Betalen in het buitenland - dé tips

Ga je op vakantie naar het buitenland, zorg dan dat je verschillende betaalmiddelen meeneemt. Naast je bankpas(sen) en contant geld bij voorkeur ook een creditcard. Zo ben je er zeker van dat je overal kunt betalen en (grote) onvoorziene uitgaven kunt doen. Lees hieronder een aantal tips voor betalen op vakantie.

Betalen en geld opnemen in Europa

In eurolanden worden geen kosten in rekening gebracht bij betalingen met de bankpas (in de winkel). Ook een creditcardbetaling is gratis. Voor geldopname met een pinpas worden door de eigen bank geen kosten in rekening gebracht. Andere geldautomaten kunnen wel kosten berekenen. Er mag daarbij alleen een onderscheid gemaakt worden tussen eigen kaarthouders en kaarthouders van andere banken. 

Voor geldopname met een creditcard kunnen zowel door de eigen bank als door exploitanten van de geldautomaten kosten worden berekend. De kosten moeten vooraf worden getoond op de geldautomaat, bijvoorbeeld door een vaste tekst op een sticker of op het beeldscherm.

Check hier alle geldzaken per land

In de niet-eurolanden worden er bij betaling met de bankpas of geldopnames wel extra kosten in rekening gebracht. Banken berekenen een koersopslag en soms ook een vast bedrag. Dit verschilt per bank.

Heb je nog geen creditcard? Kies voor de ANWB Visa Card, de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden! Meer informatie

Tip: betaal in lokale munteenheid

Het is vaak beter om te betalen in de lokale munteenheid. Ook bij de geldautomaat kun je beter kiezen voor de lokale valuta. Als je kiest voor euro’s betaal je bijna altijd meer.

Betalen en geld opnemen buiten Europa

Ga je buiten Europa op vakantie, stel je bankpas dan in voor gebruik buiten Europa. De meeste banken zetten de bankpas tegenwoordig standaard op 'uit' voor betalen buiten Europa. Dit kan trouwens ook voor sommige Europese landen het geval zijn. Kijk dat altijd even na bij je bank, voorafgaand aan je vakantie. Op de website van je bank kun je de instelling van je bankpas aanpassen. Mocht je dit toch vergeten zijn voordat je op vakantie gaat, dan kun je dit bij de grote banken vaak regelen via de app op je smartphone. Vergeet niet de benodigde identificatie aparaatjesvan de bank mee te nemen zoals de Rabo Scanner of de ABN-AMRO e-dentifier. In sommige landen kunnen echter tijdelijke maatregelen van kracht zijn, waardoor je bankpas geweigerd kan worden, zelfs als je deze goed hebt ingesteld. Het is dan ook verstandiger om naast je bankpas ook een creditcard mee te nemen. Een creditcard heeft geen blokkade o.i.d.

Let op dat er bij betaling met de bankpas of geldopnames extra kosten in rekening worden gebracht. Banken berekenen een koersopslag en soms ook een vast bedrag. Dit verschilt per bank.

Tip: 4-cijferige in plaats van 6-cijferige pincode

Sommige buitenlandse geldautomaten vragen om een 6-cijferige pincode. Toets dan gewoon jouw 4-cijferige pincode in en bevestig deze met de enterknop (meestal een groene knop).

Onvoorziene uitgaven

Het handig om voldoende geld achter de hand te hebben voor als je onverhoopt naar huis moet vliegen of als je voor hoge, medische kosten komt te staan. Je reis- of zorgverzekering zal dit vergoeden, maar ter plekke moet toch vaak direct worden betaald. Met een bankpas kun je soms niet meer dan € 500,- per dag betalen in het buitenland. Een creditcard heeft een ruimere bestedingslimiet.

Tip: onthoud je pincode

In bijna alle Europese landen heb je bij creditcardbetalingen tegenwoordig je persoonlijke pincode nodig. Hoe onthoud je die? Bedenk een ezelsbruggetje, zoals een woord met vier letters. Zoek op je telefoonscherm de vier cijfers die corresponderen met deze letters.

Onmisbaar: een creditcard

We benoemden het al een aantal keer: een creditcard is eigenlijk onmisbaar wanneer je naar het buitenland gaat. Of het nu is voor de borg in je hotel, voor het boeken van een excursie of om te betalen in een restaurant, je creditcard is een van de meest veilige manieren van betalen over de grens. Ook online is de creditcard het veiligste betaalmiddel. 

Bekijk ook: 8 redenen waarom een creditcard op vakantie onmisbaar is

Voordelen van de ANWB Visa Card

Ben je lid van de ANWB? Kies dan voor de ANWB Visa Card, de goedkoopste Visa Card voor leden.

  • Lage jaarlijkse bijdrage, al voor € 16,-.
  • Vrijwel alle aankopen minimaal 180 dagen gratis verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging
  • Wereldwijd betaalgemak bij o.a. tankstations, tolwegen, campings en hotels.
  • Gratis Aflevergarantie: niet geleverd, geld terug.
  • Uitgaven eenvoudig te volgen via app, website of sms-alerts.

Bekijk de ANWB Visa Cards

Hoe kan ik betalen op mijn bestemming?

Wil je precies weten hoe je kunt betalen op jouw bestemming? Check dan de ANWB Landeninformatie, een zoekmachine met daarin alle praktische informatie voor alle landen ter wereld. Kijk onder het kopje 'Vooraf' bij 'Geld' en je gaat goed voorbereid op reis.

Check geldzaken op jouw vakantiebestemming

Misschien vind je dit ook interessant: