Houd rekening met extra kosten bij betalingen met de pinpas of geldopnames bij niet-eigen bankautomaten. Geldopnames bij je eigen bank met de pinpas zijn meestal kosteloos. In Europa zijn betalingen met je bankpas of creditcard in de winkel ook vaak kosteloos. Buiten Europa kunnen extra kosten worden berekend voor betalingen met de bankpas of geldopnames, variërend per bank. Zorg dat je bankpas ingesteld is voor gebruik buiten Europa en neem ook een creditcard mee.

Betaal in lokale valuta

Betaal zoveel mogelijk in de lokale valuta om extra kosten te voorkomen. Sommige betaal- en geldautomaten bieden de optie om uit te betalen in euro's of de lokale valuta. With or without conversion. Kies altijd voor de lokale valuta (without conversion) om wisselkoerskosten te vermijden.

Betalen in de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten worden creditcards veel gebruikt. Zorg voor een internationaal geaccepteerde creditcard, zoals VISA of Mastercard. 

Meer informatie 

Betalingen met creditcard

Betalen met een creditcard op vakantie is handig en soms zelfs noodzakelijk. Bijvoorbeeld bij het huren van een auto in het buitenland, maar ook heel handig om tol te betalen in het buitenland. Bekijk alle voordelen van een Creditcard op vakantie of bestel er direct één bij ANWB

Tip: Bedenk een ezelsbruggetje voor je pin, zoals een woord met vier letters. Zoek op je telefoonscherm de vier cijfers die corresponderen met deze letters. Of sla je pincode op onder een niet bestaand contact in je telefoon.

Geld of creditcard verzekeren

Voor verlies of diefstal van geld of betaalmiddelen kun je je aanvullend verzekeren via je Kortlopende- of Doorlopende Reisverzekering van ANWB. Heb jij een andere verzekering? Controleer de polisvoorwaarden van je bank of creditcardmaatschappij om te zien of je in aanmerking komt voor deze verzekeringen en welke dekking ze bieden. 

Meer informatie 

Bestel ANWB creditcard

Ben je lid van de ANWB? Dan is de ANWB Visa Card de goedkoopste optie voor jou en deze kaart biedt een hoop voordelen:

  • Vrijwel alle aankopen minimaal 180 dagen gratis verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging
  • Wereldwijd betaalgemak bij o.a. tankstations, tolwegen, campings en hotels
  • Gratis Aflevergarantie: niet geleverd, geld terug
  • Uitgaven eenvoudig te volgen via app, website of sms-alerts

Ook handig voor jou

Dit zijn de voordelen van een creditcard op reis 
Een creditcard is onmisbaar op vakantie. Dit zijn 8 redenen waarom een creditcard hartstikke handig en soms zelfs noodzakelijk is op reis.
ANWB Reiswijzer 
Tol betalen met je pinpas, kan dat? Zonder milieusticker een stad in, mag dat? Goed voorbereid op vakantie ga je met de ANWB Reiswijzer!
Op verre reis? Hier moet je op letten 
We geven je wat gouden tips om een onbezorgde vakantie tegemoet te gaan. Van een visum aanvragen tot de juiste dekking van je reisverzekering.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu€10,-korting
Huur een auto met ledenvoordeel 

In het buitenland een auto huren? Dat kan via de ANWB met ledenvoordeel bij Sunny Cars.

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.