Naar artikel

Betalen in het buitenland - dé tips

Ga je op vakantie naar het buitenland, zorg dan dat je verschillende betaalmiddelen meeneemt. Naast je bankpas(sen) en contant geld bij voorkeur ook een creditcard. Zo ben je er zeker van dat je overal kunt betalen en (grote) onvoorziene uitgaven kunt doen. Lees hieronder een aantal tips voor betalen op vakantie.

Betalen en geld opnemen in Europa

In eurolanden worden geen kosten in rekening gebracht bij betalingen met de bankpas (in de winkel). Ook een creditcardbetaling is gratis. Voor geldopname met een pinpas worden door de eigen bank geen kosten in rekening gebracht. Andere geldautomaten kunnen wel kosten berekenen. Er mag daarbij alleen een onderscheid gemaakt worden tussen eigen kaarthouders en kaarthouders van andere banken. 

Voor geldopname met een creditcard kunnen zowel door de eigen bank als door exploitanten van de geldautomaten kosten worden berekend. De kosten moeten vooraf worden getoond op de geldautomaat, bijvoorbeeld door een vaste tekst op een sticker of op het beeldscherm.

Check hier alle geldzaken per land

In de niet-eurolanden worden er bij betaling met de bankpas of geldopnames wel extra kosten in rekening gebracht. Banken berekenen een koersopslag en soms ook een vast bedrag. Dit verschilt per bank.

Heb je nog geen creditcard? Kies voor de ANWB Visa Card, de goedkoopste creditcard voor ANWB-leden! Meer informatie

Tip: betaal in lokale munteenheid

Het is vaak beter om te betalen in de lokale munteenheid. Betalen in euro’s is veelal duurder. Sommige betaal- en geldautomaten bieden de keuze ‘with conversion’ of ‘without conversion’. Bij ‘with conversion’ wordt het bedrag omgerekend in euro's. Kies dan voor 'without conversion’.

Betalen en geld opnemen buiten Europa

Ga je buiten Europa op vakantie, stel je bankpas dan in voor gebruik buiten Europa. De meeste banken zetten de bankpas tegenwoordig standaard op 'uit' voor betalen buiten Europa. Dit kan trouwens ook voor sommige Europese landen het geval zijn. Kijk dat altijd even na bij je bank, voorafgaand aan je vakantie. Op de website van je bank kun je de instelling van je bankpas aanpassen. Mocht je dit toch vergeten zijn voordat je op vakantie gaat, dan kun je dit bij de grote banken vaak regelen via de app op je smartphone. Vergeet niet de benodigde identificatie aparaatjesvan de bank mee te nemen zoals de Rabo Scanner of de ABN-AMRO e-dentifier. In sommige landen kunnen echter tijdelijke maatregelen van kracht zijn, waardoor je bankpas geweigerd kan worden, zelfs als je deze goed hebt ingesteld. Het is dan ook verstandiger om naast je bankpas ook een creditcard mee te nemen. Een creditcard heeft geen blokkade o.i.d.

Let op dat er bij betaling met de bankpas of geldopnames extra kosten in rekening worden gebracht. Banken berekenen een koersopslag en soms ook een vast bedrag. Dit verschilt per bank.

Tip: 4-cijferige in plaats van 6-cijferige pincode

Sommige buitenlandse geldautomaten vragen om een 6-cijferige pincode. Toets dan gewoon jouw 4-cijferige pincode in en bevestig deze met de enterknop (meestal een groene knop).

Onvoorziene uitgaven

Het handig om voldoende geld achter de hand te hebben voor als je onverhoopt naar huis moet vliegen of als je voor hoge, medische kosten komt te staan. Je reis- of zorgverzekering zal dit vergoeden, maar ter plekke moet toch vaak direct worden betaald. Met een bankpas kun je soms niet meer dan € 500,- per dag betalen in het buitenland. Een creditcard heeft een ruimere bestedingslimiet.

Tip: onthoud je pincode

In bijna alle Europese landen heb je bij creditcardbetalingen tegenwoordig je persoonlijke pincode nodig. Hoe onthoud je die? Bedenk een ezelsbruggetje, zoals een woord met vier letters. Zoek op je telefoonscherm de vier cijfers die corresponderen met deze letters.

Onmisbaar: een creditcard

We benoemden het al een aantal keer: een creditcard is eigenlijk onmisbaar wanneer je naar het buitenland gaat. Of het nu is voor de borg in je hotel, voor het boeken van een excursie of om te betalen in een restaurant, je creditcard is een van de meest veilige manieren van betalen over de grens. Ook online is de creditcard het veiligste betaalmiddel. 

Bekijk ook: 8 redenen waarom een creditcard op vakantie onmisbaar is

Voordelen van de ANWB Visa Card

Ben je lid van de ANWB? Kies dan voor de ANWB Visa Card, de goedkoopste Visa Card voor leden.

  • Lage jaarlijkse bijdrage, al voor € 16,-.
  • Vrijwel alle aankopen minimaal 180 dagen gratis verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging
  • Wereldwijd betaalgemak bij o.a. tankstations, tolwegen, campings en hotels.
  • Gratis Aflevergarantie: niet geleverd, geld terug.
  • Uitgaven eenvoudig te volgen via app, website of sms-alerts.

Bekijk de ANWB Visa Cards 

Hoe kan ik betalen op mijn bestemming?

Wil je precies weten hoe je kunt betalen op jouw bestemming? Check dan de ANWB Landeninformatie, een zoekmachine met daarin alle praktische informatie voor alle landen ter wereld. Kijk onder het kopje 'Vooraf' bij 'Geld' en je gaat goed voorbereid op reis.

Check de ANWB Reiswijzer 

Ook interessant

8x waarom een creditcard handig is op vakantie 
Feit of fabel: een creditcard is onmisbaar op vakantie. We zetten 8 redenen op een rij waarom een creditcard hartstikke handig is op reis.
Veilig internetten op vakantie Tips voor surfen zonder risico's
Met deze tips kun je veilig internetten op vakantie. Voorkom dat oplichters en hackers er met je gegevens vandoor gaan.
Slim inpakken doe je zó 
Van autovakantie tot vliegvakantie. Met onze paklijsten weet je zeker dat je alles bij je hebt!

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card. Nu het eerste jaar extra voordeel.